WiFi.HR Forum
21:22 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Ubuntu router, proxy i ostalo - trebam pomoć  (Posjeta: 1222 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« : 08:16 19.05.2009. »

na našoj maloj mreži imamo par ljudi koji nemaju načina doći do interneta pa eto, ja uletio da pomognem. šeranje je zapravo jako jednostavno sa programčićem CCproxy, kod njih se postavi izlaz kroz proxy i to radi odmah. najmanje konfiguracije a ja mogu ograničiti tko ide kroz proxy na net i koliko brzo, da se ne nakači netko šesnaesti itd.. moj komp ima 2 LAN kartice, jedna je na modemu a druga na AP-u na tavanu i naravno - to radi dok mi je upaljen komp koji je u dnevnom boravku i nije baš praktično rješenje.
e sad, imam stari komp - PIII 800, 512, ĐiFors, neki hard diskovi... uglavnom, radi sasvim solidno. ubacio sam mu 2 LAN kartice, i nedavno povoljno kupio D-link G520 koja bi navodno trebala biti bolja od Airlive 5460 kojeg imam. jedino što sam do sada mogao primijetiti je da je postotak signala na kartici dosta veći, ali ne znam što će to u praksi značiti jer nisam došao do toga... pošto je Atheros unutra nadam se da će brzina biti nešto veća, Airlive je uglavnom na oko 1,6-1,8 MBps. na njemu je sat-kantena, udaljenost je cca 1km ali omnica na koju se spaja je na dosta većoj visini tako da nije idealno

i sad počinju komplikacije. kako posložiti Ubuntu da wireless bude spojen na mrežu, jedna LAN kartica bude za moj komp (možda i AP za koga u susjedstvu pa kasnije G520 zamijeniti za 530, eventualno... imamo i 802.11a standarda) i jedna LAN kartica za šeranje DSL-a? tako da komp bude router, proxy ali istovremeno recimo da ima i DC++ klijenta pa kad već radi 0-24 da bude iskorišten. tu i tamo da skine koji torrent. koliko sam skužio trebalo bi biti npr:

wireless: 10.100.1.x (tj rejnđ AP-a na koji se spaja)
LAN: 10.100.7.x (recimo)
DSL: 192.168.1.x (klasika)

kako se konfa routanje? statičke rute ili onaj routing koji je odmah u kartici postavki mrežne? ne znam je li bitno - mreža ima fiksne IP adrese, 3 mrežna čvorišta Sirast koje imamo (+2 u pripremi) su sa OSPF-om

permanent static route ili bridging ili nešto treće? za proxy bi Squid bio najbolji izbor, zar ne? puno pitanja  Smješko
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #1 : 09:31 19.05.2009. »

Dovoljno ti je da pikneš 1 LAN karticu i 1 wireless.

Na LAN kartici digneš 2 sučelja ... eth0 i eth0:1. Jedno skonfaš sebi za lan, drugo za DSL. A moš i s dvije odvojene kartice, šta ti lakše.
Wireless karticu pikneš i skonfaš kao ath0 u subnet koji ti treba.

Recimo...
ifconfig eth0 10.100.7.1 mask 255.255.255.0 broadcast 10.100.7.255
ifconfig eth0:1 192.168.1.1 mask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
ifconfig ath0 10.100.1.1 mask 255.255.255.0 broadcast 10.100.1.255

DSL modem staviš u bridge mode i digneš fino PPPoE iz Ubuntua. Tak dobiš public IP na ubuntu mašini i onda ti više nema granica.  Šokiran

I onda fino "apt-get install guagga" i skonfaš rutanje za ta 2 interfacea (LAN, wireless) i ubaciš "distribute static" u zebri da ti prosljeđuje rutu za DSL (Internet) u ostatak mreže.
E, i onda ti Squid niti ne treba, neg s firewallom (iptables) otvaraš i zatvaraš portove i puštaš i blokiraš IPove za net.
Pošto imate OSPF u mreži, nema smisla koristiti statiku il nešto drugo, fino digneš guaggu sa zebrom i ospfom i uštekaš se u ostatak mreže.

Ili, DSL modem u routing mod, Ubuntu spojiš preko LANa do DSLa i na Ubuntu dugneš NAT i onda opet dalje šeraš net preko tog NATa.
Dakle, il to ... ili preko proxya, odnosno Squid. Sad, ovisi što ti treba i što želiš postići.

Naravno, što se DCa tiče, postoje grafički i CL klijent, uzmeš ono što ti lakše za koristiti.

Što se razine signala tiče, u principu APovi imaju slabije izlaze od PCI kartica te su slabije osjetljivosti, odatle i bolji rezultati kod PCI kartica.

Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

« Odgovor #2 : 10:09 19.05.2009. »

odličan početak!

zapravo osnovno mi je da mi wireless i kućna mreža ostaju odvojeni što više, zato 2 LAN kartice i sve posebno. jer doma imam još i PS3, pa media streaming i to, a bit će valjda neki službeni laptop i neki drugi uređaji sa wifijem i tak. to kućno mora biti neovisno o mrežnim događanjima, a mrežna događanja moraju biti ipak ograničena

e, sa Quaggom sam malo radio, ali to je neka Cardi edition for dummies distra Sirast gdje se ništa nije trebalo posebno instalirati nego više-manje samo prilagođavati hardver, adrese, imena linkova i ostale sitnice. na tome nam se bazira mreža. tu se moram zahvaliti Cardiu na pomoći, strpljenju i žifcima, ali nemremo ga stalno vući za rukav Smješko

no odlično... znači postupak je zapravo isti i sve radi isto, terminal i opleti? nisam izguglao da to netko radi to isto sa Ubuntuom ali i logično je. ovo su neke specijalne potrebe  Cerim se
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #3 : 17:33 19.05.2009. »

Ah, sad mi se posložilo... taj "Cardi edition" ti ima gore sve kaj ti treba.
Pikni DSL modem u routing mod, digni Ubuntu il taj Debian što imate, NATaj izlaz na net ili stavi proxy.
Ak se uključiš s tim kompom u OSPF i proslijediš statučnu rutu za net, preusmjerit ćeš svima promet za Internet.
Tak da... malo treba tu pazit i bit će OK.

BTW, bio i ja kod vas u Bjelovaru, nakrko se kotlovine ko prase.  Šokiran
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

« Odgovor #4 : 21:12 19.05.2009. »

...i nedavno povoljno kupio D-link G520 koja bi navodno trebala biti bolja od Airlive 5460 kojeg imam. jedino što sam do sada mogao primijetiti je da je postotak signala na kartici dosta veći, ali ne znam što će to u praksi značiti jer nisam došao do toga... pošto je Atheros unutra nadam se da će brzina biti nešto veća, Airlive je uglavnom na oko 1,6-1,8 MBps. na njemu je sat-kantena, udaljenost je cca 1km ali omnica na koju se spaja je na dosta većoj visini tako da nije idealno
samo da ubacim komentar vezan za ovaj airlive...
kolko god sam čito nemaju ljudi neka oduševljavajuća iskustva no kod mene u DA imamo preko nekoliko tih APova što u klijent što u APmodu i još nijedan nije krepo a rade preko 3g. valjda sa svim firmverima koje nisam nikad nadograđivo i transferi idu preko 2.2MB/s mislim da je najlošije 1.8MB/s. udaljenosti su od 1-2km
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

« Odgovor #5 : 07:51 20.05.2009. »

ne kažem ja da je Airlive loš. čak naprotiv, vrlo je jednostavan za korištenje i radi pouzdano, nikad se nije zablesirao. ali čini mi da ne radi "punom parom" od kad je konektor nastradao u srazu sa LMR-400 kabelom i poslije lemljenja mi se čini da više nije isti... e da, i nadam se da toliko nahvaleni Atheros bude napravio neku razliku ali i ako ne napravi, nema veze. svejedno je sad ovaj rastavljen pa ću prelemiti sve. ne znam jel ima gdje za kupiti RP-SMA za pločicu, nisam do sada našao. svaki drugi uradi-sam tipa da nalemim nekakav pigtail će samo dodati otpora Š?

Ah, sad mi se posložilo... taj "Cardi edition" ti ima gore sve kaj ti treba.
Pikni DSL modem u routing mod, digni Ubuntu il taj Debian što imate, NATaj izlaz na net ili stavi proxy.
Ak se uključiš s tim kompom u OSPF i proslijediš statučnu rutu za net, preusmjerit ćeš svima promet za Internet.
Tak da... malo treba tu pazit i bit će OK.

BTW, bio i ja kod vas u Bjelovaru, nakrko se kotlovine ko prase.  Šokiran

eee da, to je bio "onaj" dan kad je sve podignuto. onda još nisam bio član al sam sve čuo Cerim se. bio Cardi kod nas prije mjesec-dva i dao nam instrukcije kako se sa time radi, jer zapravo nitko nije znao ili se usudio oko toga. sad već ponešto možemo napraviti, malo smo presložili linkove i izbacili jedan od kojeg nije bilo koristi (osim što je redovito crkavao pa je AP sa najviše korisnika ostajao visiti) pa ćemo ga prelocirati, imamo kartica i antena za još jedan, prebacili smo linuxe na USB, i tak... radi se pomalo Smješko

nego, natrag na temu. ne treba internet za sve, zapravo upravo to NE želim jer nemam ni resurse za to a ni ne treba. za sad treba samo dvojici, malo da vide vijesti, fejsbuk i da mogu imat upaljen skype i štajaznam.. ono, tek toliko.
jučer sam pokušao sa quaggom. instalirao, a pošto sam teška njubara spojio sam se puttyjem na jedan od linuxa pa malo uspoređivao i kopirao kako je to tamo podešeno aaaali jok. jbg, ne znam  Neodlučan
ako to ne uspije dvije rezervne opcije su jedan router koji imam sa DD-WRT (pa onda preko njega PPPoE) što bi bilo dobro za potrošnju struje, ili da ovaj na tavanu jednostavno radi u paraleli sa kućnim po istom principu pa preko Airlivea, onda u oba slučaja ne koristim G520 karticu
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #6 : 11:23 20.05.2009. »

Hm, napravio sam ja neke tutorijale za konfanje te quagge i našeg linuxa. Bum probao to nać negdje pa stavit na wiki.
Al ak želiš samo proxy dić, ne treba ti quagga. Drmni na taj komp statičku rutu (pošto imaš 1 link na ostatak mreže) i na njega Squid i to je to.
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

« Odgovor #7 : 11:32 20.05.2009. »

može biti sa sam ja fulao (jako lako  Cerim se) ali pokušao sam primijeniti sve postavke mrežnih sučelja, quagge i zebre na Ubuntu. po onome što nam je Cardi pokazao i kako smo već radili na "onom" linuxu. nije prošlo. možda sam ja fulao, možda ubuntu nije najsretnije rješenje, možda...

sad si mislim, mogao bi samo OpenVPN na DD-WRT biti rješenje. jednostavno, samo jedan router. al opet, ako se PC posloži fali mi samo omnica (a imamo omnicu-dvije) za neki access point pa možda dobijemo i novih članova Smješko
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

« Odgovor #8 : 12:22 01.06.2009. »

jbg... 3 dana sam bezuspješno pokušavao to napraviti sa Ubuntuom. na XP-u gotovo za 3 minute Šokiran

sve.

bridge, adrese, statička ruta, proxy. i radi Smješko
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #9 : 16:31 01.06.2009. »

Ha gle ... uz malo truda, trebat će ti 3 minute na linuxu  Cerim se
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis