Author Topic: Mirkotik 433AH i DCMA-82 vanjske temperatue  (Read 411 times)

0 Members i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline umek

• WiFi početnik
  • *
  • Reputacija: +0/-0
  • Mreža: WiFiHR
Mirkotik 433AH i DCMA-82 vanjske temperatue
« on: 11:31 24.10.2010. »
Vidio sam u specifikacijama DCMA-82 da ima radno područje od 0 - 70 celzijevaca, vjerojatno temperatura unutar koje proizvođač garantira ispravan rad unutarnjih komponenti kao što su oscilatori i dr. A s obzirom da je zima pred vratima, jel ima tko kakvo riješenje za grijanje kad se spusti temperatura ispod nule?
I dali je možda tko uočio kakve razlike u radu bez grijača ispod nule?
Plan je naravno sve OEM uzet od mikrotika tako da bi izbjegnuo neka druga sklepana riješenja.
Hvala na odgovorima unaprijed!

P.S. Pozdrav dečkima iz WifiHR-a, neki su me zapamtili neki ne,
Bojan Agatić, nekadašnji član WifiHR-a, nod Siget.

Offline PuW

• Sr. Member
  • Reputacija: +20/-2
  • Mreža: PulaWireless/Sava
Odg: Mirkotik 433AH i DCMA-82 vanjske temperatue
« Reply #1 on: 13:32 24.10.2010. »
jednostavno ostavis upaljenu opremu, pa grije sama sebe...

Offline umek

• WiFi početnik
  • *
« Reply #2 on: 13:39 24.10.2010. »
Sad sam tek skužio da postoji kartica sa većim rasponom, samo se sad zanima koja je razlika između DCMA-82 i RouterBOARD R52Hn, koliko vidim samo u izlaznoj snazi i zašto mi je ovaj u mikrotik hrvatska preporučio DCMA-82?

@PuW: Teško je da će se oprema sama zagrijati ako je vani -20, a meni stvarno treba postojan i stabilan link

Offline PuW

• Sr. Member
  • Reputacija: +20/-2
  • Mreža: PulaWireless/Sava
« Reply #3 on: 14:19 24.10.2010. »
zasto tesko da ce se sama zagrijati? to ti je mali odasiljac s 400 mW izlazne snage, u zatvorenoj kutiji ce razviti dovoljno topline za normalni rad, zbog disipacije snage. Po ljeti mozes jaja ispceni na njoj...

Offline dajhard

• Hero Member
  • Reputacija: +68/-7
« Reply #4 on: 23:18 24.10.2010. »
Vidio sam u specifikacijama DCMA-82 da ima radno područje od 0 - 70 celzijevaca, vjerojatno temperatura unutar koje proizvođač garantira ispravan rad unutarnjih komponenti kao što su oscilatori i dr. A s obzirom da je zima pred vratima, jel ima tko kakvo riješenje za grijanje kad se spusti temperatura ispod nule?
I dali je možda tko uočio kakve razlike u radu bez grijača ispod nule?
Plan je naravno sve OEM uzet od mikrotika tako da bi izbjegnuo neka druga sklepana riješenja.
Hvala na odgovorima unaprijed!

P.S. Pozdrav dečkima iz WifiHR-a, neki su me zapamtili neki ne,
Bojan Agatić, nekadašnji član WifiHR-a, nod Siget.

Pozdrav i tebi (imenjak).
Ne znam u kakvim uvjetima misliš koristiti opremu (balkon, krov nebodera, hladnjača, vrh Velebita...), no sumnjam da će ti se kartica podhladiti. Nije problem niska temperatura već kondenziranje zraka na površini kartice (nastaju kratki spojevi). Tu sad, osim kartice, postoji problem ostale opreme i njene radne temperature.
Ako te muči niska temperatura, možda da pogledaš neka druga rješenja osim Mikrotika, ima opreme koja je deklarirana i na niže od -50 Celzija. Naravno, po to ćeš morat van naših granica.
R52Hn vs DCMA-82 ... osim razlika koje si uočio valjalo bi navesti da se radi o dvije sasvim drugačije kartice bazirane oko različitih Atheros čipova.
Sad, ne znam što ti točno treba (koliko linkova, kakvi linkovi, dužina, brzina, standard, i sl.), ali možda bi ti bolje pasala nema embedded rješenja tipa Bullet, NanoStation, PowerStation i slično.

P.S. Kaj je sa Sigetom?
P.S.S. Zakaj "nekadašnji"?

Offline umek

• WiFi početnik
  • *
« Reply #5 on: 11:02 25.10.2010. »
Uvijeti za opremu su backbone P2P linkovi dovoljno kvalitetni za video transfer, sa zgrade na neboder cca. 2-3km, brzina što veća, LOS postoji
Također je uvijet daljnjeg grananja mreže sa sektor ili panel antenama, max 2 po točki
Teško mi je razmišljati van granica RH jer problem sa carinom je lutrija, a sve mora biti preko firme pa je ujedno i komplikacija.
P.S Siget nije u mojoj nadležnosti jer sam se preselio prije skoro 3 godine iz te zgrade ali mislim da bi ti Birkof mogao odgovoriti na sva pitanja :)
P.S. Sad sam u Gorici i planiram povući link prema mojoj zgradi sa sigeta u skoroj budučnosti

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #6 on: 11:39 25.10.2010. »
Aaa.. Umek aka Uma?  ;D
Znam da je bilo već pokušaja takvog linkanja. Ja sam mislio da je to već davno uspostavljeno.
Uglavnom, netrebaš brinut za temperaturu u tim uvjetima. Nikom se do sad nije smrzla kartica ovdje.

Offline umek

• WiFi početnik
  • *
« Reply #7 on: 11:53 25.10.2010. »
Uzet ću RouterBOARD R52Hn, ipak ima deklaraciju za niže temp.
Gorica je u drugom planu, nije to tema sad.
Nego reci ti meni dajdisk kak tebi ide mirkotik? :)
Trebat će mi pomoć oko realizacije ovog projekta za montiranje i konfiguraciju, naravno ništa badava.

Offline Stardust

• WiFi ovisnik
  • Reputacija: +12/-1
« Reply #8 on: 13:36 25.10.2010. »
Uzet ću RouterBOARD R52Hn, ipak ima deklaraciju za niže temp.
Gorica je u drugom planu, nije to tema sad.
Nego reci ti meni dajdisk kak tebi ide mirkotik? :)
Trebat će mi pomoć oko realizacije ovog projekta za montiranje i konfiguraciju, naravno ništa badava.

MOLIM DA SE DALJNJA RASPARAVA OVOG TIPA NASTAVI ISKLJUĆIVO NA PM!
hvala
 ;D

Offline umek

• WiFi početnik
  • *
« Reply #9 on: 13:45 25.10.2010. »
Pa gdje je problem kolega? U ovoj financijskoj krizi aktivno vrbujem ljude da zarade nešto, di bolje nego tu? :D

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #10 on: 15:50 25.10.2010. »
Rješili mi već...