WiFi.HR Forum
20:45 07.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 2 [3] 4   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Poziv na projekciju filma "Wireless"  (Posjeta: 1603 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
tres4
WiFi početnik
*

Reputacija: +2/-2

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #30 : 12:18 16.05.2010. »

Ja imam već duže ideju i želju da snimo neki filmić o našoj udruzi. No višom sliom se pojavil RTL u vezi interneta po selima pa su snimili kratku reportažu o nama i dogovorili smo da će uskori snimiti baš emisiju pa izgleda da se nećemo morati truditi i mučiti ko vi... Smješko

Nama je bilo jako lijepo snimati dokumentarac. Penjao sam se po 30 metarskim stupovima, druzio se sa genijalnim ljudima od kojih sam puno naucio i prosao skoro cijelu Hrvatsku.

Ne samo to nego mislim da sam pokazao da je moguce povezati cijelu Hrvatsku wireless (ili optickim mrezama) za jeftine novce i pustiti Internet svima. Kao sto je Koc rekao "racunala su u danasnje vrijeme jedna vrsta pismenosti i sve se danas vrti oko racunala" a mi kaskamo za svijetom. Ne zbog nedostatka obrazovanih ljudi niti zbog toga sto nemamo znanje nego zbog monopola velikih telekom kompanija koje odbijaju spustiti cijene i uvesti optiku.

Varazdin je preuzeo svoju DTK infrastrukturu i omogucio svim svojim gradanima u centru grada besplatan Internet koji se siri sve vise.

Koliko ima jos takvih gradova u Hrvatskoj i zar je stvarno tako lose imati besplatni Internet za sve ?

Evo ovo kaj su za sad snimili, kad bude nešto više stavit ću vam link  <a href="http://www.youtube.com/v/eKEQpl3eizk" target="_blank">http://www.youtube.com/v/eKEQpl3eizk</a>

Hvala, ako je moguce ja bi te molio da ga stavis kao replay na wireless dokumentarac. Na taj nacin bi mogli na jednom mjestu napraviti prikaz vise wireless udruga u Hrvatskoj. Jer mi na zalost nismo mogli niti stigli snimiti sve....
Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #31 : 12:23 16.05.2010. »

ono sto se meni najvise svidjelo, drugi klipic 2:10 min... kad znaš da podaci idu kroz tvoju opremu i da te nitko kroz taj link ne kontrolira (osim ako te netko ne hakira Smje&#353;ko )

Koliko sam ja cuo Carnet je poceo iskljucivati ljude zbog torrenata a T-com oduvijek kontrolira promet i samo je pitanje kad ce poceti slati upozorenja.

Ja niti na koji nacin ne podrzavam nelegalno koristenje sadrzaja. Samo zelim skrenuti paznju na cinjenicu da je ovaj film napravljen pod Creative Commons licencom i da nije sav sadrzaj sa torrenata nelegalan. A takoder mislim da ne bi trebala privatna kompanija kontrolirati sto i kada skidam. Mislim da je to grubo krsenje moje privatnosti.

Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #32 : 12:28 16.05.2010. »

evo još jedan primjer:

<a href="http://www.youtube.com/v/mHxldTFNf6c" target="_blank">http://www.youtube.com/v/mHxldTFNf6c</a>

Smje&#353;ko

ne znam ima li koga od Hogara ovdje  &#352;?

Hvala za link.

Mene isto zanima da li ima netko od Hogara ovdje da nam kaze svoja iskustva.
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #33 : 13:12 16.05.2010. »

Koliko sam ja cuo Carnet je poceo iskljucivati ljude zbog torrenata a T-com oduvijek kontrolira promet i samo je pitanje kad ce poceti slati upozorenja.

Ja niti na koji nacin ne podrzavam nelegalno koristenje sadrzaja. Samo zelim skrenuti paznju na cinjenicu da je ovaj film napravljen pod Creative Commons licencom i da nije sav sadrzaj sa torrenata nelegalan. A takoder mislim da ne bi trebala privatna kompanija kontrolirati sto i kada skidam. Mislim da je to grubo krsenje moje privatnosti.

o cemu ti :S nisam napisao ni t od torrenata, samo govorim o privatnosti...
Evidentirano
kustro
Sr. Member

Reputacija: +7/-0

Spol: Muški
Mreža: Zaprešić.NET

« Odgovor #34 : 15:23 16.05.2010. »

Znaci u osnovi ti mislis da lazem ?
ne kazem ja da ti lazes, nego ne vjerujem da je moguce dobiti 100mbita cistog prometa preko jednog A mod linka!
ja znam da su decki napravili dual nstream link koji je pucao 70mbita jedan smjer, 70mbita drugi smjer. ali za 100mbita nikad nisam cuo!
ovdje se isto pricalo o brzinama, mislim da nitko nije spominjao 100mbita A mod link, nego da se kretalo oko 70ak mbita...

sto se tice dokumentaraca svaka ti cast, ali nismo mi wifihr da imamo takvu masineriju da neko u udruzi ima viska vremena za snimat dokumentarce.
« Zadnja izmjena: 15:48 16.05.2010. kustro » Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #35 : 16:46 16.05.2010. »

tesko sa superA da ce ici vise iznad 70 mbps... mislim da je to neka granica izvan daleke zone (trebalo bi testirati direktno s linijom izmedju 2 kartice da vidimo kolka je max. brzina uz minimalne gubitke)... tek uz MIMO tehniku odnosno 802.11 n standard,  ljudi dolaze do 100 mbps

evo imate ovdije neke testove http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=32143
Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #36 : 19:27 16.05.2010. »

ne kazem ja da ti lazes, nego ne vjerujem da je moguce dobiti 100mbita cistog prometa preko jednog A mod linka!

Dobro, postujem tvoje misljenje.

Kao sto rekoh ja stvarno nisam siguran sto sam rekao u Zapresicu jer se ne sjecam. Proslo je vremena od tada.

100 mbita dobiti na jednom linku ?

Ja mislim da je moguce. Mislim da je moguce dobiti i vise. I brzine na WiFiHR mrezi 2007 (u to vrijeme sam se prestao aktivno baviti wirelessom) nisu bile 100mbita na brzim linkovima ali bile su blizu i priblizavali smo se tim brzinama. Kad kazem priblizavali onda mislim da je udruga pocela kupovati gigabitne switcheve na vecim cvoristima da bi izbjegli zagusenost na cvorovima.

Ne zelim ulaziti u tocno tehnologiju koju smo koristili ali tu su na forumu drugi ljudi iz WiFiHR-a koji ti mogu reci koje su bile brzine na autoputu kad je trebalo prebaciti podatke sa jednog na drugi dio grada.

Dakle govorimo o throughputu http://en.wikipedia.org/wiki/Throughput ?

A ne o tome sto pise na kutiji od proizvodaca....

Kao sto rekoh, ne sjecam se sto sam tocno rekao u Zapresicu ali sada kazem da smo bili vrlo blizu propusnosti autoputa od 100 megabita.

sto se tice dokumentaraca svaka ti cast, ali nismo mi wifihr da imamo takvu masineriju da neko u udruzi ima viska vremena za snimat dokumentarce.

Ja sam uzeo slobodno o svom vlastitom trosku jer sam smatrao da je vrijedno napraviti takav dokumentarac.

Smatram da je ideja bezicnog povezivanja ljudi vrlo dobra. I zelio sam predstaviti skupinu ljudi koja ima bolju i brzu mrezu nego "profesionalne" kompanije koje ju skupo naplacuju.

Uzmimo samo u obzir da je maksimalna brzina na mrezi 70 megabita (koliko kazes da se spominjalo na forumu), zar to nije daleko brze nego danasnji net koji se nudi ?

A sada je proslo 3 godine od kada je dokumentarac sniman. A ni cijene bas nisu isle nesto dole.....
Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #37 : 19:36 16.05.2010. »

tesko sa superA da ce ici vise iznad 70 mbps... mislim da je to neka granica izvan daleke zone (trebalo bi testirati direktno s linijom izmedju 2 kartice da vidimo kolka je max. brzina uz minimalne gubitke)... tek uz MIMO tehniku odnosno 802.11 n standard,  ljudi dolaze do 100 mbps

evo imate ovdije neke testove http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=32143

Ja sam napravio 2006 u 2 mjesecu veliki test MIMO routera u casopisu pc chip. Broj 129 je cijeli je posvecen wirelessu i drugi autori su napisali tekstove o wirelessu. Mislim da je tema jako dobro obradena.

Tako da je MIMO tehnologija bila testirana u WiFiHR-u jos 2006.

Testirali smo i WiMAX kad se tek pojavio u HR.

A koliko znam za Linux postoje driveri za N opremu.

http://www.dailywireless.org/2009/10/05/netgear-open-source-n-router/

Tako da smatram da je u danasnje vrijeme moguce postici iznad 100 megabita linkove prilicno jeftino.
Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #38 : 19:39 16.05.2010. »

o cemu ti :S nisam napisao ni t od torrenata, samo govorim o privatnosti...

To je privatnost. Ja ne zelim da neka kompanija pregledava sto skidam i od koga.

Meni se torrenti cine kao dobar protokol za razmijenu podataka. Recimo, distribucija Linuxa....koje se mogu slobodno naci na torrentima.

I to mislim kao blagi oblik krsenja privatnosti.

Evidentirano
Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0

Mreža: Pojatno wireless

« Odgovor #39 : 19:58 16.05.2010. »

U izradi karte moramo sami nešto napraviti. Ja sam davno krenuo raditi nešto, napravio čak neku jednostavnu podlogu i jednostavni web prikaz, međutim nisam dovršio zbog manjka slobodnog vremena.
No, ne bi bilo loše da to napravimo i objavimo.

Baza udruga s lokacijama čvorova, možda i linkova. I fino na GoogleMaps stavit da se može gledat...

Sve bi se dalo napraviti, šteta da nemate bar šture podatke na početnoj stranici već se direkt upucava forum.
Također, znet ima predobru mapu svojih točaka u google mapsima gdje vidiš realtime statistike linkova i točaka, može se sve složit, samo treba volje i malo vremena. http://ham2.cc.fer.hr/9a4gl/wireless/web/index.html

Onda, nema nista centralizirano, tipa univerzalni DNS koji bi se koristio pa kad ukucam taj + neki backup u iz neke druge udruge pa da mogu pristupit bilo kojoj stranici udruge, a ne da svaka ima svoj... imao sam ja to podeseno kod sebe, ali nije imalo smisla kad sam ja totalno out, to bi trebale vece zagrebacke mreze. Malo offtopic Smje&#353;ko Najbolje da u nekoj novoj temi prodiskutiramo evenutalne mogucnosti / suradnju.

Što se tiće videa, snimit ću ja nešto, obzirom da je prošlo 5 godina od kad postoji udruga, 6 od kad smo podignuli prvi link između dvije kuće Smje&#353;ko
Evidentirano

burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #40 : 22:39 16.05.2010. »

Ah vremena kad sam imao 20-25 kg viška
Tres drugi put pitaj jel ti dam prava da emitiraš moju rit na jubitou Smje&#353;ko
Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #41 : 00:00 17.05.2010. »

Ah vremena kad sam imao 20-25 kg viška

Burke....  Sirast Sirast Sirast Sirast Sirast Sirast Sirast Sirast

Tres drugi put pitaj jel ti dam prava da emitiraš moju rit na jubitou Smje&#353;ko

Dokumentarac o wireless udrugama ne bi bio potpun bez tebe i Cardija.

Nije los, ha ?

Smje&#353;ko

Znas ja mislim da smo jednostavno bili nekoliko godina prije svog vremena. Ovo sve sto je sad na Internetu i polako ulazi u svakodnevni zivot je bilo odavno na WiFiHR-u.

Mislim da smo bili barem 5 godina prije svog vremena.

P.S. radioamateri se na hamradiju jos uvijek svadaju jesu li ljudi koji se bave digitalnim radiokomunikacijama radioamateri ili ne Smje&#353;ko.

Danas kad gledam mislim da je WiFiHR najbolji ISP u Hrvatskoj koji ima najvece brzine i najbolju pokrivenost. Tehnoloski gledano mreza WiFIHR-a je nekoliko godina ispred bilo kojeg drugog ISP-a. Ostali jos nisu uveli ni optiku a mi imamo sve wireless linkove i to velikih brzina.

« Zadnja izmjena: 00:07 17.05.2010. tres4 » Evidentirano
Bas
Sr. Member

Reputacija: +14/-1

« Odgovor #42 : 09:39 17.05.2010. »

Ajme tres koliko si filozofije uložio u svoj post Namigujem

Svako spominanje WiFiHR-a kao ISP se uvijek izvuče iz konteksta, pa će vjerojatno tako i ovo bez obzira što nisi mislio na klasični ISP.

Di god ima love tu ima i vatre , otud i potreba hamradija da se bori za nove članove bez kojih ne mogu dugoročno egizistirati, a wirelessijaši su im dobra prilika da ih uzmu pod svoje na ovaj ili onaj (Smje&#353;ko Smje&#353;ko Smje&#353;ko) način.
Evidentirano

search engine čini čuda
tres4
WiFi početnik
*

« Odgovor #43 : 18:13 17.05.2010. »

Ajme tres koliko si filozofije uložio u svoj post Namigujem

jebiga, nekad filozofiram previse..imas pravo  Smje&#353;ko

Svako spominanje WiFiHR-a kao ISP se uvijek izvuče iz konteksta, pa će vjerojatno tako i ovo bez obzira što nisi mislio na klasični ISP.

I tu imas pravo.

Kada sam sada nakon 2 godine gledao film (jer toliko je proslo od kad je napravljen do stavljanja na net) onda sam se zapitao na kraju filma.

Koja je razlika izmedu WiFiHR-a i T-com-a ili Metroneta.

Ako ih danas usporedimo:

Brzine - WiFiHR je jos 2007 bio brzi za krajnjeg korisnika nego danasnji ADSL. Tako i tako ADSL nikad nece moci postici brzine koje bezicne mreze mogu a o uvodenju optike u kucanstva se moze samo sanjati.

Sadrzaj na mrezi - T-com ima MAXTV koji je u najmanju ruku blijeda kopija onoga sto smo mi imali a iskreno..oboje znamo da se MAXTV i nasa ponuda contenta ne mogu usporedivati  Smje&#353;ko

Kvaliteta mreze - nedavno sam molio T-com da mi nabave novi router za doma i bio spreman potpisati ugovor od 24 mjeseca i ponudili su mi opciju od 7 dana. A znas kak je zivjeti bez neta 7 dana u danasnje doba. Mi smo rijesavali probleme na mrezi u puno kracem roku. Da ne govorimo o blokiranju portova, narusavanju privatnosti i svih ostalim stvarima.

Cijena - danas sam gledao cijene i flat rate 10 Mbit/s download i 512 Kbit/s upload http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/int_adsl.asp je 280 kn. Mi smo lijepo zamolili korisnike za 200 kn godisnje (ako se ne varam).

Internet - Ja sam osobno imao par ljudi na mrezi koji su isli preko mojeg ADSL-a na kojem sam imao flat na internet. Tako da je i Internet postojao.

I sad...kad usporedis sve to. Mi jesmo bili ISP ali smo bili i puno vise od toga.
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

« Odgovor #44 : 17:17 20.05.2010. »

Danas kad gledam mislim da je WiFiHR najbolji ISP u Hrvatskoj koji ima najvece brzine i najbolju pokrivenost. Tehnoloski gledano mreza WiFIHR-a je nekoliko godina ispred bilo kojeg drugog ISP-a. Ostali jos nisu uveli ni optiku a mi imamo sve wireless linkove i to velikih brzina.

Samo kratko... mislim da ti već dugo nisi vidio kak radi WiFiHR, kamoli danas. Smje&#353;ko

Tolko od mene iz Malezije.

P.S. Živio Starbucks i free hot spot Smje&#353;ko
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4   Gore
  Ispis