WiFi.HR Forum
03:56 05.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: Udar munje?  (Posjeta: 1332 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« : 07:55 27.05.2009. »

Ha, ovo mi najviše spada u ovu kategoriju, nije virus sve od čega treba štititi wireless mrežu, rajt?  Jezik

Uglavnom, zanima me jel mi netko može reći gdje i kad je udario grom te što od opreme je pri tome otišlo.
Evo, noćas (26.5. - 27.5.2009.) vidim da je Međimurje dobilo po pixi pošteno.

Eto, ako ima dobra duša da mi kapne koju informaciju, trebam provjeriti točnost podataka sustava za lociranje munja.

PozZ
Evidentirano
SkrGa
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-2

Spol: Muški
Mreža: Vratisinec Wireless

« Odgovor #1 : 13:32 27.05.2009. »

evo ja sam isto z Medjimurja,iz Vratisinca..jest ,jaka oluja je bila,vjetar je puhalo uff,stolci od terase su mi bili 100 metra dalje na vrtu:P..na srecu na mrezi nije bilo nis,bar kolko sad vidim.jedino pred tjedan dana isto poslije velke oluje jedna kartica otkazuje poslusnost svako malo na MtiKu.zblokira se ,te ju treba disable i enable,ili promjenit kanal.

e sad..da li vi uzemljujete vase antene i stupove?
dal ima gromobrana?
jer nama je tocka najvisa u selu,i tu je dosta puta udario grom.nema gromobrana,ali gromobrane ima skola koja je udaljena cca 50m.
sto je najbolje napravit?uzemljit sve sta se da ,ili ostavit ovako?dal je pametno stavljat gromobrane'
Evidentirano

over and out
dajhard
Hero Member

« Odgovor #2 : 14:59 27.05.2009. »

Ha, najbolje je da ima gromobran, da je oprema unutar zaštitnog polja gromobrana.

Opremu ili uzemljit ili spojit na plivajući potencijal, ovisi kako je sve složeno.

Stup ne spajat na gromobran, bolje bi bilo napravit iskrište prema zemlji. Pa ako se već nešto inducira na anteni, neka zaiskri prema zemlji.

Antene tipa 24rke, 27ice i slično gdje postoji spoj između stupa, tijela antene i N konektora ne bi se smjelo spajati na gromobran jer se tu stvara petlja: gromobran - stup - antena - pigtail - kartica - router - zemlja/nula. Naravno, gromobran nije isto što i uzemljenje, to treba odmah razlikovati.
Ako se koriste sat-kantene i slično, može se stup s antenama spojit na gromobranski sustav, no onda treba spriječiti metalni spoji između kantice i ostatka antene. Za 5GHz kantice to nije problem, fino stanu u nosač LNBa, koji je, naravno, plastičan.

Uglavnom, od direktnog udara za opremu koja je vani nema poštene zaštite ako je izložena. Lightning arresteri mogu pomoć, a i ne moraju.
Pravilno izvedena uzemljenja i plivajući ispravljači modu prožvakati dosta induciranih napona. No, mislim da je daleko važnije spriječiti daljnje širenje proboja preko kućnih instalacija.

Eto, možda ovo moje nije sve točno, nisam energetičar, sam radim za njih. Smješko

Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #3 : 15:06 27.05.2009. »

Mi imamo 2 zgrade spojene FTP kabelom, to nije bilo uzemljeno. Na jednoj od te dvije zgrade je bilo problema sa statikom, pocrkavalo nam je 4 il 5 diskova u tom stroju. A i peckalo je na dodir fino.

Jednom je čak i roknuo grom u zgradu (u gromobran). Nije bilo dobro.
Ruter je preživio, switch nije. Druga 2 switcha također nisu, a imamo i prijavljeno da su otišle 2 mrežne kartice, jedna matična i ako se dobro sjećam zvučnici kod čovjeka kojemu je crknula matična. Haustor dalje, čovjek koji nije spojen na naš LAN je ostao bez TVa, klime, kompa i frižidera.

Sad smo uzemljili FTP na jednoj strani, stavili lightning arrester na tu žicu što ide po zraku. Zamjenili smo switch s drugim koji ima uzemljenje.
Zamjenili smo i plastični ormar s metalnim.

Dakle sad imamo metalni ormar koji je spojen na gromobran.
Unutra je ruter i switch koji su galvanski (metalno) odvojeni od ormara. Stavio sam one izolatore iz velikih elektromotora između. I sam ruter i switch i lightning arrester su spojeni na uzemljenje koje ide u zgradu, u stan.

Stupovi i antene nisu spajane ni na gromobran ni na uzemljenje jer se nalaze unutar zaštitnog polja gromobrana.
Naravno, pigtailovi su preko kartica i rutera spojeni na zemlju.

Eto, za sad radi dobro, čekamo ljetne oluje.
Evidentirano
fire
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-2

Mreža: medimurje wireless

« Odgovor #4 : 17:49 27.05.2009. »

Kolko vidim nema stete na wireless opremi(nemamo omnice i takve antene koje vole pokupiti statiku).
Znam da je jedan grom tu udario(sredina)
http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=46.392744,16.440847&spn=0.006763,0.013819&z=16
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #5 : 20:04 27.05.2009. »

Kolko vidim nema stete na wireless opremi(nemamo omnice i takve antene koje vole pokupiti statiku).
Znam da je jedan grom tu udario(sredina)
http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=46.392744,16.440847&spn=0.006763,0.013819&z=16

A kad je to bilo?

22.5.2009. je ovo drmalo u Čakovcu... zelene točke.
Evidentirano
fire
WiFi ovisnik

« Odgovor #6 : 20:08 27.05.2009. »

Nebi znao tako tocne podatke, ali tu di znam da je udarilo(dosta skurenih uredaja...) nema u blizi tockice.
Sto oznacavaju brojke uz tockice?
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #7 : 20:28 27.05.2009. »

Struja u kA.
Evidentirano
fire
WiFi ovisnik

« Odgovor #8 : 20:34 27.05.2009. »

Dok gledam sliku nemak mi se cini da je sve pomaknuto, ima u blizini zgradu od 50m i ono udari u nisku kucu.
Evidentirano
kustro
Sr. Member

Reputacija: +7/-0

Mreža: Zaprešić.NET

« Odgovor #9 : 20:50 27.05.2009. »

Dok gledam sliku nemak mi se cini da je sve pomaknuto, ima u blizini zgradu od 50m i ono udari u nisku kucu.
op op...grom nije bil u skoli onaj dan kad su ih ucili da: nece grom u koprive... Smješko Smješko Smješko (mali verbalni proljev od mene, zahvaljujem na razumijevanju  Cerim se )
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #10 : 21:48 27.05.2009. »

Svaka lokacija ima određenu grešku... točka je centar kruga, obično je radius oko 50-70 metara.

Uglavnom, treba mi jedan udar za koji znamo da se dogodio u određeno mjesto pa da provjerim dal sustav radi.
Tipa, ak ujutro šećeš i vidiš skureno drvo. Ak lupi u antenu od rutera, pretpostavljam da će ostat samo trag sjene od pigtaila...
Evidentirano
Bego
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +3/-4

Mreža: Udruga PING

« Odgovor #11 : 16:14 28.05.2009. »

Mi do sad nismo imali nekih problema sa gromom, ali jesmo sa vjetrom jer nam je srušil jedan stup na brdu. Istina da smo dobrim dijelom i mi krivi jer smo ga dobrano nakitili sa satelitskim antenama. Ovaj novi je rađen po nekim proračunima i kopijama susjednih stupova (radio postaja) pa bi trebali biti bez brige, vrijeme će pokazati...
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis