Eo, ja imam nekoliko primjedbi i prijedloga...
1.
Subnet 10.14.0.0/16 je zauzet - WiFiHR
Imamo popis wireless udruga u Hrvatskoj i dodjeljene subnete na wikiju -
http://wiki.wifi.hr/subnetiBilo bi poželjno da se svi pridržavamo dogovora i da svaka mreža uzme slobodan adresni prostor. U slučaju da se jednog dana povežemo, da ne dođe do konflikta.
2.
Adresiranje unutar mreže... za primjer ću uzet prvi slobodan subnet pored navedenog, konkretno 10.13.0.0/16.
Postoji 5 čvorova, međusobno povezana s 4 linka. Ja bih svaki čvor i klijente na njemu odvojio u zaseban subnet i svaki link (BBL) u zaseban. To bi onda izgledalo otprilike ovako...
10.13.1.0/24 - Node1 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.2.0/24 - Node2 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.3.0/24 - Node3 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.4.0/24 - Node4 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.5.0/24 - Node5 LAN s klijentima
BBL-ovi:
10.13.254.0/30 - Node1 <-> Node2
10.13.254.4/30 - Node2 <-> Node3
10.13.254.8/30 - Node3 <-> Node4
10.13.254.12/30 - Node4 <-> Node5
3.
Što se opreme tiče... iskoristiti postojeće je dobra opcija jer ne zahtjeva dodatan trošak. Pogotovo u slučaju ako sve radi pouzdano.
S druge strane, tehnologija je dosta napredovala i danas se može nać puno prikladniji uređaj (veličina, napajanje, grijanje, potrošnja, pouzdanost, radni uvjeti, itd.) nego što je to PC kanta (dimenzije, napajanje, grijanje, smrzavanje, pouzdanost, mehanički dijelovi, potrošnja struje, teška instalacija, itd.). Uz malo truda se ti proizvodi mogu nabaviti po vrlo prihvatljivim cijenama.
RouterStation je super rješenje ako znaš radili u Linuxu ili ako si voljan malo učiti. Postoje razni tutorijali i mislim da nije visoka matematika to naučiti.
Za klijente si pogledaj od Ubiquiti Networks - Bullet. Bullet2 je za 2.4 GHz, ima Bullet5 za 5GHz, ima high power s oznakom "H", ima MIMO s "M". Ima raznih. Vrlo elegantno i jednostavno rješenje za klijente, ali i za Access Pointove. Rade vrlo vrlo dobro, softver odličan.
4.
I prijedlog... ako je moguće, omnice zamjeniti s drugim prikladnim antenama zatvorenog dipola. Recimo slotice. Omnice su više manje nužno zlo.
Eto, pozdrav!