WiFi.HR Forum
03:28 05.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: MT problem...help!  (Posjeta: 908 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Mayra
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

Spol: Muški

« : 15:33 27.04.2010. »

Ovako... radim malu mrežu u svome mjestu sa oko 10ak korisnika. MikroTik router sam podesio nakon provedenih sati i sati kopanja po netu ali me još uvjek muči jedan problem...sitni ili veliki vi odlučite.
Da bi ga testirao kako sve radi ubacio sam jednu Tp-link wifi i jednu Lan karticu. Komp je Celeron 600 MHz sa 128 MB rama i HDD od 3 GB. ubacio sam MikroTik 3.22 (krekirani). Cerim se
Problem je u tome da kad spojim dva računala preko wirelessa komp(1) vidi sebe i komp(2) a komp(2) samo sebe...pa malo sve radi ok onda ovaj komp(2) vidi oba a komp(1) samo sebe...
Lan i wifi sam stavio u Bridge i dodijelio mu DHCP server. Na Wifiju sam isključio Default Authenticate i stavio oba kompa u Acces List jer neću da se ostali spajau na njega! Pool sam podesio na adrese 192.168.33.1-192.168.33.50 jer na dalje će ići za ostale routere. Računalima sam preko ARP-a dodao adrese komp(1) 192.168.33.49 i komp(2) 192.168.33.48 te sam ih na DHCP lease učinio statičnima po MAC adresama. Na Firewallu sam te adrese stavio u Address List.
Molio bih vas za pomoć ako zna tko u čemu je problem jer već 2 mjeseca muku mučim sa time...hvala
Ako sam nešto zaboravio dodati...pitajte!
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #1 : 19:57 27.04.2010. »

Sto ti znaci da komp(2) ili komp(1) vidi sebe ili sebe i drugog? Dali si tu mislio na windovsov shejr kada racunala pregeldavas My Network Places?
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #2 : 22:15 27.04.2010. »

Npr. koristio bih BorgChat za komunikaciju između korisnika računala, u njemu se to događa i na igricama kad sam isprobavao. Na win sharingu isto većinom neće raditi kako treba!
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #3 : 00:28 28.04.2010. »

ajmo probati ovako, mozda nadjemo problem Smješko

Lan i wifi sam stavio u Bridge i dodijelio mu DHCP server.
Ovo je Ok.
Citat:
Na Wifiju sam isključio Default Authenticate i stavio oba kompa u Acces List jer neću da se ostali spajau na njega!
Ovdje vrati Default Authentificate, ako se zelis zastiti od nedozvoljenih pristupa radije koristi MAC filter pod  Security Profiles i WPA2-PSK ključ
(iskreno nemam pojma za sto je taj Authentification, al moguce da to stvara enke komplikacije)

Citat:

Pool sam podesio na adrese 192.168.33.1-192.168.33.50 jer na dalje će ići za ostale routere. Računalima sam preko ARP-a dodao adrese komp(1) 192.168.33.49 i komp(2) 192.168.33.48 te sam ih na DHCP lease učinio statičnima po MAC adresama. Na Firewallu sam te adrese stavio u Address List.
za pocetak izbriši sve iz Firewall-a za tako malu mrezu ti ne treba tolika sigurnost Smješko
Sve sto si dodao u ARP isto mozes izbrisati...
u DHCP leas mozes i ne moras imati staticke adrese. DHCP server ce im automatski pridodjeliti IP adresu
Molio bih vas za pomoć ako zna tko u čemu je problem jer već 2 mjeseca muku mučim sa time...hvala

Po meni imas previse nepotrebne statike i mozda tu nastaju neki konflikti ako su unio neku krivu MAC adresu...

Inace, mozes vidjeti gdje ti zapinje naredbom tracert u command promptu.
Odes u run-> cmd -> tracert IP_adresa_odredista.   I onda vidis ako ti zapinje na Mikrotiku ili ne dolazi do njega i lakse mozes pronaci gresku.
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #4 : 02:11 28.04.2010. »

Napravio sam sve kako si mi opisao i ništa...čak mi sad kod igra puca veza između njih (ne link između kompa i routera)!

Citat:
Inace, mozes vidjeti gdje ti zapinje naredbom tracert u command promptu.
Odes u run-> cmd -> tracert IP_adresa_odredista.   I onda vidis ako ti zapinje na Mikrotiku ili ne dolazi do njega i lakse mozes pronaci gresku.

za vrijeme igre sam dobio ovo na slici u privitku...
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #5 : 02:39 28.04.2010. »

dakle tracert prolazi, zaboravio sam da su ti na istom subnetu pa ne pokazuje da ide preko mikrotika

ajd probaj sada umjesto tracert naredbu ping da vidimo kolko ce vrijeme biti... ovo vrijeme iz tracerta mi je malo veliko, mozda ti je los signal pa puca veza. kakav ti je signal?
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #6 : 02:57 28.04.2010. »

Signal je -40dBm s laptopa na router i -70 s routera na drugi komp

Evo ping na router...
I na drugi komp...
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #7 : 15:54 28.04.2010. »

hm, pa cini se kao da sve radi... :S  stvarno mi ne padana napamet u cemu je greska. Mozda da probas provuci neke podatke... stavis skidati nesto s jednog kompa na drugi pa pratis malo sto se desava s brzinom tj, da vidis dali ce veza i tu pucati
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #8 : 16:17 28.04.2010. »

Probao sam poslat fajl od 1.1GB i sve ide normalno...brzina je oko 1100 KB/s
Mogu ti poslat backup MT-a ako hoćeš.
Razmišljao sam, možda su u pitanju smetnje jer su međusobno jedan od drugog udaljeni oko 5 m i koriste standardne (orginalne) antene koje dođu s karticama. Kod mene nema zagušenja etera jer dva susjeda koja koriste ADSL routere jedva očitavam!
Na routeru je jedna TP-link kartica, na kompu je D-Link DWL-g510 a na laptopu je kartica sa Broadcomovim chipsetom...možda je u tome problem?
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #9 : 16:31 28.04.2010. »

Za vrijeme skidanja sve je radilo super, igrao sam Wormse  Cerim se a brzina je pala na 500 KB/s što je sasvim normalno. Isto tako Borgchat je radio super.
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #10 : 21:37 28.04.2010. »

Zanimljivo. Brzina je ok, iako sa tim snagama na tako maloj udaljenosti treba ici i do 2 MBps. Smetnje nebi smjelo biti jer je tako konstruirana oprema, jedna i druga kartica vide pakete namjenjene za jedano i drugu racunalo al biraju kome sta ide.

Cini se kao da se veza stabilizira kad povuces nesto s jednog racunala na drugo. Pogledaj malo snage prije skidanja i za vrijeme skidanja. Ako radi neko određeno vrijeme znaci da su postavke ok i sad trebamo popratiti malo druge mogucnosti. Prati malo logove na mikrotiku, sto pise kada pukne veza, dali izabci neku informaciju. Mozda neki nadobudni susjed pokusava uletjeti na tvoj MT saljuci lazne pakete s istim MAC adresama kao sto ih imaju tvoje kartice... nikad se nezna Smješko to lako utvrdis tako da pogasis ostale kartice i vidis dali se neko spaja. Jos neke stvari. Koristis li mozda produzne USB kabele? oni znaju imati problema ako se predje se predje 5 metara... 
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #11 : 23:25 28.04.2010. »

Citat:
Pogledaj malo snage prije skidanja i za vrijeme skidanja
Gdje bih mogao provjeriti snage?

Šta se tiče susjeda nema šanse jer 90% njih nezna šta je wireless a kamoli šta je MikroTik!   Cerim se Cerim se Cerim se
Sutra ću provjerit logove jer danas ne stignem.
Zanimljivo je isto to da sam složio još jedan MT router od starog kompa sa 500 MHz i gotovo istim postavkama te sa još jednom TP-link wifi karticom i se događala ista situacija. Onda je moguće da je u pitanju wireless kartica! Te kartice nemaju odvojive antene ali imaju predviđene utore za konektor koji se može nalemiti da bi se na njih spojila druga antena! Model je Tp-Link TL WN550g.
Usput, hvala na pomoći!
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #12 : 00:59 29.04.2010. »

Gdje bih mogao provjeriti snage?

Pod Wireless-> Registration  Ispod signal strength pise u dBm-ovima .. manje je bolje.

Citat:
Zanimljivo je isto to da sam složio još jedan MT router od starog kompa sa 500 MHz i gotovo istim postavkama te sa još jednom TP-link wifi karticom i se događala ista situacija. Onda je moguće da je u pitanju wireless kartica! Te kartice nemaju odvojive antene ali imaju predviđene utore za konektor koji se može nalemiti da bi se na njih spojila druga antena! Model je Tp-Link TL WN550g.
Usput, hvala na pomoći!

Moguce da te zeza ta kartica. Probaj na stranici pronaci novije drivere za nju, ili probaj s nekom drugom, da mozes eleminirati ili detektirati gresku Smješko
Evidentirano
Mayra
WiFi početnik
*

« Odgovor #13 : 12:07 29.04.2010. »

Trenutni signal za Laptop mi je -66 dBm a za komp -53 dBm.

Šta se tiče drivera za TP-link nisam ih mogao naći za MikroTik tj za linuxe.

Evo Log što sam danas napravio...malo mi je čudno to connect - disconnect stalno!
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #14 : 13:38 29.04.2010. »

Trenutni signal za Laptop mi je -66 dBm a za komp -53 dBm.
Signal je dobar...
Citat:
Šta se tiče drivera za TP-link nisam ih mogao naći za MikroTik tj za linuxe.
Krivo sam te shvatio, mislio sam da ti je TPlink kartica u racunalu preko kojeg se spajas pa da nadjes drivere za nju. Mikrotik ima svoje drivere odnosno za kartice bazirane na atheros chipovima (nekima ne svima) i samo sa njima radi
Citat:
Evo Log što sam danas napravio...malo mi je čudno to connect - disconnect stalno!

Da, iz loga se vidi da ti stalno puca veza.. jesi probao maknuti MAC adrese iz Acces liste i ukljuciti default Authenticate?

Evidentirano
 Str: [1] 2   Gore
  Ispis