WiFi.HR Forum
01:22 23.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: POE za rb433ah  (Posjeta: 743 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
kustro
Sr. Member

Reputacija: +7/-0

Spol: Muški
Mreža: Zaprešić.NET

« : 22:08 09.05.2010. »

ovako, puknuo bi napajanje za RB433ah preko UTP-a... povuko bi 2 UTP-a, jedan za LAN, jedan samo za napajanje.
ovog za napajanje ima cca 20m. pa me zanima iz iskustva kolki adapter stavit na to?
razmisljo sam neki do max 24V. i po nekim mojim BRZINSKIM racunanjima i pretpostavkama to bi trebalo radit bez ikakvih problema, i nebi trebalo bit problema jer RB radi od 10-28V. al me zanimaju iskustva.
vucem poseban UTP za napajanje iz razloga sto mi je jeftinije 20m UTPa od rada bilokakvog POE injektora, ak nis drugo bar vrijeme ustedim. mislio sam  samo "nadostukat" adapter UTPom.

e sad jos jedno pitanje, taj utp sa strujom bi iso jedno 6m po zraku, na visini od cca 3m od zemlje, od kuce do stupa s opremom... oce bit tu kakvih problema po pitanju razlike potencijala, elektriciteta, itd? ili je pametnije povuc kabel po zemlji do stupa i po stupu gore?
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +68/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #1 : 22:15 09.05.2010. »

Nema smisla vuć 2 UTPa za to.
Uzmi jedan oklopljeni kabel FTP/STP Cat5e i stvar je rješena.

Sve kaj ti treba je lemilica. Zapravo, ne treba ti niti lemilica.  Cerim se

Na jednom kraju skrimpaš UTP konektor i uštekaš u RB. Na drugom kraju razdjeliš parice, na 2 staviš UTP konektor, a druge 2 zalemiš/spojiš na +/- 24V DC.

Ako nije nužno da ide po zraku, neka neide. Što je veća površina između kabela i zemlje, to će se više inducirat na krajevima. Ako kabel ide po zemlji i po uzemljenim elementima, površina koju zatvaraju zemlja i kabel je minimalna.

Vuć 2 UTPa ima smisla pri nižim naponima i dužim kabelima. 20m za 24V s uređajem koji troši 10W ... nema potrebe.

PozZ
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #2 : 04:25 10.05.2010. »

dajhard je to sve lijepo rekao al je zaboravio napomenuti cinjenice, zasto je to moguce...

1) 100 mb/s koristi samo 4 zice za prijenos podataka, 4 su neiskoristene (dakel moze ih se iskoristiti za DC napon)
2) RB433Ah moze dobiti napajanje direktno s ethernet RJ45 konektora

evo ti na wikipediji gdje sta spajas http://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

ja koristim 30 m UTP-a , 24 V , sve sljaka

Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #3 : 11:23 10.05.2010. »

Ajde onda još za Domaću Zadaću iskopaj kolka maximalna struja smije teći kroz UTP kabel.

Meni treba 24W kroz jedan UTP... koji kabel da uzmem?
Evidentirano
kustro
Sr. Member

« Odgovor #4 : 15:11 10.05.2010. »

ma znam ja da sve moze preko jednog, ali iz ciste ljenosti sam mislio povuc 2 kabela da manje moram razmisljat i guglat... Jezik
no sad ste mi ponudili sve, pa cu ipak jedan Jezik
dakle + polaritet ide na 4 i 5 (plave) "pin", a - na 7 i 8 (smeđe)...to mi je bitno...

jel potreban bas FTP/STP? moram ga kupovat, a obicnog imam rolu...
i jel treba njegov oklop uzemljit ili sta?
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #5 : 15:57 10.05.2010. »

Domaća zadaća:

cat5e - 0,577 A                 http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable
cat6e - 1,5 A                    http://zetekuae.com/images/cat6.pdf

@kustro

ne mora biti STP, to ti je cisto preventiva od udara groma... dajhard je pisao vec po nekim postovima o tome
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #6 : 17:59 10.05.2010. »

Hm... ništa se "ne mora". Ak je sve u zatvorenom, nema frke. Ak ćeš vuć kabel po zraku vani ... ja ne bi stavljo običan UTP.

Čist informativno... ekipa spaja 2 zgrade UTPom... 3 puta su metali UTP između zgrada i 3 puta im je crklo. I sad će opet metat UTP. Niš se ne mora.  Cerim se

Mi smo između 4 zgrade metali po jedan put SFTP i stvar radi.  Cerim se
Evidentirano
kustro
Sr. Member

« Odgovor #7 : 10:49 11.05.2010. »

mislim da tu nema nekog pravila...
nama je visio obicni utp izmedju 2 zgrade.... 7-8 katova... jedno godinu-dvije nikad nis nije crklo, a onda smo sve preselili na jednu zgradu...
Evidentirano
Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0

Mreža: Pojatno wireless

« Odgovor #8 : 14:12 13.05.2010. »

Meni je povucen UTP i visi na dva mjesta po ~15m, UTP je dan danas dobar, ali jednom je grom u blizini roknuo i sprzio na obje strane mrezne kartice Smješko
Evidentirano

burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #9 : 22:48 16.05.2010. »

Kod kabela nije bitno koja je kategorija
odnosno za 100 Mbit bitno je da je 5e il viša makar i Cat 5 tjera 100Mbps ali se mogu desiti koalizije

Kod kabela je bitan AWG
American Wire Gauge
http://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

Kod prosječnih patc-eva je AWG 24
a po nekakvoj blesavoj američanskoj logici čim je vrijednost manja promjer je veći

veća debljina drži veću struju pa time i snagu koja može proć kroz kabel
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #10 : 03:17 17.05.2010. »

Kod kabela nije bitno koja je kategorija
odnosno za 100 Mbit bitno je da je 5e il viša makar i Cat 5 tjera 100Mbps ali se mogu desiti koalizije

Kod kabela je bitan AWG
American Wire Gauge
http://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

Kod prosječnih patc-eva je AWG 24
a po nekakvoj blesavoj američanskoj logici čim je vrijednost manja promjer je veći

veća debljina drži veću struju pa time i snagu koja može proć kroz kabel

fora Smješko

cat6 s kojima sam se susretao su deblji od obicnih cat5, i ponesto ih je teze zakrimpati na standardne RJ45 konektore, ali moze se...  evo na ovom liknu gore pise da je ovaj cat6 AWG 23
Evidentirano
Ruby
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +2/-0

Mreža: Pregrada Wireless

« Odgovor #11 : 16:32 08.01.2012. »

ja isto trebam na krovu zgrade spojiti jedan 433rb   e sad me zanima gore nemam struje nego imam do gore provući jedan utp kabel
dali mogu samo na kraju skrimpati običan konektor, uštekati u rb433 i drugi kraj kabla uštekati u ovaj adapter doje u stanu u ulaz poe adapter u utičnicu i i utp dalje van na lan i u drugi ruter???

http://www.protis.hr/products/details/mikrotik-hs242400-mikrotik-poe-power-injector-adapter-24v-1a-24w-for-mikrotik-routerboard-and-alix/50896
Evidentirano

kustro
Sr. Member

« Odgovor #12 : 19:41 10.01.2012. »

da
Evidentirano
Goran
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-17

« Odgovor #13 : 08:11 15.01.2012. »

Ovako, nakon dugo vremena koristenja wifi sa kumom i dijelenja troska 50:50 kupio sam sebi dreambox 500hd.Ovako poosto smo blizu i vatam sa najobicnijom karticom wifi signal od njega a dosadiloda se sa dijecom nadmecem sa ss2 karticom nego hocu kao covijek da sijedem pred kompiuter a oni nek gledaju svoje crtane filmove na dreamu.Kako i scime da spojim dreambox.Imam 1 ruter ap tomson viska kuci kako da ga podesim i sta da uradim da bi skopcao-povezao wirles na "tomsona" a dream na njega.To mi je najjeftinija solucija ako bi  "pila vode"zato molim znalce da mi pojasne ili da stave nekakav link gdje bih mogao to vidjeti.Hvala unapred.
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #14 : 13:32 15.01.2012. »

Po kojoj logici je ovaj post zavrsio u ovom topicu?  Š?
Svaka cast.
Evidentirano
 Str: [1] 2   Gore
  Ispis