Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0
Spol: 
Mreža: Pojatno wireless
|
 |
« : 23:04 25.11.2009. » |
|
Skužio problem, iz nekog razloga mi na win mašini nije napravio upgrade baze (promjenili su CAPS) i to je cijela priča, popravio caps i radi... a ubio sam se tražeći moguća rješenja  ps. isprobao sam sada DNS sa http://gogs.info/wiki/hr/debian/dnse sad, ja koristim samo pojwir umjesto savica.net i ne šljaka mi, recimo ping na www.pojwir mi baca na neku Internet adresu a nslookup mi izjavljuje GOT SERVFAIL tj. ** server can't find www.pojwir: NXDOMAIN Ajde hint u čemu griješim  *************************************************** http://www.zvonimir-buzanic.from.hr/wiki - Debian instalacija za wireless server
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: 11:59 14.12.2009. Zvonimir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7
Mreža: WiFiHR
|
 |
« Odgovor #1 : 10:19 26.11.2009. » |
|
a nslookup mi izjavljuje GOT SERVFAIL tj. ** server can't find www.pojwir: NXDOMAIN Ajde hint u čemu griješim  Ha, ovako odokativno bi reko di su fulao nešto u konfiguraciji.  Pošalji config skripte il nabavi nekako da ih pogledamo.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zvonimir
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #2 : 11:13 26.11.2009. » |
|
named.conf.local: zone "pojwir" { type master; allow-query { any; }; file "/etc/bind/zones/pojwir"; };
zone "0.111.10.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/zones/10.111.0.rev"; };
named.conf: include "/etc/bind/named.conf.options";
// prime the server with knowledge of the root servers zone "." { type hint; file "/etc/bind/db.root"; };
// be authoritative for the localhost forward and reverse zones, and for // broadcast zones as per RFC 1912
zone "localhost" { type master; file "/etc/bind/db.local"; };
zone "127.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/db.127"; };
zone "0.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/db.0"; };
zone "255.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/db.255"; };
include "/etc/bind/named.conf.local";
/zones/pojwir: $ORIGIN . $TTL 300 ; 5 minutes pojwir IN SOA ns1.pojwir. ( 20080213 ; serial 300 ; refresh (5 minutes) 600 ; retry (10 minutes) 1209600 ; expire (2 weeks) 10800 ; minimum (3 hours) ) NS ns1.pojwir. $ORIGIN pojwir. server A 10.111.0.3 www A 10.111.0.3
ns1 CNAME server dc CNAME server jabber CNAME server voip CNAME server ntp CNAME server ts CNAME server teamspeak CNAME server ventrilo CNAME server ns2 CNAME server
resolv.conf: search pojwir nameserver 10.111.0.3 nameserver 10.168.4.2 nameserver 208.67.222.222 nameserver 208.67.220.220
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dajhard
Hero Member

|
 |
« Odgovor #3 : 13:42 26.11.2009. » |
|
named.conf.local... - zone "0.111.10.in-addr.arpa" { + zone "111.10.in-addr.arpa" {
named.conf.options... directory "/var/cache/bind";
allow-transfer { 10.111.0.0/16 ; }; allow-query { 10.0.0.0/8 ; 127.0.0.0/8 ; };
transfer-format many-answers; recursion yes; auth-nxdomain no; # conform to RFC1035 listen-on-v6 { any; }; ... recimo
resolv.conf... search pojwir nameserver 127.0.0.1
pojwir... NS ns1.pojwir. A 10.111.0.3
$ORIGIN pojwir. $TTL 300
server A 10.111.0.3 www CNAME server
... ja bi tako S tim da ja koristim sintaksu...
zone "pojwir" IN { type master; file "/etc/bind/zones/pojwir"; allow-update { none; }; }; zone "111.10.in-addr.arpa" IN { type master; file "/etc/bind/zones/10.111.0.rev"; allow-update { none; }; };
i forwardiraj si još zone za ostale udruge... npr.
zone "wifihr" IN { type forward; forwarders { 10.14.21.11; 10.14.35.1; }; };
zone "14.10.in-addr.arpa" IN { type forward; forwarders { 10.14.21.11; 10.14.35.1; }; }; ... dakle forward zona
i onda okini "nslookup sizif.wifihr 127.0.0.1" sa svog serverčića
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zvonimir
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #4 : 21:07 26.11.2009. » |
|
Krasno, i dalje mi ne radi www.pojwir, ali mi zato uredno radi *.wifihr  ps. složio... u bind/zones/pojwir sam stavio www IN A 10.111.0.3 i prošljakalo.... morat ću detaljno proučiti kako to stvarno funkcionira, iako sam eksperimentirajući već pohvatao dobar dio  AH! Sad napokon mogu promjeniti IP win2k3 serveru i pogasiti servise, yes!, thnx, dužan sam klopu samo tako!!!
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: 21:19 26.11.2009. Zvonimir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
dajhard
Hero Member

|
 |
« Odgovor #5 : 22:28 26.11.2009. » |
|
AH! Sad napokon mogu promjeniti IP win2k3 serveru i pogasiti servise, yes!, thnx, dužan sam klopu samo tako!!!
Mislim da bi trebalo uvest natrag staru valutu... bačvu. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zvonimir
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : 18:48 28.11.2009. » |
|
Splitao sam temu da ne zagađujem topic tamo gdje ne treba. Pitanje, dignuo sam unrealircd, kompajlirao ga i sad me zanima, obzirom da se nalazi u /root/Unreal3.2/ jel ga ja mogu move-at negdje drugdje bez posljedica, nažalost pojma nemam kako funkcionira linux da moram pitati ovako debilna pitanja  Jest da mogu probat movat, ali bolje pitat nego usrat nešto  Next pitanje, gdje stavit da se automatski pokrece unrealirdc servis? u /etc/init.d/rc.local ? Negdje sam ga vec ugurao u neki file (ne sjecam se vise koji...  da ga pokrece (to rjesenje sam nasao pretrazivajuci po netu) ali ocito da ne radi... ps. jucer sam shvatio da postoji webmin, pih, pa sto nitko ne kaze da postoji krasno web rjesenje za noobove poput mene 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dajhard
Hero Member

|
 |
« Odgovor #7 : 19:00 28.11.2009. » |
|
Preporučeno je stvari ne raditi kao "root", osim u slučajevima kada je naznačeno drugačije. Progooglaj "sudo" ... apt-get install sudo ... dodaj usera u "/etc/sudoers" datoteku i ne trebaš se logirati kao root.
Skripte za manipulaciju servisa se nalaze u /etc/init.d/ ... start, stop, restart, status .. itd.
Automatsko paljenje možeš napraviti naredbom... "update-rc.d unrealircd defaults" ... a ugasiti... "update-rc.d -f unrealrcd remove"
"man update-rc.d" za manual
Nisam radio s unrealirc, pa ne znam kak ide za njega to...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zvonimir
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : 21:40 29.11.2009. » |
|
Skužio u čemu je bio problem, imao sam pod /etc/init.d/ircd ali je trebalo chmodati na 775 ircd i to je to  Sad se davim sa Sambom, tj. prebacio sam jedan NTFS disk za testiranje i uredno riješio mountanje pri bootanju, no, neće mi nikako dat pristup tom disku preko mreže, imam ga na listi, ali ne doživljava me...ne prolazi nikakav user/password.... no obzirom na tonu samba opcija i da sam ju uspio upalit eksperimentirajući, skužit ću i ostatak  Inače, lagani komentar na Linux prije ~7-8 godina kada sam se zadnji puta davio sa Redhatom i još nekim distrama.... ovo sad je PLJUGA. Ako nešto ne znaš, Google i nema šanse da ne nađeš rješenje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1
|
 |
« Odgovor #9 : 21:55 29.11.2009. » |
|
Sad se davim sa Sambom, tj. prebacio sam jedan NTFS disk za testiranje i uredno riješio mountanje pri bootanju, no, neće mi nikako dat pristup tom disku preko mreže, imam ga na listi, ali ne doživljava me...ne prolazi nikakav user/password.... no obzirom na tonu samba opcija i da sam ju uspio upalit eksperimentirajući, skužit ću i ostatak  uh ja se sjećam da je meni to radilo... e sad kak sam ja noob nemam pojma nit kak ni zašt mi je to radilo, al je pomoću googla rješeno. a to što to moš sve izgooglat me je i privuklo... sve ima. izneneadiš se kolko je to fino sve opisano i svaka čast ekipi koja tak šta ima živaca pisat i objašnjavat.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dajhard
Hero Member

|
 |
« Odgovor #10 : 22:47 29.11.2009. » |
|
Par linija u sambi gdje valja bacit oko...
# Change this to the workgroup/NT-domain name your Samba server will part of workgroup = DOMA
interfaces = 10.14.31.110/24 eth0 bind interfaces only = true
# "security = user" is always a good idea. This will require a Unix account # in this server for every user accessing the server. See # /usr/share/doc/samba-doc/htmldocs/Samba3-HOWTO/ServerType.html # in the samba-doc package for details. security = user invalid users = root
[share] comment = Share path = /share valid users = dajhard, user2, user3 public = no writable = yes printable = no create mask = 0765 ............................
i naravno... folder moraš pravilno chownat... user, group... probaj prvo za jednog usera dobiti da radi
1 drwxr-xr-x 17 dajhard dajhard 704 2009-11-28 17:33 share
Za NTFS koristiš NTFS-3g modul?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zvonimir
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #11 : 23:20 29.11.2009. » |
|
Srljam bezveze, pišem da ne radi, a za 5 minuta skužio da moram dodat usera u sambu tj. password mu dodjeliti. Ako sam to dobro shvatio. Uglavnom radi sad! Dignuo sam Opendchub, al ga jos nisam prokuzio, tj. konfigurirao jer me preko telneta ne slusa. tj. kao da se smrzne i ne odgovara. Prokuzit cu ga valjda kao i sve do sad. Vidim da vi trosite Verlihub, jel bolji od ovog? Koji je pametnije stavit  Naravno, moram dignut neki dc++ klijent i mora biti naravno command line, vidio sam neki u debian distri, al prije nego ga apt-am slusam savjete ako imate. Također me zanima, jel postoji kakvo ćišćenje sustava? Tipa nakenjo sam hrpu toga za kompajliranje itd, pa kad recimo složim sistem kako me veseli, jel se može što od toga maknuti i kako? Kako backupirat sustav? Samo config-e počupat?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dajhard
Hero Member

|
 |
« Odgovor #12 : 08:42 30.11.2009. » |
|
Dignuo sam Opendchub, al ga jos nisam prokuzio, tj. konfigurirao jer me preko telneta ne slusa. tj. kao da se smrzne i ne odgovara. Prokuzit cu ga valjda kao i sve do sad. Vidim da vi trosite Verlihub, jel bolji od ovog? Koji je pametnije stavit  DB hub je kod nas. Za detalje pitaj Darca, on je to dizao kod nas. Naravno, moram dignut neki dc++ klijent i mora biti naravno command line, vidio sam neki u debian distri, al prije nego ga apt-am slusam savjete ako imate.
Ha, ima neki. Pitaj Sparky-a, on fura Debian + NTFS + DC klijenta. Također me zanima, jel postoji kakvo ćišćenje sustava? Tipa nakenjo sam hrpu toga za kompajliranje itd, pa kad recimo složim sistem kako me veseli, jel se može što od toga maknuti i kako?
apt-get remove ... i evergreen... rm -r -f  Kako backupirat sustav? Samo config-e počupat?
Hm... partimage dd cp ... ima brdo načina, partimage je skroz OK. Moš si bubnut image drito na neki FTP server
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: 13:59 30.11.2009. dajhard »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zvonimir
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #13 : 13:11 30.11.2009. » |
|
Stavio ipak verlihub, vidio da su nedavno izašla dva tri update-a za njega pa sam se odlučio na njega jer vidim da ga svi hvale. Najbitnije mi je da radi bez greške. A što se tiče move-anja kompaliranih programa, to je no-go, probao sa unreal-om i samo sam upsrkao stvar, pa sam morao from scratch. Al ok, na greškama se uči.
btw. onaj gogs wiki ima dosta informacija/tutoriala, iako se dosad nisam ravnao po njemu, osim za bind, pa ono, jel bi mogli tamo editirati da ne kreiramo bezveze duple wiki-je? Ili bacit sve ovdje? Što kaže bas?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|