WiFi.HR Forum
21:22 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Pomoć oko kućne mreže  (Posjeta: 621 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
neonova
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

« : 14:07 24.08.2010. »

Pozdrav svima!

Pretraživajući net o mrežama sam naletio na ovaj forum i oduševio se da postoji ovako mjesto gdje se može pitat za savjet ljude koji se zaista razumiju u mreže.

Inače, tu se radi o kući (oko 140 kvadrata po etaži): u prizemlju su 4 apartmana, a na 1. katu je obiteljski stan.

Trenutno u kući postoji samo bežični router SIEMENS Gigaset SE555 ("poklon" od t-coma prije više od 3 godine), i dakle sad se svi spajaju na net preko njega...

Eto sam se čak potrudio skicirat to u Visio-u...  Smješko

Dakle, na prvom katu je sve idealno, ovi stolni kompovi su lijepo povezani sa lan kabelom na se555 (MJESTO A), a laptopi hvataju jak signal bilo gdje u stanu.

Međutim, u prizemlju nije tako sjajna situacija. Valjda debela betonska ploča (nova kuća inače, puna željeza Smješko) previše oslabi signal... Čak i neposredno ispod ovog se555 je moguće uhitit najviše "dvije crtice" signala. Problem je što su tu apartmani i razni gosti imaju razne laptope sa raznim antenama i često se događa da im je signal preslab te im se veza prekida i slično.

I ja bih sad to htio sredit da svi budu sretni i zadovoljni... Smješko

Ovako... meni se nameću 2 rješenja:
1. zamijenit ovaj se555 sa nekim jačim bežičnim routerom čiji bi signal bio uhvatljiv bilo gdje u kući
ili
2. dodati u prizemlje još jedan bežični router

Ova 2. opcija me trenutno više privlači jer sam sigurniji da ne bi bilo problema sa signalom, i jer bi onda mogao i osigurati konekciju kabelom pojedinim apartmanima po potrebi (utp kabeli su provučeni od MJESTA B do svakog apartmana)... i zato sam se potrudio skicirati to rješenje...

Znači router svaki na svom katu, povezani utp kabelom. Jedan direktno povezan na net, a drugi preko njega.

Još bi istaknuo da ovaj router na mjestu B ne treba istovremeno nikad imat priključene kabele iz svih apartmana... već bi uključio jedan ili dva po potrebi...

E da još... ovaj se555 mi u zadnje vrijeme zna prekidat lan vezu, dakle ne vezu sa netom, već povremeno prekine vezu sa kompovima (žičnu i bežičnu)... pa ne znam do čega je to... možda mu se bliži kraj... pa bi vjerojatno i njega zamijenio s nečim...

Eto mislim da sam stvarno detaljno opiso situaciju (vjerojatno predetaljno Sirast nadam se da će netko pročitat sve Smješko),
ali eto očito je da moram kupit neki mrežni uređaj(e), samo ne znam što, jel mi se isplati, kako će to radit... tako da stvarno svaki savjet mi je dobrodošao...

Svakako, puno hvala!

Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #1 : 17:54 24.08.2010. »

Ja mislim da ti je rješenje skroz OK.
Kabel između kata i prizemlja. Gore novu router ako smatraš da je ovaj na izdisaju ili ima problema.
Dolje AP s potrebnim brojem LAN portova.
Kao neko "best-buy" rješenje ja bi naveo AirLive 5460 (2 LAN porta) i 5470 (4 LAN porta). Ili običan AP s 1 LAN + switch s 8 portova.

Ako ima nekih ozbiljnijih zahtjeva osim "da idu na Internet i da međusobno komuniciraju", onda treba vidjet koji su i nać pravu opremu.

PozZ
Evidentirano
neonova
WiFi početnik
*

« Odgovor #2 : 22:46 24.08.2010. »

Hvala!
E ma nikakvi posebni zahtjevi... samo da svi imaju pristup netu...

Pogledo sam ove AirLiveove... sviđa mi se ovaj 5470.
Je li možeš možda preporučiti neki slični od D-Linka ili Linksysa, jer baš nešto imam za naručit od m-computersa (a evo vidim da oni imaju širok izbor od ta dva), pa bi mi najlakše bilo to samo dodat u narudžbu.

Ali ako misliš da mi se više isplati potražit ovaj AirLive potrudit ću se nabavit ga...
Evidentirano
Shut
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-1

Spol: Muški
Mreža: PSWireless

« Odgovor #3 : 06:40 25.08.2010. »

ja mislim da su ti ovi airlive jako dobar izbor...
moja osobna iskustva s d-linkom su takva da se zna smrznut i onda ga trebaš isključit i opet uključit,barem u client modu dok radi,e sad kak se ponaša kao ap to stvarno neznam,
a opet neki dlink adsl router,pokazalo se da bolje dok radi u bridge modu a tebi ro ne odgovara jer ti želiš da ti isti taj ruter bira konekciju na internet..
Moj savjet,ak imaš ugvor s t-comom prijavi kvar i ak si dobar s tehničarom (podmitljivi su) dobiješ novog rutera,i riješio si problem sa starim siemensom,a dolje si fino kupi 5470 i stvar će ti radit ko bebica
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

« Odgovor #4 : 07:36 25.08.2010. »

i ja bih ti preporučio Airlive jer sam dlinkova od 3/5 sahranio. od tih 5 samo j jedan preživio 5g rada al mu je krepo već 2x adapter. airlive ima omjer krepavanja 0/20 da ne ureknem. i to ovih 5460 i imam jedan 5470.
uštekaš i zaboraviš da ga uopće imaš.
dlinkovi su mi samo kao AP dobro radili. kad sam ga klijentiro na ovaj 5460 onda frula...
taj 5460 mi se čini u AP modu dosta lošiji od dlinka barem po pitanju kompatibilnosti s drugim čipsetima koji se pokušavaju na njega spojit. al je zato kao klijent best buy. to su moja dugogodišnja iskustva.
a vjerujem da ima tu po forumu još kolega koji će ti slično potvrdit jer nisam još na letio da netko to suvislo demantira.
 Cerim se

Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

« Odgovor #5 : 08:09 25.08.2010. »

A možda da pogledaš za neki N access point? Za Indoor je to skroz OK varijanta. Dobiješ nešto bolju pokrivenost prostora. Naravno, malo je skuplje.

Ako je zahtjev isključivo pristup Internetu, običan G AccessPoint sa svojih cca 22 Mbps propusnosti je (vjerojatno, možda imaš neku mega pipu na net, ne znam) brži od tvog Internet linka (5 Mbps, 10 Mbps, 16 Mbps, kaj već T-Com nudi ovih dana).
Ovi AirLive nisu neka brzina i neki high-tech, ali ti uređaji rade. Šute i rade. Uređaji s Atheros čipom jesu brži, ali cca 2x skuplji. Od N APova ne znam kaj valja jer nisam probao.
Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

Mreža: Buculin Wireless

« Odgovor #6 : 08:49 25.08.2010. »

Ja bi uzeo airlive g-duo imaju dva radija a koštaju 500 kn ja imam dva i prezadovoljan sam sa njima  a napravljeni su za te situacije.....
Evidentirano
neonova
WiFi početnik
*

« Odgovor #7 : 21:01 26.08.2010. »

Uzet ću onda taj AirLive 5470... drago mi je što se pokazao tako pouzdan

Zanima me još oko spajanja njega i routera (trenutno ovaj se555)...

5470 ima 5 LAN portova, od kojih je jedan obilježen kao WAN, e sad koliko sam skonto modem bi se spajo na taj WAN port,
ali se555 nije modem već router (koji ima svoj modem, i on s njime poziva i stvara moju internet vezu)...
pa eto u biti ne znam na koji port bi uopće kabel uključio...  Š?

brinu me i postavke onda od se555 i Airlivea...  je li bi onda za mod tog AirLivea postavio "Access Point" ili...
i je li trebam namještat neke ip adrese, gatewaye i sl... uglavnom jesu mogući kakvi problemi sa takvim stvarima?
Hvala.
Evidentirano
Shut
WiFi ovisnik

Spol: Muški
Mreža: PSWireless

« Odgovor #8 : 06:54 27.08.2010. »

ako ti 555 bira konekciju na net,onda ga spajaš u lan port (1,2,3 ili 4) na 5470 i na njemu ugasiš dhcp server ako je upaljen (al ak me dobro sjećanje služi,na njemu je po defaultu ugašen)
i eventualno možeš njegovu ip adresu postavit da bude u rangu ip adrese 555-ice. (iako je i to ak se ne varam podešeno na 192.168.1.252) a predpostavljam da je ip adresa 555-ice 192.168.1.1

Evidentirano
Gadinjo
WiFi početnik
*

Mreža: Buculin Wireless

« Odgovor #9 : 10:49 27.08.2010. »

adresa mu je 192.168.100.252 Smješko
Evidentirano
Shut
WiFi ovisnik