Author Topic: Link na 700m  (Read 161 times)

0 Members i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zvonimir

• Sr. Member
  • Reputacija: +14/-0
    • Zvonimir Buzanic
  • Mreža: Pojatno wireless
Link na 700m
« on: 21:02 23.11.2011. »
Imamo konstantnih problema sa jednim linkom, naime do danas je bio na 2.4Ghz i vjerovao sam kako je problem u tome. Danas smo ubacili nove panelke 19dbi na 5Ghz i link je ajde stabilniji i brži 2x, ali je sporiji od linka prema Zaprešiću koji je 7km i sklepan tek tolko da radi. cccc Očekivao sam da će bit -60 a ne -80???
Savjeti što napravit? Odustat od te točke? Naime, oprema se nalazi na vrhu "tvornice" koja je cijela montažna/metalna i oklopljena limom. Ajd neku ideju, tamo nam je spojeno dosta članova, a sad sam investirao u A mod i muka mi je lagano kad im prioćim da to ipak nije to... :(

Evo slike sa mog krova do "tvornice" tj. link o kojem se radi:
http://static.panoramio.com/photos/original/18559459.jpg

Offline dajhard

• Hero Member
  • Reputacija: +68/-7
  • Mreža: WiFiHR
Odg: Link na 700m
« Reply #1 on: 21:47 23.11.2011. »
Hm... bilo je već u par navrata priče s refleksijom signala o metalne objekte.
Problema može biti ako koristiš široku antenu (kao recimo panelku) vrlo blizu metalnog objekta (blizu plohe krova, rubnika, žljebova i sl.). U pravilu, problem je izraženiji ako koristiš horizontalnu polarizaciju, možda bi u vertikali amplituda reflektiranog vala bila manja. Uz to sve, može biti da si postavio antenu točno na mjesto gdje ti se direktni link križa s reflektiranim.

Uglavnom, ja bih probao...
- usmjerene antene umjesto panelki
- vertikala umjesto horizontale
- odmaknuti antenu maksimalno moguce od svih metalnih ploha i objekata
- probati nekoliko lokacija na krovu, pokušati naći poziciju "u zaklonu", dakle da nešto spriječi reflektirani val, a da ne utječe na direktni

Pretpostavljam da je sva ostala oprema provjereno ispravna (konektori, pigtail, kartica, itd).

Offline Stardust

• WiFi ovisnik
  • Reputacija: +12/-1
« Reply #2 on: 22:11 23.11.2011. »
ja bi se probo linkat za probu s obe lokacije u drugim smjerovima.
to je čisto zato da provjeriš jel se ne radi slučajno o "ukletom" smjeru...
 ;D
događa se da neki smjerovi iz "neobjašnjivih" razloga ne rade. isto tako vrijedi i za lokacije. na nekim lokacijama na Zemlji jednostavno signali propadaju da se tako izrazim slikovito.
to ti radioamateri malo iskusniji znaju pa propitaj ih malo.
isto pretpostavljam da si sve ostalo od opreme provjerio je li ispravno.

Offline Zvonimir

• Sr. Member
  • Reputacija: +14/-0
    • Zvonimir Buzanic
  • Mreža: Pojatno wireless
« Reply #3 on: 19:47 24.11.2011. »
Antena nije baš blizu, jer se na tvornici to nalazi na nekom povišenom postolju i u pravilu je 2 metra iznad krova. Panelke su 19dbi i mislim da je to za 700m čak i previše. Evo, jučer složim, nađem neke relativno Ok frekvencije i danas dođem doma i vidim da link puca svakih par minuta. Za popiiiii. Sad sam opet malo kemijao i našao frekvu pa radi na -67, ali me ubija u pojam da će sada raditi, a sutra opet katastrofa. Isto se događalo sa G modom.
kartice su mijenjane, a kablovi su lmr400 neoštećeni
usmjerenije antene znači jače ili se varam?
preostaje samo probati horizontalnu polarizaciju

Inače, sa istom antenom hvatam solidno/stabilno zabok na -87 koji je udaljen ~15 km pa vjerujem da je problem u toj tvornici, nema drugog objašnjena. Samo što nemamo gdje prebaciti antenu/link.

Offline dajhard

• Hero Member
  • Reputacija: +68/-7
« Reply #4 on: 23:05 24.11.2011. »
Na obje strane isti signal ili nesimatričan? Link quality?