WiFi.HR Forum
21:38 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Ulaganje u proširenje mreže,prijedlozi  (Posjeta: 780 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ruby
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +2/-0

Spol: Muški
Mreža: Pregrada Wireless

« : 20:26 30.01.2010. »

dakle mreža nam radi poprilično dobro! imamo 50-ak korisnika i 4 pristupne točke

a tri točke su routeboardovi sa tikvoima 433ah, a na jednoj je komp 1,8ghz!
između noda bažulj i brijeg je link na 5,8 koji u poslejdnje vrijeme eza nešto pa bi trebali riješiti tu kvar neznamo još u čemu je problem antenama ili kartici kojoj!
između noda brijeg i burić je isto 5,8 link radi dobro!
linka između centar i bažulj nema nego je node bažulj povezan na centar kao klijent pa je takva veza između tih točaka!
imamo dva pritstupa internetu putem vpn-a od jednog korisnika i od noda bažulj!

sada u drugom mjesecu bi trebali dobiti 10tkn otprilike pa razmišljamo u što uložiti!

1. htjeli bi server sa bar 2 TB diska na njemu bi bil dc++ servis, jabber client, i neke igre bi se vrtjele
kakav komp preporučate da bi bio dovoljen jačine?Š?

2. moramo srediti link brijeg bažulj neznamo u čemu je problem alid a sve zamijenimo bilo bi cca-2000kn!
3. i možda da zamijenimo komp kod noda bažullj pa stavimo routerboar tik
4 možda link da napravimo 5,8 između centra i bažulja

problem je na brijegu i buriću da su nam svi utori na routerbordovima puni pa bi trebali stavljati još routerboard dodatni da dodamo još kartica za linkove, kako to ajbolje riješiti a da nije preskupo???
Evidentirano

Shut
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-1

Mreža: PSWireless

« Odgovor #1 : 00:16 31.01.2010. »

ovaj internet si povežite linkom na brijeg i napravite link centar-brijeg.. ja bi to napravio
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #2 : 09:49 31.01.2010. »

Komp kaj imate fino za server, a umjesto kompa routerboard (ili routerstation, ak mene pitaš  Cerim se )
Linkove sve napraviti dedicated (SuperA) i ako je ikako moguće napraviti redundantni link, ili više njih.
Ako imate 50 klijenata na 4 čvora, ja bi razmislio o dizanju još čvorova kod klijenata koji su u stanju preuzeti na sebe dio ljudi.

I naravno, ovaj link kaj šteka, prvo to sredit.
Isto tako, možda ne bi bilo loše malo pratit promet, vidjet kako mreža diše, nać uska grla i prema tome dalje dizajnirat proširenja.

Za server sumnjam da ti treba išta jačega od 1.8 GHz. DC ne jede niš, Jabber server isto niš, COD4 server isto niš. Sve kaj ti treba je RAM.
Evidentirano
Ruby
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #3 : 12:23 31.01.2010. »

Komp kaj imate fino za server, a umjesto kompa routerboard (ili routerstation, ak mene pitaš  Cerim se )
Linkove sve napraviti dedicated (SuperA) i ako je ikako moguće napraviti redundantni link, ili više njih.
Ako imate 50 klijenata na 4 čvora, ja bi razmislio o dizanju još čvorova kod klijenata koji su u stanju preuzeti na sebe dio ljudi.

I naravno, ovaj link kaj šteka, prvo to sredit.
Isto tako, možda ne bi bilo loše malo pratit promet, vidjet kako mreža diše, nać uska grla i prema tome dalje dizajnirat proširenja.

Za server sumnjam da ti treba išta jačega od 1.8 GHz. DC ne jede niš, Jabber server isto niš, COD4 server isto niš. Sve kaj ti treba je RAM.

taj routerstation kak to radi? jesi zadovoljan? bolje od routerborda? kak ukomponirat to sa routerbordom? gdje kupitii i po kojoj cijeni?
redudantni link???

znači za server netreba jači komp? a ak bi se vrtjelo više igra? i ak bi imao na sebi 2 terabajta filove sheranih nema veze???
Evidentirano

dajhard
Hero Member

« Odgovor #4 : 13:57 31.01.2010. »

taj routerstation kak to radi?
Sasvim normalno... uštekaš mu PoE, spojiš u LAN, spojiš antene na kartice... radi.

jesi zadovoljan?
Jesam

bolje od routerborda?
Meni bolje

kak ukomponirat to sa routerbordom?
Spojiš ih preko LANa ili preko wirelessa, kao i bilo koji drugi dio mrežne opreme.

gdje kupitii i po kojoj cijeni?
Mađarska, Češka, Slovačka, Austrija... malo treba googlat, malo čitat forum... nađe se.

redudantni link???
Da!!!

znači za server netreba jači komp? a ak bi se vrtjelo više igra? i ak bi imao na sebi 2 terabajta filove sheranih nema veze???
Server treba biti jak ovisno kaj će vrtiti. Za više igara ne znam. Treba vidjet koja igra ima kakve zahtjeve za vrtit dedicated server. No, RAM će ti biti prije problem nego CPU.
Veličina sharea nema nikakve veze s brzinom CPUa.
Evidentirano
Ruby
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #5 : 16:57 15.04.2010. »

dakle od opreme je kupljno dosta toga jedan rb433ah jedan 411 za vpn!

sada trebam disk jako veliki za server koji će biti u p4 najvjerojatnije gore će se vrtit cod 2, i sl, dc+, jabber, teamspeak i mislim da je to to!
koji disk preporučate i koji os? spajat ćemo ga na tik!

i kako smanjit potrošnju struje od kompa na što manje???
Evidentirano

Ruby
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #6 : 16:59 15.04.2010. »

mislio sam ovako nešto uzet??
http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.b31363d23a384267b738c5010f492ccd.hdd_3_5_sata300_1500_gb_seagate_barracuda_lp_5900rpm_32mb_st31500541as.aspx
Evidentirano

dajhard
Hero Member

« Odgovor #7 : 20:34 15.04.2010. »

sada trebam disk jako veliki za server koji će biti u p4 najvjerojatnije gore će se vrtit cod 2, i sl, dc+, jabber, teamspeak i mislim da je to to!
koji disk preporučate i koji os? spajat ćemo ga na tik!

i kako smanjit potrošnju struje od kompa na što manje???

Pa, prvo makneš P4 konfu i uzmeš neki low power AMD il Intela... za vrtit to kaj si naveo je dobro kaj god da uzmeš. To ti je tak ... do 50% uštede na struji. Undervoltaš proc, neko napajanje koje je učinkovito na niskim opterećenjima i i da vidiš razlike.
Evidentirano
Ruby
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #8 : 14:49 16.04.2010. »

Pa, prvo makneš P4 konfu i uzmeš neki low power AMD il Intela... za vrtit to kaj si naveo je dobro kaj god da uzmeš. To ti je tak ... do 50% uštede na struji. Undervoltaš proc, neko napajanje koje je učinkovito na niskim opterećenjima i i da vidiš razlike.

koja je tvoja preporuka od tih lowpower intela ili amda? i koje točno napajanje da vidim cifru koliko be me to došlo komplet???
Evidentirano

dajhard
Hero Member

« Odgovor #9 : 16:05 16.04.2010. »

Zadnje što smo mi uzimali, ako se dobro sjećam, je bio Antec Basic. Najjeftinije napajanje koje nešto valja i uz to ima dobar faktor na niskim opterećenjima. Stoji na zgradi već 8-9 mjeseci, za sad sve 5.

Kaj se kompova tiče... ovisi kaj ti treba. Tu će ti Stardust moć više reć, ja sam prešo skroz na routerboardove pa nisam up-to-date.

Ja sam za ruter koristio ovu kombinaciju (PRVI LINK) i PCI-to-3-PCI raiser card. To je trošilo 25W s PicoPSU napajanjem (DRUGI LINK). PicoPSU uredno radi na 99% učinkovitosti, tu mu nema konkurencije.

http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=14519-Mati%C4%8Dna-plo%C4%8Da-s479-Intel--BLKD945GCLF-i945GC---Atom-230-SingleCore-16MHz
http://www.mini-box.com/picoPSU-120-power-kit

No, tebi za server ne znam da li je to opcija. Ovo kaj si nabrojao ništa nije problem osim COD servera. Ima Stardust jednog low-power AMDa koji navodno ide ispod 35W...
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

« Odgovor #10 : 18:14 16.04.2010. »

kako je kolega DH rekao lowpow koji sam mjerio zadnji je bio neki x3 425
matična je bila neka gigabyte ddr2 2GB mislim 780 čipset.
disk neki 500gb niš specijalno dakl enije bio onaj ultra štedljivi...
napajanje neko doduše high eff mislim LC i to atx 2.3 dakle najnovije điđebaje nekih 300-400kn
i spojim ja to kad ono u idleu 30-32W!!!
sad mislim neš ne valja s mjeračem. al ono valja. kod boota potegne na 70-80W al kad se sve smiri padne to na ispod 35W ako računamo i standarnu laž instrumenta koja nije 15% al neka i je...
to je super rezultat!!!
recimo moje x2 BE troši oko 45-50W cijeli sistem, a sa lowpow diskom i 4gb ddr2 i nekom asrokicom.
BE procovi su 45W a ovaj x3 425 je 95W deklariran, al malo mi bilo sumnjivo kak tak malo.
ima razlog a taj je očito undervolt tvornički. ja nisam ništa spušto jer mislim da jesam da to ne bi ni radilo al ko zna vremena nije bilo za eksperimentiranje.
on to sve sam u biosu odradi.
znači to je bilo samo sklopljeno i bootani windoze.

edit:
sorry na riječniku malo sam u frci s vremenom bio tipko
edit 2:
napajanje je bilo LC greenpower 460W atx 2.3
matična je bila ipak ova MA785GM-US2H
x3 425
« Zadnja izmjena: 19:08 16.04.2010. Stardust » Evidentirano
Ruby
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #11 : 15:24 09.05.2010. »

dakle ovako imamo novi problem
uvest ćemo još jednu vpn konekciju za net!
kod mjesta gdje već je jedna konekcija i taj se tik routerboar411 s r52 karticom spaja kao klijent na jednu točku!
e sad bi trebali uzeti još jedan routerboard 411 koji bi bio za vpn za drugu konekciju na net ali bi ga samo povezali sa mrežnim na ovaj prvi da nemoramo vući još jednu antenu, samo što bi nam onda bio premali prijenos za dvije net konekcije pa bi onda umjesto te 2,4 antene dali 5,8 i na kartici promijenili na 5,8, dali je dovoljno to jak proc od 400mhz na 411 ploči za to i dali bi to tako funkcioniralo, znači i s druge strane moram dati karticu i antenu za 5,8 i onda bi dobili vjerojatno prijenos od 5mb???
Evidentirano

dajhard
Hero Member

« Odgovor #12 : 15:38 09.05.2010. »

411 i 411A su preslabi za 108 Mbps.
No s druge strane... imate 5 MB/s linka na net? Dakle, 40 Mbps?  Šokiran
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« Odgovor #13 : 07:05 10.05.2010. »

i RB411 ima jedan LAN, ne?

bolje neki router sa DD-WRT ako je samo zbog VPN-a. kao Linksys WRT serija (ima ih puno po oglasnicima, ima i jedan ovdje malo niže), Airlive 1600GL
Evidentirano
Ruby
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #14 : 15:37 26.05.2010. »

neznam nekak smo se navikli na mikrotik pa bi valjda uzeli routerboard da u njemu porihtamo sve za vpn konekciju!
neznam baš razmišljam
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis