Pozdrav svima!
Pretraživajući net o mrežama sam naletio na ovaj forum i oduševio se da postoji ovako mjesto gdje se može pitat za savjet ljude koji se zaista razumiju u mreže.
Inače, tu se radi o kući (oko 140 kvadrata po etaži): u prizemlju su 4 apartmana, a na 1. katu je obiteljski stan.
Trenutno u kući postoji samo bežični router SIEMENS Gigaset SE555 ("poklon" od t-coma prije više od 3 godine), i dakle sad se svi spajaju na net preko njega...
Eto sam se čak potrudio skicirat to u Visio-u...

Dakle, na prvom katu je sve idealno, ovi stolni kompovi su lijepo povezani sa lan kabelom na se555 (MJESTO A), a laptopi hvataju jak signal bilo gdje u stanu.
Međutim, u prizemlju nije tako sjajna situacija. Valjda debela betonska ploča (nova kuća inače, puna željeza

) previše oslabi signal... Čak i neposredno ispod ovog se555 je moguće uhitit najviše "dvije crtice" signala. Problem je što su tu apartmani i razni gosti imaju razne laptope sa raznim antenama i često se događa da im je signal preslab te im se veza prekida i slično.
I ja bih sad to htio sredit da svi budu sretni i zadovoljni...

Ovako... meni se nameću 2 rješenja:
1. zamijenit ovaj se555 sa nekim jačim bežičnim routerom čiji bi signal bio uhvatljiv bilo gdje u kući
ili
2. dodati u prizemlje još jedan bežični router
Ova 2. opcija me trenutno više privlači jer sam sigurniji da ne bi bilo problema sa signalom, i jer bi onda mogao i osigurati konekciju kabelom pojedinim apartmanima po potrebi (utp kabeli su provučeni od MJESTA B do svakog apartmana)... i zato sam se potrudio skicirati to rješenje...

Znači router svaki na svom katu, povezani utp kabelom. Jedan direktno povezan na net, a drugi preko njega.
Još bi istaknuo da ovaj router na mjestu B ne treba istovremeno nikad imat priključene kabele iz svih apartmana... već bi uključio jedan ili dva po potrebi...
E da još... ovaj se555 mi u zadnje vrijeme zna prekidat lan vezu, dakle ne vezu sa netom, već povremeno prekine vezu sa kompovima (žičnu i bežičnu)... pa ne znam do čega je to... možda mu se bliži kraj... pa bi vjerojatno i njega zamijenio s nečim...
Eto mislim da sam stvarno detaljno opiso situaciju (vjerojatno predetaljno

nadam se da će netko pročitat sve

),
ali eto očito je da moram kupit neki mrežni uređaj(e), samo ne znam što, jel mi se isplati, kako će to radit... tako da stvarno svaki savjet mi je dobrodošao...
Svakako, puno hvala!