WiFi.HR Forum
21:31 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Vmware na CentOS-u vrti virtualni mikrotik pomoć  (Posjeta: 1387 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Robinson
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

Mreža: Zorkovac wireles

« : 12:58 17.11.2009. »

Situacija kao iz naslova.
Verzija centOS-a 5,4 pokrenut vmware server, ima gui kroz web sučelje.
Mikrotik instaliran i radi.

Kreiram ethernet virtualni interface i mikrotik ga uredno vidi... No u čemu je zapravo problem.

Ja bi trebao vezati virtualni mikrotik sa  fizičkim  WLAN adapterom koji se nalazi u PCI slotu. Dali je to izvedivo. Ako je molim  savjet :-)

Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #1 : 13:48 17.11.2009. »

Ne
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #2 : 16:56 17.11.2009. »

jel probao netko tako neki USB wifi staviti na mikrotik? Mislim da bi to bilo idealno rjesenje za prepoznavanje USB-ova na mikrotiku, ako se radi o atherosu koji mikrotik moze prepoznati.
Evidentirano
Robinson
WiFi početnik
*

« Odgovor #3 : 20:01 17.11.2009. »

Nede to baš tako... Logika  stvari  i govori da  virtualni stroj  radi  sa virtualnim  interfaceovima ali mene je zanimalo kako   mikrotik  koji se  vrti  virtualno  vezat  na wlan  karticu.. Znači ne  treba  meni ona  bit  prepoznata  od  strane  mikrotika  trebam samo  vezu  virtualac wlan  da  se  njom   mogu linkat na  drugu mrežu
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #4 : 20:39 17.11.2009. »

U Host OSu (linuxu) digneš interface, skonfaš sve što ti treba. Recimo da je to interface ath0.
U VMWare konfiguraciji Virtual Networkinga definiraš VMNet5 (recimo) da je bridge na ath0 interface (isključiš automatsko bridge-anje i ručno podesiš).
U konfiguraciji virtualnog hosta dodaš novu mrežnu karticu (add hardware... network adapter... vmnet5) koja ima spoj preko vmnet5 na fizičku karticu koja tebi treba (ath0).
To je to. Mrežna kartica u virtualcu ima vezu s fizičkom wireless karticom. Kako je u pitanju bridge,  sve se ponaša kao da je spojeno preko switcha.

Prepoznavanje USB kartica u virtualcu radi bez problema. Uštekaš wireless USB karticu u komp dok je virtualac upaljen, automatski se event proslijedi iz hosta u virtualni komp i dalje sve radi kao da si USB karticu uštekao drito u virtualni komp. Ja sam tako spojio Ralink N wireless USB adapter u virtualni Debian i testirao link.

Što se tiče Tika... Da li Tik prepoznaje VMWare virtualni network adapter? Zašto uopće Tik u virtualac?
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

« Odgovor #5 : 22:12 17.11.2009. »

probaj koristit umjesto vmwarea KVM.
nisam isprobavao kako to uopće radi,
al kolko sam gledao specifikacije KVMa virtulani stroj može preuzet nešto iz PCI slota od hosta ko da je uštekano drito u virtulaca.
dakle ako sam dobro shvatio ne kao briđanje kako je opisano za vmware...

to sam gledo davno jer sam htio neke kombinacije rutera tipa all in one, tj 1 fizički stroj koji bi radio zadatke wireless linkanja
i još druge strojeve vrtio virtulano...

Evidentirano
Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0

Spol: Muški
Mreža: Pojatno wireless

« Odgovor #6 : 23:13 17.11.2009. »

Moje iskustvo sa VMware govori da nikakav wireless nećeš dignut u MT-u Smješko Jednostavno jer ih virtualno sve pretvara u ethernet. Steta sto se ne moze recimo izabrat da ih ne virtualizira vec da ih direktno koristi. Kad i ako Smješko Ali... ja sam odustao od kombinacija. Probao linux vmware + mt, winxp + vmware + mt, ma ono, igrao sam se par dana i popušio vrijeme. Sad dižem Debian i mislim da je to najbolje rješenje za sve. Sve ove dosadašnje kemije win2k3 + mt + vmware... blah... sve ću to zgurat u debian (nadam se).
Evidentirano

Robinson
WiFi početnik
*

« Odgovor #7 : 07:16 18.11.2009. »

Zašto Virtualni mikrotik?
uglavnom pojavila se  potreba na  lokaciji di se  vrti centOS (vrti web server, dc++ i sl..) linkanja  na  još jednu wireles  udrugu pa bi iskoristio postojeću matičnu i na  istom stroju digao  mikrotik da  ne guram  opremu  u i tako tjesan  ormar.
I sam  se  već nekoliko dana  zahebavam sa tom  konfiguracijom ali upravljanje interfaceovima  na linuxu očito nede baš tako lako kao na prozorsima...

EDIT

No možda  da  ja stavim prvo Mikrotik pa instaliram XEN paket i onda  gore  zavrtim virtualni CentOS i ljepo napravim  backup onog što je  sad na centOS-u i mirna bosna?!
« Zadnja izmjena: 07:22 18.11.2009. Robinson » Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #8 : 09:00 18.11.2009. »

Pojavila se potreba na lokaciji da se vrti CentOS

Ovo je vrlo zanimljiva izjava. Zašto baš CentOS? Zaš ne probaš Debian ili Ubuntu?
Obično se pojavi potreba za nekim servisima, a odabir OS-a je onda oblik rješenja. No, manje bitno...

Ima brdo tutorijala i manuala i how-to i šta sve ne za instalaciju svega što si ti nabrojao da ti treba na netu.
Recimo kod nas nije ništa neobično vrtiti Ubuntu s atheros karticama, Quaggom, DC++ serverom, jabber serverom, webom, ftpom, DNS serverom, DHCP serverom i sad da ne nabrajam. Package management sustav Debiana i Ubuntua je meni osobno fantastičan (bolji od RPM-oida) i ultra je jednostavan. Upravljanje interface-ima se obavlja kroz jednu konfiguracijsku datoteku. Dinamičko rutanje kroz dvije datoteke.

Ja bi ti preporučio da kreneš s tim, ne treba ti onda ni Tik ni VMWare ni niš.
Ono što tebi stvara probleme je zasljepljenost Tikom i rješavanje svega pomoću Tika. I onda zakompliciraš sve samo da bi upalio Tik i došao do WinBoxa. Tik je vrlo jako "dedicated" rješenje koje radi dobro ono za što je namjenjen i radi jako loše (ili čak i nikako ne radi) ono za što nije namjenjen. I nemooj zaboravit da je Tik zapravo Linux s vrlo vrlo vrlo okljaštrenom funkcionalnošću + pad dodataka zbog kojih je postao komercijalan.

Uglavnom, par kolega i ja smo napravili par tutorijala koji čuće na jednom wikiju kojeg više nema. Baš za instalaciju Debiana i svih ovih servisa koji se najčešće koriste u wireless mrežama. Htio sam čak i napraviti video tutorial za instalaciju Debiana, međutoa, kratak sam s vremenom.

PozZ
Evidentirano
Robinson
WiFi početnik
*

« Odgovor #9 : 15:04 18.11.2009. »

Ma kažem to zato što sam instalirao davno centOS jer  mi je bio pri ruci taj tren kad  je  zatrebalo. Kako  obično privremeno rješenje  ostaje  trajno.... eto ga  sad.
Što se  mene  tiče odma  mjenjam u Debian ako će to  pojednostavnit put do rješenja  traženog problema.
Inače  koju verziju koristite, Proc je  jednojezgreni AMD athlon 2000+, 768 ram-a.
Di skinut?
Gledam ima tu raznih verzija, 3,4 CD-a, 3,4 DVD-a... koja  je  razlika šta downloadati i gdje?
Eto, hvala  svima  na  savjetima.
Što se  Mikrotika  tiče uglavnom si u pravu... digneš ga  za  par  minuta, upucaš antene  i na  njega  zaboraviš dok nešto ne  crkne...
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #10 : 15:32 18.11.2009. »

Što se  Mikrotika  tiče uglavnom si u pravu... digneš ga  za  par  minuta, upucaš antene  i na  njega  zaboraviš dok nešto ne  crkne...

Jes .. Linux kernel radi čuda po tom pitanju.  Cerim se

Debian... instalacija...
Il skineš CD sa svime kaj ti treba (a treba ti cca 5% stvari s tog CDa/DVDa)... http://www.debian.org/CD/http-ftp/
Ili skineš Netinstall ili BusinessCard install... http://www.debian.org/CD/netinst/

Kod druge opcije ti treba DHCP server koji će kompu na koji instaliraš dodjeliti IP adresu i izlaz na Internet. Svi potrebi paketi se skinu i instaliraju s neta.
Kad se to odlučiš, kreneš instalirati.
Ono kaj je bitno tokom instalacije...

Particije...
- napravi swap, stavi nek ti bude 1GB
- napravi / ... ili ti "root" particija ... sve do kraja diska, neka bude ReiserFS ili EXT3. Ako će bit puno servisa, moš EXT3, standard danas.
- ostale particije tipa /home /var i slično ja ne bi sad stavljao, nije da će gore bit brdo stvari, a uvijek moš kasnije preparticionirat

Paketi...
- tu ne odabireš NIŠTA, čak niti "base" paket. Dakle ništa, nikakav FTP server, WEB server, tra la la. Samo kernel i instaliraš.

Bootloader...
- standard više manje... GRUB, na prvoj particiji

Skonfaš usere i bootaš ga fino.

I sad dalje su ti bitne 3 naredbe...
apt-get update
apt-get upgrade
apt-get install ime_paketa

Sve skidaš s apt-get-om, grafički interface naravno ne trebaš. Ak baš želiš, apt-get-aj si i njega. Uvijek imaš apt-get remove Smješko

Ako ti je command line pretežak za prvi put, probaj Ubuntu s grafičkim sučeljem. Al shvatit ćeš vrlo brzo da se i s grafičkim sučeljem sve radi tako da se prvo otvori konzola i tipka. Dok sve lijepe ikonice stoje okolo i skupljaju prašinu.

MadWifi modul se mora skinut sa njihove stranice i skompajlirati. Zvuči grdo, stvarnost je zapravo 3 naredbe (ak se dobro sjećam).

E sad, ak ćeš to ić radit, a ja ću pisat kuharicu tu na forumu, mogo bi ti to fino prepakirat u neki tutorial odma. Šokiran

I da, ovo je već way off topic
Evidentirano
Robinson
WiFi početnik
*

« Odgovor #11 : 19:14 18.11.2009. »

I da, ovo je već way off topic

Ne brini, niko se  neće  previše  bunit čitajuć ovako  kvalitetan post...

Konzola  mi nije  strana tolko, ne  treba  mi gui, još bolje  nisam  pobornik tog kiča  kad  se  radi o serveru.

Na  kraju kad  ovo sve  pokrenem  mogu sastaviti neki članak How-to Debian za smrtnike ;-)
Evidentirano
Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0

Mreža: Pojatno wireless

« Odgovor #12 : 10:47 19.11.2009. »

Pa sad Smješko Ja svakodnevno odvojim za čeprkanje po Debianu, iako ja imam totalnu drugu šemu instalacije. tj. sve u jednom + x diskova za sharing i također planiram napisati neki tutorial kad to sve osposobim i kad se prisjetim linux-a, iako sam se već dobrano ufurao još ima upitnika iznad glave kako dalje Smješko
Možemo wiki.wifi.hr koristiti, ja sam tamo već pisao Mikrotik tutorijal (iako ga nisam nikad dovršio kako treba...).
Evidentirano

dajhard
Hero Member

« Odgovor #13 : 22:14 19.11.2009. »

Ne bi bilo loše oživit wiki, počet trpat gore materijal. Ssm treba nać nekog tko će te onda bavit wikijem.
Evidentirano
robyhr
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +4/-2

Mreža: OrehovicaWireless

« Odgovor #14 : 21:47 21.11.2009. »

bilo bi dobro za pocetak zakljucati wiki ili neki captcha staviti gore jer skripte spamaju sve zivo trenutno Tužan

btw, dajhard bilo bi super kad bi mogao napisazi neki tutorial oko koristenja tog madwifi paketa, kako se konfiguriraju wireless kartice u debianu, kako mac filter stavit i te takve stvari koje sad klikamo po winboxu. mislim da bi to puno ljudi potaklo da konacno probaju debian koristiti umjesto tika Smješko

evo recimo ovo bi mogla biti dobra baza za tutorial: http://sites.google.com/a/orwi.hr/orehovicawireless/debian-tutorial Jezik
Evidentirano

Str: [1] 2   Gore
  Ispis