Author Topic: Wireless mreza 200-500m  (Read 1254 times)

0 Members i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivankoke

• WiFi početnik
  • *
  • Reputacija: +0/-0
Wireless mreza 200-500m
« on: 13:58 11.03.2009. »
Pozdrav svima,

Imam nekoliko pitanja u svezi opreme za neku manju wireless mrežu (4-10 korisnika). Da prijeđem na stvar, Antena bi se montirala na jednu zgradu koja bi trebala pokrivati područje od jedno 200 tinjak metara, točnije zgradu na kojoj je montirana i zgradu koja je udaljena 200 metara. Zanima me koju antenu da uzmem, koliko decibela i da li antena treba imati downtilt( molim pojašnjenje što je to downtilt)? Našao sam jednu omnicu od 12 dbi na ebey-u za neke sitne pare pa me zanima da li bi ona bila dovoljna s tim da mi netreba pokrivati veće područje.

Evo link http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290293762376&ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123

Hvala na odgovoru!

Offline dajhard

• Hero Member
  • Reputacija: +68/-7
  • Mreža: WiFiHR
Odg: Wireless mreza 200-500m
« Reply #1 on: 16:19 11.03.2009. »
Ne znam da li sam dobro shvatio, no ako namjeravaš postaviti omnicu na krov zgrade, nemoj očekivati da će ti wireless raditi u unutrašnjosti zgrade. Dapače, možeš očekivati da neće raditi. 12dBi omnica je dobra za pokriti krug od 1000 ili više metara na relativno ravnom terenu. Za pokriti unutrašnjost zgrade ti treba nešto što će špricati na sve strane, a i to je vrlo upitno da li će raditi. Probaj s malom 8dBi rubberduck omnicom za cca. 100kn iz Protis.hr. To ima najveći downtilt i šprica sve u 16.

Idealno bi bilo kada bi sve korisnike u jednoj zgradi spojio kabelom i onda bežično povezao drugu zgradu s nekom sektorskom ili usmjerenijom antenom. Možeš probati s nekom manjom panelkom, biquadom, obeliskom ili možda sloticom.
10 ljudi na jednom G APu, ako istovremeno koriste, nije baš neka sreća, dapače ja bi poludio na takvom linku.

Evo što Google kaže...
Rezultati 1 - 10 od približno 11.700 za wireless downtilt. (0,23 sek.)

http://www.terabeam.com/support/calculations/downtilt-cover.php

Offline ivankoke

• WiFi početnik
  • *
« Reply #2 on: 19:42 11.03.2009. »
Hvala ti na odgovoru, gledao sam u protis.hr-u, nema te antene. Neznam jesi li pogledao onaj link koji sam postao, ta antena ne bi išla na krov nego direktno na router i da se podešavati kut pa možda bi bila dobro rješenje, šta misliš o tome?

Što se tiče downtilta, zanimalo me je što je to i po mogućnosti na hrvatskom jeziku, evo što sam našao: Downtilt - Karakteristika rasipanja signala omnidirekcionalne antene prema dolje (odnosno gore). Izražava se pomoću stupnjeva. Idealna omni antena nebi imala downtilt, dok je kod klijenata jako blizu omni antene - poželjan.

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #3 on: 08:31 12.03.2009. »
To na što sam mislio je to što je u tvom linku. Cca 80kn je 8dBi i cca 100kn je 10dBi.
Imao sam doma obje antene, 10dBi vidljivo usmjerenija (manji downtilt). 8dBi trenutno stoji na zgradi (8 katova + kućica od lifta + 2m stup) i klijent se uredno spaja iz jednokatnice na nekih 50tak metara. Ja, koji sam u zgradi (7. kat, haustor dalje) uopće ne hvatam signal.

Uglavnom, od svih wireless linkova, najdraži mi je onaj gigabitni kabelom.  ;D

Offline ivankoke

• WiFi početnik
  • *
« Reply #4 on: 17:26 25.08.2009. »
Prošlo je već dosta vremena od mog zadnjeg posta u ovoj temi, ali zanima me još nešto. Našli smo novo mjesto za postavljanje antene tak da nam to neće predstavljati problem, nego zanima me koji router da koristim da sve radi dobro sa 4-10 koisnika koji bi bili spojeni istovremeno, ali naravno treba mi onaj za bežićno povezivanje. Našao sam neki stariji model Siemens Gigaset SE-555 WLAN adsl router pa me zanima kako bi se i on ponašao i naravno molim prijedloge za neke druge routere. Također sam naišao na Netgear WIRELESS ROUTER WPN824 koji kaže da ima 7 integriranih antena pa ako ima neko iskustva sa njime, molio bih da mi kaže prednosti i mane.
Hvala!

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #5 on: 08:31 26.08.2009. »
Zašto ti treba ruter?
Kolko vidim, trebaš AP za spojit bežično par ljudi.
I sad, opet je pitanje pokrivenosti unutar zgrade.
Uzmi SE555, upali ga. Prošeći se laptopom po zgradi, vidi koliko će daleko raditi.
Radije više jeftinih APova nego jedan sa "7 integriranih antena". To sve marketing više manje.

Offline ivankoke

• WiFi početnik
  • *
« Reply #6 on: 09:56 26.08.2009. »
Kao što sam već rekao nije mi problem antena i signal jer će antena ići na obližnju kuću, a mi svi već imamo neke antenice koje love puno veću udaljenost od ove. Treba mi router ili ap, ovisi što nađem, ali našao sam taj se555 sa 100tinjak kuna pa me zanimalo da li se dobro ponaša dok je na njega priključeno 10ak korisnika istovremeno. Onaj Netgear također nije skup, 300kn, ali me zanimalo da li netko ima iskustva sa njim. Neznam koji router nudi t-com za 50lipa i da li bi to bilo dobro rješenje, ako bi, tada nebih trebao ništa dodatno kupovati.

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #7 on: 16:02 26.08.2009. »
SE555 je Atheros čip, dakle dobar je za AP.

Morat ćeš jedino na njemu konektor za antenu izvuć, možebitna komplikacija u postupku.

10 ljudi na bilo kojem APu je gužva (barem ovim 54Mbps i niže). Bez nekog traffic shapinga ili uljudnog ponašanja klijenata na APu, kad netko počne skidat, ping skače i počinje štekat. To je normalno.

Stavi 1 takav AP, spoji ljude. Pogledaj kako ide kad 1 klijent koristi link, pa pogledaj kako je kad su 2 ili više. Nakon toga ćete kupiti još AP-a po potrebi i rasporedit ljude na više njih.

Uglavnom, APi bazirani na Atheros chipsetu rade nešto bolje od drugih. Ralink čip radi isto dobro, brz je, no malo slabije radi kad je gužva u zraku. Realtek je OK, no osjetno sporiji od Atherosa. Broadcom je isto ok, no niš posebno.

Ak pređeš na SuperG ili SuperA koji ide 108Mbps, onda bi trebalo puno bolje raditi s više ljudi gore. Brzina u zraku je bliža brzini u LANu, doduše nije full duplex, al osjetno se promet bolje balansira nego kod sporih linkova (gdje se praktički ne balansira).

Offline ivankoke

• WiFi početnik
  • *
« Reply #8 on: 17:50 26.08.2009. »
Možda sam već dosadan sa pitanjima ali molio bih te još samo da pogledaš ovaj link i kažeš mi što misliš. http://cgi.ebay.com/Wifi-108Mbps-super-g-Wireless-AP-Router-Atheros_W0QQitemZ350219423988QQcmdZViewItemQQptZCOMP_EN_Routers?hash=item518ab450f4&_trksid=p3286.c0.m14
Da li bi taj router mogao raditi bez bilo kojeg ap-a sa recimo 6 ljudi?

Puno hvala!

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #9 on: 19:10 26.08.2009. »
Mogao bi.

Offline ivankoke

• WiFi početnik
  • *