WiFi.HR Forum
21:05 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Redizajn mreže.  (Posjeta: 575 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
blackone
WiFi početnik
*

Reputacija: +1/-1

Mreža: Wireless Čepin

« : 20:03 23.02.2010. »

Pozdrav svima!
Ja sam dopredsjednik mreže wireless čepin, sad na proljeće bi htjeli napraviti novu strukturu mreže pa bi vas molio za pomoć pri tome.

u planu nam je imati 4 točke za početak.

Node 1 (10.14.1.2)
Node 2 (10.14.1.3)
Node 3 (10.14.1.4)
Node 4 (10.14.1.5)
Node 5 (Server) (10.14.1.1) (tu nebi bila točka samo bi se vezalo na mrežu)

na linku možete vidjeti gdje bi se te točke trebale nalaziti http://www.wirelesscepin.com/mapa/

Šta nam savjetujete da stavimo na glavnu točku od opreme šta na ostale točke, kako da ih povežemo? prije smo koristili MT i povezivali točke s 24 db grid antenama.

na node 1 bi htjeli stavit omnicu od 15 db a na ostale od 12 i 8,5db

dali je pametno uzeti mikrotik rutere vidio sam u ponudi da nude neke rutere baš za wireless il je bolje praviti sam svoje kompove pa stavit na njih samo os MT?
kako bi vi to najbolje organizirali?

od opreme imamo trenutno:
1 omnicu od 12 db
3 omnice od 8,5 db
2 grid od 24 db
3 TP link kartice 108 atheros
2 ap dlink 2100
1 ap dlink 2000
i oko 10-15 kofiguracija starijih s intel chipom za mikrotik

naravno kupili bi drugu opremu nešto zamjenili bitno mi je da napravim mrežu da radi bez problema

napravio sam svoj program koji bi pingo korisnike i točke pa bi tako pravio statistiku pa bi se znalo tko je trenutno online na mreži i dali radi točka i htjeo bi to stavit na internet kada bude gotova nova web stranica.

hvala na pomoći.

e da što se tiće korisnika kako je njih najbolje spojit a da izađe što jeftinije vidio sam na mikrotik stranici da ima za 600 kn za clijente antena od 14 db mikrotik zajeno u kutiji i napajanje dolazi preko lan kabla i direktno se montira na krov isam se poveže lan kablom dali se to isplati tak dali netko koristi to već i kako se ponaša? il je bolje pravit samo svoje?

Evidentirano
blackone
WiFi početnik
*

« Odgovor #1 : 20:19 23.02.2010. »

Vidio sam dosta ljudi da pričaju o routerstation i govore da je bolji i jeftiniji od mT rutera,
zanima me vaše mišljenje i dali je lakše napravit mrežu snjima nego da se mreža radi od kompova i apova?

zaboravio sam napisati na node 5 imamo ibmov server x226 na njega bi prikačili internet za mrežu i tamo bi se vrtjeli serveri razni web, ts, dc++, cod itd...
server ima 4 gb rama 3.0 proc i 5 hdd po 320 gb ako se nevaram
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #2 : 22:50 23.02.2010. »

Eo, ja imam nekoliko primjedbi i prijedloga...

1.
Subnet 10.14.0.0/16 je zauzet - WiFiHR
Imamo popis wireless udruga u Hrvatskoj i dodjeljene subnete na wikiju - http://wiki.wifi.hr/subneti
Bilo bi poželjno da se svi pridržavamo dogovora i da svaka mreža uzme slobodan adresni prostor. U slučaju da se jednog dana povežemo, da ne dođe do konflikta.

2.
Adresiranje unutar mreže... za primjer ću uzet prvi slobodan subnet pored navedenog, konkretno 10.13.0.0/16.
Postoji 5 čvorova, međusobno povezana s 4 linka. Ja bih svaki čvor i klijente na njemu odvojio u zaseban subnet i svaki link (BBL) u zaseban. To bi onda izgledalo otprilike ovako...

10.13.1.0/24 - Node1 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.2.0/24 - Node2 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.3.0/24 - Node3 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.4.0/24 - Node4 LAN + AccessPoint s klijentima
10.13.5.0/24 - Node5 LAN s klijentima

BBL-ovi:
10.13.254.0/30 - Node1 <-> Node2
10.13.254.4/30 - Node2 <-> Node3
10.13.254.8/30 - Node3 <-> Node4
10.13.254.12/30 - Node4 <-> Node5

3.
Što se opreme tiče... iskoristiti postojeće je dobra opcija jer ne zahtjeva dodatan trošak. Pogotovo u slučaju ako sve radi pouzdano.
S druge strane, tehnologija je dosta napredovala i danas se može nać puno prikladniji uređaj (veličina, napajanje, grijanje, potrošnja, pouzdanost, radni uvjeti, itd.) nego što je to PC kanta (dimenzije, napajanje, grijanje, smrzavanje, pouzdanost, mehanički dijelovi, potrošnja struje, teška instalacija, itd.). Uz malo truda se ti proizvodi mogu nabaviti po vrlo prihvatljivim cijenama.

RouterStation je super rješenje ako znaš radili u Linuxu ili ako si voljan malo učiti. Postoje razni tutorijali i mislim da nije visoka matematika to naučiti.

Za klijente si pogledaj od Ubiquiti Networks - Bullet. Bullet2 je za 2.4 GHz, ima Bullet5 za 5GHz, ima high power s oznakom "H", ima MIMO s "M". Ima raznih. Vrlo elegantno i jednostavno rješenje za klijente, ali i za Access Pointove. Rade vrlo vrlo dobro, softver odličan.

4.
I prijedlog... ako je moguće, omnice zamjeniti s drugim prikladnim antenama zatvorenog dipola. Recimo slotice. Omnice su više manje nužno zlo.

Eto, pozdrav!
Evidentirano
blackone
WiFi početnik
*

« Odgovor #3 : 23:36 23.02.2010. »

Hvala na odgovoru,

zanima me dali bi mogli mi mogli koristit onda taj subnet 10.13.0.0/16?

šta nam predlažeš umjesto omnica da koristimo koje su antene dobre mislim u omjeru da nije ni preskupa a da je dobre kvalitete i jačine?
al svakako bi htjeo iskoristit 12 db omnicu za neku točku, il ako ne najbolje onda mjenjati za neku drugu opremu il prodati.

Za PC konfig. znam da je to dosta velik problem zato me i zanima koje su najbolje zamjene za njih šta se isplati umjesto njih?

dali da se koristi g standard u povezivanju točaka? udaljenost između točaka je otprilike oko 1-2 kn od svake točke jedino kasnije imamo u planu se povezati s okolnim selima i općinama al zasad nije veća udaljenost od 2 km dali su dovoljne 24 db grid antene? od svake točke postoji optička vidljivost

svi savjeti su dobro došli Namigujem
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

« Odgovor #4 : 07:45 24.02.2010. »

Hvala na odgovoru,

zanima me dali bi mogli mi mogli koristit onda taj subnet 10.13.0.0/16?
ako je slobodan, a piše da je, onda no problemo.

šta nam predlažeš umjesto omnica da koristimo koje su antene dobre mislim u omjeru da nije ni preskupa a da je dobre kvalitete i jačine?
al svakako bi htjeo iskoristit 12 db omnicu za neku točku, il ako ne najbolje onda mjenjati za neku drugu opremu il prodati.
vjerojatno si previdio, al predložio ti je slotice. a možeš recimo i obelisk koji ti je jako jednostavan za izraditi.

Za PC konfig. znam da je to dosta velik problem zato me i zanima koje su najbolje zamjene za njih šta se isplati umjesto njih?
ako imaš HW onda to iskoristi, ako nemaš razmotri rješenje kako ti je predložio dajhard u vidu RS jer imamo samo odličnih iskustava s njima. ja sam posebno oduševljen bulletom na 2.4G koji radi iznenađujuće dobro. s lokacija s kojih je vrlo izgledno da se nećeš spojit s ovim metkom se spojiš. čudo jedno.

dali da se koristi g standard u povezivanju točaka? udaljenost između točaka je otprilike oko 1-2 kn od svake točke jedino kasnije imamo u planu se povezati s okolnim selima i općinama al zasad nije veća udaljenost od 2 km dali su dovoljne 24 db grid antene? od svake točke postoji optička vidljivost
za te udaljenosti su ti dovoljne panelke. ak nije neka vjetrometina možeš koristit i SATkantene kao jeftinu alternativu gridicama koje moraš kupovat. e sad dal g ili a to je pitanje... na a imaš veću propusnost po linkovima. g oprema je nešto jeftinija. ako nemaš šumova, a pp da nemaš, g će ti radit odlično. ak uzmeš RS onda ti je svejdno jel je g ili a i cijena će se razlikovat u antenama.

dakle sve ovisi kolko para imaš na raspolaganju.
svi savjeti su dobro došli Namigujem
valjda je pomoglo malo.
Evidentirano
blackone
WiFi početnik
*

« Odgovor #5 : 08:26 24.02.2010. »

hvala puno ste mi pomogli

nadam se da negnjavim puno s svojim pitanjima jako sam zainteresiran za bullet i RS ali vidim da je malo škakljivo za nabavit opremu pa se želim informirati o svemu prije nego se dolučimo za bilo šta.

kako funkcionira RS, koliko wlan kartica može ići u njega, dali ima svoju kutiju i dali može stajati vani na kiši il se treba stavit u neku nepropusnu kutiju?
bullet mi se čini super riješenje za clijente a kažete da se može koristit i za točke to je idealno onda riješenje za točku koja se veže na mreži onda po tome bi trebalo uzet samo 2 bulleta 1 za ap drugi za link i povezat ih jel tak?

na glavnoj točki node 1 bi bilo znači 3 linka (kasnije i više) + ap
na njih si kontam onda da čemo stavit slotice ili obelisk ali po tom onda treba više wireless kartica jel tak? čito sam da ima slotica za 180 i 360 stupnjeva a obelisk da pokriva oko 90 stupnjeva pa bi onda trebalo više tih antena da bi se napravio kut od 360°.

Hvala Namigujem
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

« Odgovor #6 : 11:34 24.02.2010. »

hvala puno ste mi pomogli

nadam se da negnjavim puno s svojim pitanjima jako sam zainteresiran za bullet i RS ali vidim da je malo škakljivo za nabavit opremu pa se želim informirati o svemu prije nego se dolučimo za bilo šta.

kako funkcionira RS, koliko wlan kartica može ići u njega, dali ima svoju kutiju i dali može stajati vani na kiši il se treba stavit u neku nepropusnu kutiju?
bullet mi se čini super riješenje za clijente a kažete da se može koristit i za točke to je idealno onda riješenje za točku koja se veže na mreži onda po tome bi trebalo uzet samo 2 bulleta 1 za ap drugi za link i povezat ih jel tak?

na glavnoj točki node 1 bi bilo znači 3 linka (kasnije i više) + ap
na njih si kontam onda da čemo stavit slotice ili obelisk ali po tom onda treba više wireless kartica jel tak? čito sam da ima slotica za 180 i 360 stupnjeva a obelisk da pokriva oko 90 stupnjeva pa bi onda trebalo više tih antena da bi se napravio kut od 360°.

Hvala Namigujem
ajd baci pogled malo ovdje http://wiki.wifi.hr/oprema
imaš o RouterStationu i ostalim điđama da se ne ponavljamo.
i ne zaboravi da čim više clijenata na 1 antenu tim ti svima radi lošije (sporije) kad krene ozbiljniji promet.
koristiti omnicu je po meni nužno zlo. i osobno izbjegavam u širokom luku. već je mislim pisano ovdje na forumu o tome pa malo probaj potražit. ne sjećam se više.
vrlo rijetko ti treba kut baš 360. kolko znam slavonska sela su prostrta uz neku cestu i prilično grupirana oko nekog zamiljenog pravca. a 2 obeliska ili čak i jedan pametno postavljen rješava takvu situaciju bez problema.
treba vidjet konfiguraciju zacrtanih čvorišta i klijenata pa onda možemo i konkretnije odgovoriti.
 Namigujem
Evidentirano
blackone
WiFi početnik
*

« Odgovor #7 : 12:01 24.02.2010. »

evo linka s kartom kako bi otprilike to izgledalo

http://www.wirelesscepin.com/mapa/

To smo otprilike stavili kako smo mi zamislili kako bi izgledala ta mreža.

node 1 (vatrogasni toranj) i 2(Uljara Čepin) su najviše točke u čepinu pogotovo node 2 jer su silosi jako veliki al već postoji tamo oprema od tele 2 ak se nevaram pa sad neznam hoče smetati to signalu i nije još sigurno dali ćemo dobit pristup da stavimo tamo opremu

node 3 je Osnovna škola i moglo bi se na dimnjak prikačiti oprema.

node 4 je dosta nisko područje i tamo smo svakako mislili stavit točku sa omnicom od 9 db jer na tom području nije uveden adsl pa smo mislili preko mreže davat pristup internetu

mislili smo da node 1 bude glavna točka i da se sve ostale točke spajaju na nju pošto je u središtu, pitanje dali su i potrebne onda ostale točke? na mapi možete vidjeti sve i udaljenosti od točaka, korisnika ima iz svih djelova ali ako treba dodat ću i njih al bitno nam je da pokrijemo sve sa signalom i da svi mogu vatati signal.

što se tiče node 1 koliko sam ja sad skonto to kako šljaka
RS ima 3 lan izlaza i 3 pci mini utora di mogu ići 3 wireless kartice tak?
znači ako bi stavio 2 obeliska di bi se spajali klijenti i 3 usmjerene antene za BBL trebalo bi mi 5 wlan ulaza pri tome bi morala ići 2 RS onda -ili se može izvesti nekako drugačije?

istina je dosta sela u slavoni prate glavnu cestu al mi smo se i dosta proširili u sve smjerove =)

i pitanje u vezi RS-a i Bulleta kako ste ih vi naručili i odakle? vidim da imaju radnju u bosni i u mađi di se prodaju oprema ali samo na 5 ghz koliko bi koštala oprema ta?

Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #8 : 12:37 24.02.2010. »

Ako imate prostora i vremena raditi svoje antene, onda svakako treba ići tim smjerom.
Kupovne antene su skupe, a u principu rade lošije od antena koje možeš sam napraviti za manje od 100 kn.
Obelisk, Amos, Slot, kantena, sat-kantena, sve su to antene koje vrlo dobro rade, a koštaju samo truda, vremena i nešto alata.

Ruterbordovi i 5 GHz linkovi vs postojeća oprema mislim da morate sami odlučiti. Cost-benefit napraviti po osobnom proračunu. Sigurno je jedino da ako napravite G sada, kroz neko vrijeme ćete prelaziti na A. Ako napravite A, nećete prelaziti na G natrag.  Cerim se
Isto vrijedi za omnice. Sad ih imate i one mogu raditi dok ih ne zamjenite prikladnijim antenama, odnosno dok ne počnu izazivat probleme.

RouterStation, iz osobne procjene, dobro radi s 2 x 108 Mbps linka i 1 x 54 Mbps. 3 x 108 Mbps u full loadu ne može procesorski podnijeti. No, s druge strane, pitanje je koliko se u realnim situacijama puta dogodi da su sva 3 wireless linka i LAN maximalno iskorišteni. Pod maximalno smatram cca 7 MB/s po linku.

Bullet je dobar za klijente i za AP. Bullet ne može rutati (bar ne dinamički) i ukoliko se radi BBL s njime, treba ga spojiti na neki router/routerboard preko LAN porta.
Ako trebate 3 wirelessa, 1 RS je dosta. Ak trebate 4,5,6... onda kupite 2.

Nisam shvatio iz posta, da li vi već imate te lokacije i postavljenu opremu ili je to ideja i ide se u postavljanje?
Ako se tek ide u postavljanje, onda će vam routerboard biti jeftinije rješenje i u slučaju da komp već imate đabe.

Za komp trebate vuć 220V na lokaciju. Kabel košta po metru kolko već košta. Nekakva zaštita tu mora biti, ako ništa barem osigurači. Kutija za spjestit komp vani (na silos, gdje već) isto košta. Dugački pigtailovi isto neš koštaju. Itd itd. Uglavnom, sve te popratne instalacije koštaju više nego što košta jedan RouterStation. Nakon toga, ako nemate struju đabe, u jednoj godini RS se isplati kroz razliku u računu za struju.
A za RS sve što ti treba da instaliraš je kutijica za njega i LAN kabel. Zadnji put kad sam išao postavljat routerboard na čvor, sve mi je stalo u džepove od jakne. Dobro, ajd... pigtailovi i 3 antene su bile u vrećici (5GHz antene su drastično manje od 2.4GHz).

Nabavka opreme...

http://www.i4-wifi.com
http://www.wireless-bolt.hu/index.php

Sad je samo pitanje koliko financija imate. I da li imate gdje napraviti vlastite antene. I onda smisliti kojim redosljedom ići...

Ima ekipa u Grabovcu u Baranji, imaju RouterStation, RouterBoard od Mikrotika i možda imaju još 1 PC komp kao ruter. Možda možete njih pitati da vam pokažu kak to izgleda i kako radi, ako želite vidjet iz prve ruke. Stormer je tu negdje po forumu, muva se povremeno...
Evidentirano
blackone
WiFi početnik
*

« Odgovor #9 : 12:55 24.02.2010. »

trenutno smo skinili obe točke što smo imali imamo i prostor i vrijeme i alat za izgradnju antena tako da je to jedan ogroman +
mislimo svakako onda prodati omnice i ap i kompove što imamo i bacit se na RS i bullete

Na ovim lokacijama što sam označio nepostoji nikakva još oprema i to nam je u planu sad kad nam je došlo proljeće srediti točke
razmišljao sam i ja da povezivanjem točaka koristimo zasad A standard a za članove G

u udruzi imamo otprilike 2000 kn i moglo bi se skupit još nešto i u planu nam je od sponzora dobit bar još 2000 kn + još što možemo dobit novac od opreme trenutne što prodamo  ja sam svakako da pređemo na noviju opremu pa makar napravili sada samo Node 1 pa kasnije ostale točke

satelitskih tanjura imamo tako da nije problem napravit satkantene, dali oni rade na A standardu?

koja je bolja kombinacija za node 1 treba uzet u obzir da će kasnije biti još linkova na nodu 1 za ostala sela.

1. 2 RS rutera
- na prvi RS staviti 3 wlan kartice na koje će biti spojene antene za klijente
- na drugi RS stavit 3 wlan kartice za linkove

ili
2. 1 RS ruter i 3 Bulleta
- na RS staviti 3 wlan kartice na koje će biti spojene antene za klijente
- na svaki bullet stavit link i povezat ih lanom na RS

Hvala vam puno jako puno ste mi pomogli i probat ću svakako kontaktirati ekipu iz grabovca Namigujem
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #10 : 13:37 24.02.2010. »

2 x RS je bolje.

Dovoljan vam je 1 strujni adapter (recimo 24V / 36W) i oba RSa spojite na njega preko UTPa.

I mislim da bi bilo bolje da vam mreža ima redundanciju, da nije sve centralistički orjentirano. Ako crkne 1 link da imate alternativne puteve okolo. Al to kasnije kad razvijete mrežu.

P.S. Grabovac je samo 24 km zračne linije udaljen od vas... go figure.
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis