WiFi.HR Forum
21:44 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 [2]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Pomo oko odabire routera s client modom  (Posjeta: 784 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« Odgovor #15 : 11:27 01.07.2010. »

ovih 16-18 dBi su lažni marketing i previše koštaju da bi se uopće isplatilo to naručivati. ova "18" ima duljinu negdje kao i Airlive WAI101 koja se reklamira da je 10 dBi - i iako neki kažu da su malo pretjerali, prije ću vjerovati njima nego ovim muljažama. ovu kupiš kod nas u trgovini za 80-90 kn

metar-dva antenskog kabela, i staviš si access point Airlive 5460 negdje na suho i LAN kabel do kompa. pa se igraj i skeniraj  Cool

edit: iako, ako imaš neki cilj i znaš gdje se trebaš spojiti - onda je bolja usmjerena antena. koliko dBi, to ovisi o udaljenosti
« Zadnja izmjena: 11:31 01.07.2010. Dac » Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #16 : 16:12 01.07.2010. »

Eo, imam ja još jedno pitanje za tebe...

Osim što gledaš (pretpostavljam) brojku koja označava pojačanje antene (naveo si omnice od 16 i 18 dBi s ebaya), da li gledaš na još koji parametar prilikom odabira?

Nije da sam provjerio, al to kaj si naveo s e-baya mi izgleda ko zadnje smeće.  Cerim se
Evidentirano
Dexter
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-1

« Odgovor #17 : 07:22 02.07.2010. »

pa negledam,na sta bi trebao gledati ?pa bitno je da je antena sto jaca, i ja sam na sredini sela tako da mi bas treba kruzna antena
Evidentirano
Dexter
WiFi početnik
*

« Odgovor #18 : 07:31 02.07.2010. »

da mi reci dali mogu s  Airlive 5460 istovremeno biti spojen na njega bezicno i da je on spojen na neki ruter
Evidentirano
Dexter
WiFi početnik
*

« Odgovor #19 : 07:38 02.07.2010. »

i jos jedno pitanje dali se s Airlive 5460 normalno spajas na neku mrezu ,mislim kliknes na odredjenu mrezu ukucas lozinku i to je to ili tu treba za svako spajanje serafati po njemu bssid-ove ukucavati ili tak neke fore,jer frend mi je jednom posudio neki prastari ap i odma mi se zamjerio
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #20 : 13:03 02.07.2010. »

E vidiš, ja mislim da ti je princip kupovine antene krivi. Spajanje 3 sektorske antene na 1 radio da bi dobio širinu mislim da je krivo.
Isto tako, Alfa 2W za Access Point mislim da je loše.
Tema je toliko široka da nije jednostavno dati odgovor. Puno je faktora u igri, a vjerujem da su najveći faktori konkretna namjena toga što želiš raditi i trenutna razina znanja koju imaš.

Eo, ja bi ti preporučio da kreneš s jednom omnicom i jednim APom kod sebe.
Treba ti omnica za van. Pošto je riječ o selu, pretpostavljam da udaljenosti neće biti veće od 2 km (brijem da nema sela većih od promjera 4 km). 16 dBi ili 18 dBi omnice su marketinški trik za ljude koji se ne kuže u wireless. Uzmi poštenu antenu od 8dBi ili 12dBi. Sve više od toga zaboravi. Ukoliko sve dobro napraviš, na omnicu od 12dBi će se moći spajati klijenti udaljeni i 10-tak km!!
AP ti treba neki koji podržava "Repeater mode" ili "WDS". Ako misliš gore kačiti više klijenata (5, 10, itd), uzmi Atheros čip. Jeftikaneri s Realtekom će raditi OK, ali za 1 ili 2 klijenta. Dalje nebu dobro. Alfa od 2W je viže zla nego dobra, a i tih 2W je navlakuša.

Evo što ja znam da radi već 4-5 godina bez problema...

Omnica koja jedina nije skurila niti jedan AP uređaj
http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=8748-Antena-PLANET-Omni-antenna-8dBi-360

AP s Atheros čipom koji odlično radi u AP modu s više klijenata
http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=344-Wireless-AP-DLink-DWL2100AP-1154108-Mbps

AP koji ima integriran PoE (napajanje preko LAN kabela, vrlo korisna stvar)
http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=21580-PLANET-Wireless-Access-Point-wbridge-interbuilding-8023af-POE-11g-54Mbps

AP s Realtekom koji fantastično stabilno radi u Client modu (ima Repeator mod isto) za vrlo prihvatljive novce
http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=6-Wireless-AP-Airlive-WL5460AP

I još si kupi neki antenski kabel (što kraći to bolji). Ja ne bi išao preko 5m, zapravo za AP s omnicom ne bi išao preko 3m, ako ne moram.

H155/LMR195/LMR240 - do 3m
LMR400/H1000/CNT400 - preko 3m

Ove debele LMR400/H1000/CNT400 ne bi stavljao jer su teški, kruti i skupi.

A najbolje da si kupiš Bullet2. Nikakav HP 1000mW, običan Bullet2... http://www.ubnt.com/bullet i staviš ga u AP WDS mode.
Al to ćeš morat vani kupiti.
Evidentirano
Dexter
WiFi početnik
*

« Odgovor #21 : 14:13 02.07.2010. »

i velis da je ta omnica bolja od one sto pise 18 dbi?
Evidentirano
Dexter
WiFi početnik
*

« Odgovor #22 : 14:15 02.07.2010. »

i alfu 2w nisam mislio koristiti s AP-om vec sam mislio na tu alficu pristekat antenu i onda picit,a ako cu koristit ap onda cu alfu izbacit iz uporabe
Evidentirano
 Str: 1 [2]   Gore
  Ispis