WiFi.HR Forum
21:25 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Satelitski internet  (Posjeta: 649 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Gadinjo
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

Mreža: Buculin Wireless

« : 12:07 23.08.2010. »

Ima li ko iskustva sa satelitskim internetom(dvosmjernim) i koliko bi to bilo isplativo za hotspot ? radim na novoj lokaciji gdje nema adsl-a pa neznam bi li stavio 5 ghz link ili satelit
Evidentirano
9500
WiFi početnik
*

Mreža: -

« Odgovor #1 : 00:11 30.08.2010. »

Nemam baš nekih praktičnih iskustava ni sa satelitskim internetom ni 5ghz linkovima, ali logika i zdrav razum mi nalaže da ako možeš staviti 5ghz link stavi radije njega nego satelitski internet.

Velika mana satelitskog interneta je njegova ogromna latencija (nerijetko ping i preko 1000ms), što je za mnoge primjene neupotrebljivo (online igre, voip, ostale real-time aplikacije...), no za obično surfanje/mail podnošljivo.

Koliko bi te ispala razlika u cijeni? Uglavnom, glasam za 5ghz link, čak ako je i skuplje... mada sumnjam:)
Evidentirano
Shut
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-1

Spol: Muški
Mreža: PSWireless

« Odgovor #2 : 08:53 30.08.2010. »

ak možeš povuć adsl preko 5ghz ili 2,4ghz linka radije to napravi jer satelicka simetrija je skuuuuuuuuupa
Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

« Odgovor #3 : 10:18 30.08.2010. »

Postoji problem sa 5ghz linkom sbog blizine mora i sunca Š? kolega koji ima 5ghz link u blizini ( rb 411 ar /54) kaže da mu neradi ni u sumrak ni u zoru a da su smetnje veče nego na 2.4 što mi izgleda nelogično,mi smo pokušali spojit airlive 9200 ap i airmax5  i rb 411ar/54 na 5 ghz totalno bezuspješno  a airlive 9200 ap na 2.4 i linksys wrt54 gl se spoje uredno ali je brzina slaba mislio sam uzet parabole jrc 24 duplex al strah me da ću bacit pare bezveze evo mape ako neko zna riješenje neka reče
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #4 : 11:29 30.08.2010. »

šta je tebi tu nelogično?
ekperimentalno si dokazo da ti 5GHz ne radi a 2.4GHz pojas radi!
to jest logično.
poboljšaj anten a time i kvalitetu i na 2.4 ti je to dovoljno za bolji protok podatak na tim linkovima.
Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

« Odgovor #5 : 12:00 30.08.2010. »

nelogično zbog smetnji odlučio sam se na 5 ghz jer u okolini ima više od 100 mreža na 13 kanala a ovih dvije na 100 ovdje je pravi interferencijski rat pa je teško dobit vezu bez smetnji na 2.4 ghz a i brzina je loša....
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

« Odgovor #6 : 18:40 30.08.2010. »

Italy

The longest unamplified Wi-Fi link is a 304 km link achieved by CISAR (Center for Radio Activities) in Italy.

* link established on 16-06-2007
    * frequency: 5765 MHz
    * IEEE 802.11a (Wi-Fi), bandwidth 5 MHz
    * Radio: Ubiquiti Networks XR5
    * Wireless routers: MikroTik RouterBOARD with RouterOS, NStreme optimization enabled
    * Length: 304 km (189 mi).
    * Antenna is 120 cm Satellite dish prime focus with handmade waveguide. 35dBi estimated

Uzmi provjerenu opremu... mislim na routerboardove, kompove, odnosno APove koji imaju provjeren i pouzdan chipset.
Uzmi satelitske antene s odgovarajućim feedovima.
Uzmi provjeren pigtail, što kraće, ali ne prekratke.

Ovo što je označeno na slici treba raditi. Treba naći frekvenciju i polarizaciju koja odgovara.
Isto tako, bilo bi dobro navesti neke mjerljive vrijednosti u prikladnim jedinicama umjesto "ali je brzina slaba".

Imate knap 9km. Dvije satelitske od 90cm su sasvim dovoljne. Ja bi probao prvo s 2.4 GHz, ako se pokaže da ima dovoljno signala, a puno je smetnji (iako ne bi smjelo biti na 2 umjerene antene preko mora), onda probati 5 GHz.
Ako dobro vidim, kolega na Pelješcu je na cca 70-80 metara n.v., kolega na Korčuli je dosta nisko cca 10m, međutim trebalo bi biti dovoljno da radi. Možda ne bi bilo loše probati konkretne vrijednosti unijeti u kalkulator.
« Zadnja izmjena: 18:47 30.08.2010. dajhard » Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

« Odgovor #7 : 09:18 31.08.2010. »

Oboje smo na velikoj visini (70 - 100 ) one točkice nisu baš precizne jer je ova u Korčuli na drugoj lokaciji od koje sam odustao, zadnji pokušaj je bio slanje sa airliveom wh 5420 ap koji ima ugrađenu panelku u sebi i dosad je pokazivao dobra rezultate preko kanala s druge strane surfaju sa običnim laptopima bez problema doduše na manjoj udaljenosti al izgleda da je problem u primačoj anteni navodno bi trebala radit na obje frekfencije ali nisam siguran nisam je ja kupio pa neznam detalje možda neko zna jer na njoj ništa nepiše ...
« Zadnja izmjena: 09:24 31.08.2010. Gadinjo » Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

« Odgovor #8 : 10:08 31.08.2010. »

Oboje smo na velikoj visini (70 - 100 ) one točkice nisu baš precizne jer je ova u Korčuli na drugoj lokaciji od koje sam odustao, zadnji pokušaj je bio slanje sa airliveom wh 5420 ap koji ima ugrađenu panelku u sebi i dosad je pokazivao dobra rezultate preko kanala s druge strane surfaju sa običnim laptopima bez problema doduše na manjoj udaljenosti al izgleda da je problem u primačoj anteni navodno bi trebala radit na obje frekfencije ali nisam siguran nisam je ja kupio pa neznam detalje možda neko zna jer na njoj ništa nepiše ...
hm, a jesi li dobro okrenuo polarizaciju na toj "primačoj" anteni, ako sam dobro shvatio cijelu priču...
ako ti je AP koji spominješ fiksiran negdje onda s druge strane moraš napucat s istom polarizacijom tj. pretpostavljma da ju možeš lakše okretat ako je to ova čiju si sliku stavio...
Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

« Odgovor #9 : 10:35 31.08.2010. »

pokušali smo i vodoravno i okomito rezultat je isti Smješko maksimalno dobijemo 33 % a isto toliko bude i kad dava sektorka koja je usmjerena dosta sa strane provali smo davat i sa panelkom od 19 dbi i isto zato sam zaključio da je problem u primačoj strani sad ću provat stavit tu panelku da prima ako ni to nebude odrićem se svih užitaka  do dalnjega i kupujem parabolu jednu ja jednu on a ako nebude ni s njima dobro objesit ču se ja na jednu stranu on na drugu Smješko
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #10 : 14:54 31.08.2010. »

Ja ti imam jedan prijedlog...

Ajde ti kad postaviš svu opremu kako misliš da treba, uslikaj sve što možeš uslikati. Antenu, feed na anteni, konektore, kabel, karticu, sve.
I slikaj s obje strane pogled. Okini jednu široku i onda još jednu sliku sa najjačim zoomom prema drugoj strani.
Naravno, potrudi se malo oko slikanja. Nemoj kao neki što okinu slonovom nogom preko mobitela sliku u mraku.
I onda ćemo mi vidjet gdje je tu greška.

Hyperlink 24rka je dobra antena. Dvije takve na 9km, ako ste malo iznad mora (a rekao si da jeste), to mora raditi.
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

« Odgovor #11 : 15:58 31.08.2010. »

opaska:
sad sam išao mjerit jedan svoj link koji je na 3km u uvjetima niskog šuma i jedva da radi na g standardu al na b radi.
uglavnom to je neka granica...
radi se o 16dBi panelkama "kućne" (izrađeno ih je jako puno tak da je sve u vezi s njom konzistentno)
drugi link je na 3.7km i s jedne strane je grid 24dBi e to radi na g standardu.

dakle nije isključeno da ti je problem slaba antena ako sam dobro shvatio da se radi o 9km??
kako kaže dajhard 24 bi ti trebale biti "muss"
33% meni na airlive radi al nejde više od 1MB/s
kad je preko 50% onda to ide preko 2MB/s u pravilu

Evidentirano
Shut
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-1

Spol: Muški
Mreža: PSWireless

« Odgovor #12 : 06:55 01.09.2010. »

Ja ti mogu preporučit antenu

Kod:
http://www.antene.com/antene/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=7&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=53

Meni su se te pokazale kao jako dobra riješenja i na g i na a standardu,a nisu preskupe (cca 100kn),a nisu komplicirane za namještanje. A dale su mi bolje rezultate nego triax 110cm iako mi to nikako nije jasno...

e sad,što se tiće tih šumova i smetnji na 2,4ghz. Uzmeš mikrotik opremu i odeš ispod 1 kanala recimo na frekvenciju 2312....tu ti nebi smjelo ništa smetat Cerim se i još opališ g-turbo i dobiješ malo na brzini..
a za feed na satelitsku si napraviš biloop..
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #13 : 07:19 01.09.2010. »

Ne znam ja kak će ovaj plastični zglob na digimaxu izdržati buru, sunce i sol. Nisam s mora, al znam da tamo vladaju neki drugi uvjeti.
Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

« Odgovor #14 : 12:06 02.09.2010. »

največi problem je što ja osobno nisam bio na drugoj strani pa nisam siguran za detalje pa vas neču "davit" dok nevidim sve nakon sati i sati namještanja frend na drugoj strani kaže da je "kur..ić" na anteni malo kriv Smješko) izgleda da je tu problem
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis