Ha, najbolje je da ima gromobran, da je oprema unutar zaštitnog polja gromobrana.
Opremu ili uzemljit ili spojit na plivajući potencijal, ovisi kako je sve složeno.
Stup ne spajat na gromobran, bolje bi bilo napravit iskrište prema zemlji. Pa ako se već nešto inducira na anteni, neka zaiskri prema zemlji.
Antene tipa 24rke, 27ice i slično gdje postoji spoj između stupa, tijela antene i N konektora ne bi se smjelo spajati na gromobran jer se tu stvara petlja: gromobran - stup - antena - pigtail - kartica - router - zemlja/nula. Naravno, gromobran nije isto što i uzemljenje, to treba odmah razlikovati.
Ako se koriste sat-kantene i slično, može se stup s antenama spojit na gromobranski sustav, no onda treba spriječiti metalni spoji između kantice i ostatka antene. Za 5GHz kantice to nije problem, fino stanu u nosač LNBa, koji je, naravno, plastičan.
Uglavnom, od direktnog udara za opremu koja je vani nema poštene zaštite ako je izložena. Lightning arresteri mogu pomoć, a i ne moraju.
Pravilno izvedena uzemljenja i plivajući ispravljači modu prožvakati dosta induciranih napona. No, mislim da je daleko važnije spriječiti daljnje širenje proboja preko kućnih instalacija.
Eto, možda ovo moje nije sve točno, nisam energetičar, sam radim za njih.