WiFi.HR Forum
01:29 10.09.2010. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  

Str: [1] 2 3   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: UMTS antena  (Posjeta: 812 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
susjed
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

Mreža: vip

« : 22:50 19.05.2010. »

Poštovanje,

Novi sam na forumu i zamolio bi one koji znaju nešto o UMTS antenama da mi pokušaju malo pojasniti neke stvari.

Za pristup internetu koristim VIP-ov Homebox i signal mi je EDGE.

Malo sam pretraživao internet i naišao na sat kantene.

Pošto kod mene nema UMTS signala ali ga ima u susjednom mjestu, razmišljam o izradi sat kantene tako da bih na satelitski tanjur ugradio UMTS antenu.

Zanima me kakvu bi mi antenu preporučili, gledao sam na eBay-u, i mislim da bi mi ovako nešo odgovaralo;

http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=3G+GSM%2FUMTS+antenna

Zanimaju me Vaša mišljenja i preporuke i ima li tko bolju ideju kako uloviti UMTS?

Pozdrav svima. Smješko
Evidentirano
burke
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +12/-1

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #1 : 09:55 20.05.2010. »

Vip je svojednobno davao antene za Homebox-ove za 1 dodatnu kunu.
Edge i UMTS ti rade od 1.9 - 2.6 GHz
Kod nas je to na 2.1 GHz a nekaj je vip počeo čarobirat na 2.5 ili 2.6 GHz

Inaće i Datentechnik je profavao yagice za tu frekvu a moš napravit i kanticu pa onda sakantenu
Imaš brdo kalkulatora za izradu kantice pa probaj sa tim jer je naj jeftinije
Evidentirano
susjed
WiFi početnik
*

« Odgovor #2 : 11:29 20.05.2010. »

Ja sam kontaktirao službu za korisnike i rekli su mi da nemaju u ponudi UMTS antene.
Oni kažu da bi bilo dobro da pokušam sa ovom antenom koju sam našao na eBay-u, cijena je ok 20 dolara.

Neznam koje bi mi riješenje bilo bolje ovo sa orginalnom antenom ili da radim kanticu i sakantenu.
Evidentirano
kustro
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-0

Spol: Muški
Mreža: Zaprešić.NET

« Odgovor #3 : 12:17 20.05.2010. »

Inaće i Datentechnik je profavao yagice za tu frekvu a moš napravit i kanticu pa onda sakantenu
mali offtopic, oprostit ce te Smješko

kaj je s tim datentechnikom?
posaljem upit za ponudu, dobijem odgovor za tjedan dana, neka divlja ponuda(cijene astronomske za neke stvari)... odgovorim da mi posalju novu za nes drugo, i nista vec 10ak dana...
danas zovem brojeve od prodaje....niko se ne javlja....
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +10/-1

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #4 : 12:55 20.05.2010. »

mali offtopic, oprostit ce te Smješko

kaj je s tim datentechnikom?
posaljem upit za ponudu, dobijem odgovor za tjedan dana, neka divlja ponuda(cijene astronomske za neke stvari)... odgovorim da mi posalju novu za nes drugo, i nista vec 10ak dana...
danas zovem brojeve od prodaje....niko se ne javlja....
hm da i meni se čini da je DIY nabolje i najjeftinije rješenje.

a što se tiće ovakvih firmi ja ih kaznim tako da nikad više od njih ništa ne kupim i svima to preporučim.
dobar glas daleko se čuje a loš još i dalje.
zato fala na infou.
sreća pa ostatak svijeta van rvacke funkcionira normalno po tom pitanju.
Evidentirano
susjed
WiFi početnik
*

« Odgovor #5 : 14:18 20.05.2010. »

Ima li tko od Vas iskustva sa UMTS antenama i dali bi sa 20m kabla bilo gušenja signala.
Antenu mislim pstaviti na krov.  Namigujem
Evidentirano
burke
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #6 : 16:09 20.05.2010. »

Antena je antena za koji god band očeš
Čim je veča frekva tim je valna duljina krača.

Pokušaj sa tom na Ebay-u a ja bi ipak prije napravio kanticu.
Nemam iskustva sa UMTS-om makar sam za jednog čovjeka modificirao dvije kartice koje je koristio sa 5m H155 i 17il 19 dB yagice koje je nabavio u Datentechniku.

Treba vidjet koliko signala ima i gdje je čelija, a onda vidjet koliko gubitaka si možeš dozvoliti pa sa tim faktorom odrediti kabel.

A šta je sa Datentechnikom neam pojima, tamo je delao jedan WiFiHR-ovac al se sa njm nisam čuo dvije godine
Očito je da je Dževad o'šo nekam drugam, a i onak im nije išlo baš kak treba jer su oni bili uvoznici Buffalo-a koji je onak ... smeće, Andrew-a i Hyperlinka za antene koji su bili OK al skupi i Andrevov CNT za koejg skoro pa uvjek nisu imali konektora.
Jebeš takvu firmu koja ne mari za klijente a osobito zato kaj nemo'š dobit nikog na telefon.
Ipak mi smo par puta robu dobili na "revu" što je stvarno pohvalno za razliku od Elme

Evidentirano
PuW
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #7 : 17:55 20.05.2010. »

Poštovanje,

Novi sam na forumu i zamolio bi one koji znaju nešto o UMTS antenama da mi pokušaju malo pojasniti neke stvari.

Za pristup internetu koristim VIP-ov Homebox i signal mi je EDGE.

Malo sam pretraživao internet i naišao na sat kantene.

Pošto kod mene nema UMTS signala ali ga ima u susjednom mjestu, razmišljam o izradi sat kantene tako da bih na satelitski tanjur ugradio UMTS antenu.

Zanima me kakvu bi mi antenu preporučili, gledao sam na eBay-u, i mislim da bi mi ovako nešo odgovaralo;

http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=3G+GSM%2FUMTS+antenna

Zanimaju me Vaša mišljenja i preporuke i ima li tko bolju ideju kako uloviti UMTS?

Pozdrav svima. Smješko

UMTS antene koje se koriste za bazne stanice su sektor antene i kad ih se postavlja, posatavljaju se tako da im smjer glavne latice pada pod tocno odredjenim kutem kako bi zatvarala samo jednu celiju, dakle vjerovatno pada na nekoj udaljensoti prije tebe. E sad, pitanje je sto bi od signala moglo doci do tebe, dali neka sekundarna latica ili pak neka refleksija. U svakom slucaju, jedan tanjur ce bilo koji od tih signala dobro pojacati. Ovdje imas kalkulator za ljevak antene ili popularno "kantene" http://www.wifihr.net/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2 .  Bilo bi dobro kad bi mogao saznati na kojoj frekvecniji radi UMST na koji se planiras spojiti  pa da za tocnu tu frekvenciju proracunas kantenu. Tako ces dobiti najbolju iskoristivost. Na visokim frekvencijama bi trebao koristiti kvalitetan kabel, jedan od LMR-a. Moja preporuka ti je LMR 400 i da ne ides na vise od 5-10 m, ili ako ti je taj pre tvrd LMR 240 ili pak 195, to je to od kabela sto ces nabaviti kod u Hr nas. Operateri nabavljaju neke svoje koji su debeli ko 5 nasih LMR400-ova Sirast ..   Za parabolu bi ti bilo najbolje nabaviti neku pravu parabolu bez ofseta (one sto se koriste za geldanje satelitskih programa), jer te s ofsetom imaju problem s obasjavanjem cjele povrsine s EM valom pa iskoristivost nije potpuna. Ako zelis napraviti neku pro stvar  ima ovdije upute za http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/ANT.htm 2el. bi-quad koji je optimiran upravo za ofset parabole, samo ces trebati skalirati dimnezije antene za tvoju frekvenciju. Ako ti fali znanja, onda preporucujem samo kanticu na bilo koji pijat Smješko
Evidentirano
susjed
WiFi početnik
*

« Odgovor #8 : 23:08 20.05.2010. »

Čini mi se jednostavnije da na tanjur stavim gotovu UMTS antenu, jer koliko vidim treba biti dosta precizan pri izradi kantice.

Mjesto u kojem je pokrivenost sa UMTS signalom je udaljeno oko 5 km, u SZK su mi rekli da se nalazim na granici pokrivenosti.

Pošto antenu namjeravam staviti na krov, dali bi bilo bolje da stavim mrežasti tanjur od 90cm zbog vjetra. Malo sam čitao po forumima i vidim da neki tvrde da kod mrežastih tanjura ima gubitaka, neznam dali je to točno.

Zanimaju me parabole bez ofseta kao što je naveo PuW, ako netko zna neka stavi link što bi mi odgovaralo.

Smješko

Evidentirano
PuW
WiFi ovisnik

« Odgovor #9 : 00:17 21.05.2010. »

Čini mi se jednostavnije da na tanjur stavim gotovu UMTS antenu, jer koliko vidim treba biti dosta precizan pri izradi kantice.

Probaj tu na forumu uzicati nekoga da ti napravi neku kanticu, samo moras saznati za koju frekvenciju ti treba. Kupovnih kantica mislim da neces naci, a one na e-bayu ti neodgovaraju jer nisu usmjerene.

Citat:

Pošto antenu namjeravam staviti na krov, dali bi bilo bolje da stavim mrežasti tanjur od 90cm zbog vjetra. Malo sam čitao po forumima i vidim da neki tvrde da kod mrežastih tanjura ima gubitaka, neznam dali je to točno.

Zanimaju me parabole bez ofseta kao što je naveo PuW, ako netko zna neka stavi link što bi mi odgovaralo.

Smješko

Mrežasti tanjur je dobar i gubitci su zanemarivo mali ako je razmak izmedju rupica manji od lamda/10 gdje je lamda valna duljina. Uglavnom, ako kupujes onaj gotovi s skroz malim rupicama taj je dobar, al svi su ofset, no sto je tu je. Obicne parabole se vec neko vrijeme ne prodaju, pa ces ih naci eventualno na smetlistu ili kod nekoga u podrumu.
Evidentirano
PuW
WiFi ovisnik

« Odgovor #10 : 02:50 21.05.2010. »

malo sam ti progooglao...

http://www.rfshop.com.au/ContactUs/Bloggs/tabid/648/EntryID/2/Default.aspx

Ovdje je lik iscrtao prilagođenje, vec od 1960 MHz je -10 dB a na 2100 -33 dB

Vipnet je zauzeo ove pojaseve

1910 - 1915 MHz
2140 - 2155/1950 - 1965 MHz

tako da ova gore antena bi dobro pasala ako se radi o 2140 - 2155 MH

ili si pogledaj ovo http://cgi.ebay.com/1990-2170Mhz-12DBi-3G-UMTS-Yagi-Antenna-RP-SMA-60W-/370380693277?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item563c68df1d
neces dobiti pojacanje kao s sat-kantenom al za 12 dBi , to ti je 16 puta jaci signal nego bez iceg, ako ne i vise jer one male antenice mozda cak imaju i negativan gain Smješko
Evidentirano
susjed
WiFi početnik
*

« Odgovor #11 : 11:55 21.05.2010. »

Što mislite da ovu antenu stavim na tanjur umjesto kantice
http://cgi.ebay.com/1990-2170Mhz-12DBi-3G-UMTS-Yagi-Antenna-RP-SMA-60W-/370380693277?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item563c68df1d

ili da ipak napravim kanticu.

Neka se javi dobrovoljac koji ima iskustva sa izradom kantice, cijena nije problem.

Namigujem
« Zadnja izmjena: 12:00 21.05.2010. susjed » Evidentirano
Shut
WiFi ovisnik

Reputacija: +5/-0

Spol: Muški
Mreža: PSWireless

« Odgovor #12 : 06:04 22.05.2010. »

a čuj,ovo te čudo bude koštalo 140-ak kn a kantica te bude koštala znatno manje ja ti mogu nalemit biloopa ak hoćeš i poslat poštom samo si nabavi kabel i nalemi ga gore
Evidentirano
burke
WiFi entuzijast
**

« Odgovor #13 : 07:29 22.05.2010. »

Koliko vidim tip ne šalje u HR odnosno Croatia je Excluded makar da sa nekim takvim sellerima da se dogovorit

Stavljanjem yagice u feed nečeš ništa postići jer takve yagice zrače oko 35/35 stupnjeva, a ti trebaš ozračiti cijeli tanjur a ne samo uži dio.
Morao bi staviti yagicu dosta prije trenutnog feeda prema van.

Ajd bum ti ja napravio kanticu al je malo problem jer je ovo skoro 200 MHz dok su kantice za 2,4 obićno učinkovite za kojih 100MHz, al valja probat.
Bum danas popodne ako mi klinci daju mira.....
Evidentirano
master Yoda
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +3/-0

Mreža: grwireless

« Odgovor #14 : 10:40 22.05.2010. »

Ne reklamiram ih ali imaš i ovdje za kupiti:

http://www.kerman.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=846&category_id=81&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=30
Evidentirano
 Str: [1] 2 3   Gore
  Ispis