WiFi.HR Forum
04:04 05.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: omnica ili usmjerena?  (Posjeta: 1041 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
cross
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

« : 17:26 28.05.2010. »

Pozdrav,

Moje je stanje sljedece. Spajam se preko susjeda koji je udaljen od mene 30-tak metara. Razdvajaju nas samo dva zida. Trenutno koristim Airlive WLAN PCI karticu i omnicu Airlive WAI-101 od 10 dbi. U Ralinku mi je kvaliteta signala nekih 15 posto u prosjeku (zna varirati ovisno o vremenu ili pod kojim kutem je omnica namjestena). Kupio bi omnicu od 21dbi na 2.4 GHz ili usmjerenu antenu od 8dbi. Sad vas pitam da li bi ova usmjerena od 8 dbi hvatala bolji signal ili omnica od 21dbi?

Hvala,
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« Odgovor #1 : 19:06 28.05.2010. »

probajte neki od ovih reflektora pa javi rezultate: http://www.freeantennas.com/ . nezgodna je antena na kartici jer je ne možeš premjestiti, postaviti gdje je signal bolji.. zato su USB wifiji zakon.

omnica od 21 dBi?  Šokiran ma jok. trebaju vam usmjerene
Evidentirano
cross
WiFi početnik
*

« Odgovor #2 : 20:23 28.05.2010. »

Nisam mislio na vanjsku antenu, nego indoor. Omnica od 21dbi bi mi mislim digla signal za nekih 10-tak posto, sto je meni dovoljno da imam oko 30 posto signala. Uz to mislim napraviti windsurfer pa ga staviti na tu omnicu. Sto se tice usmjerene od 8dbi, sumnjam da bi signal bio oko 30%. Cijena te dvije je priblizna...Ako netko misli da mi usmjerena antena od 8dbi digla signal na 30% neka me razuvjeri...
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« Odgovor #3 : 11:24 29.05.2010. »

ma gdje ima omnice od 21 dBi? Sirast

i ne treba omnica, treba usmjerena antena. a najprije napravi reflektor na ovoj koju imaš, to je 5 min posla i investicija od 0 kn
Evidentirano
cross
WiFi početnik
*

« Odgovor #4 : 13:00 29.05.2010. »

Ima, ima omnica od 21dbi, uvezena iz Kine  Smješko BTW napravio sam windsurfer i podigao signal za nekih cca. 7%, ali kad bi nabavio tu omnicu od 21dbi mislim da bi bio sa reflektorom preko 30%. Usmjerena ima samo 8dbi i nisam siguran da li bi bio signal bolji ili losiji.... Š?
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #5 : 21:22 29.05.2010. »

Ima, ima omnica od 21dbi, uvezena iz Kine  Smješko BTW napravio sam windsurfer i podigao signal za nekih cca. 7%, ali kad bi nabavio tu omnicu od 21dbi mislim da bi bio sa reflektorom preko 30%. Usmjerena ima samo 8dbi i nisam siguran da li bi bio signal bolji ili losiji.... Š?
mogu se kladit da ćeš dobit lošiji signal s tom navodnom "21dbi" omnicom neg s ovim windsurferom. jesi ga stavio na obje strane i usmjerio jdan prema drugom?

edit:
eo baci pogled i ovdje
http://wiki.wifi.hr/faq#preporuka_antene_za_klijenta
Evidentirano
burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #6 : 22:04 29.05.2010. »

O jebote ko je pisao taj wiki

Kabelovi ... fantastično sam neznam di se to tak zove
Evidentirano
Stardust
WiFi ovisnik

Reputacija: +12/-1

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #7 : 23:48 29.05.2010. »

O jebote ko je pisao taj wiki

Kabelovi ... fantastično sam neznam di se to tak zove
ha ha ha
ma to je c/p od nekud i vjerojatno je "tipfeler".
regaj se gore pa ispravi šta ti se ne sviđa...
 Cerim se
Evidentirano
cross
WiFi početnik
*

« Odgovor #8 : 16:38 30.05.2010. »

Usmjerio sam oba reflektora jedan prema drugom i dobio nekih 25% jacine signala. Jel to tvrdis da s omnicom od 21dbi bude manji signal nego s usmjerenom od 8dbi? Cemu sluze onda ovi "dbi"  Š?
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #9 : 21:27 30.05.2010. »

to je dobitak koj ima antena u decibelima u odnosu na izotropni radijator u nekoj tocki udaljnoj za neki iznos od izotropnog radijatora. Izotropni radijator u stvarnosti nepostoji , ali odlicno sluzi za usporedbu dobitaka antena . Da bi ti bilo lakse predociti, izotropni radijator mozes zamisliti tako da siri elektromagnetski val u obliku pravilne kugle u svim smjerovima, dakle ako se vrtis oko njega u bilo kojem smjeru na jednakoj udaljenosti imas jenaku snagu. Ako istom tom snagom kojom si napajao izotropni radijator, napajas neku antenu koja je usmjerena, npr omnica onda ce omnica u smjeru svoje glavne latice na jednakoj udaljenosti za izotropni radijator i omnice biti za 3 dBi jaci signal, odnosno jaca snaga. Dakle taj podatak nam govori da imamo omnicu od 3 dBi (decibela izotropno). Sad tu postoji neka druga fora, a to je da omnica ima glavnu laticu od 360°  u jednoj ravnini, i sto omnica ima vece pojacanje, u drugoj ravini je taj kut mora biti manji, jer se snaga mora od negdje kompezirati.

Ono sto ti startdust zeli reci je da je bolje imati manje dBi pod određenim usmjerenim kutem koji ide u smjeru di nama treba, ako se radi P2P link nego puno  dBi pod nekakvim kutem pokrivanja koji ide tamo gdje nama netreba.
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #10 : 21:36 30.05.2010. »

mozda ti ovako bude jos jasnije

Uploaded with ImageShack.us

ovo ti je dijagram zračenja jedne amos antene (nesto slicno ko da stavis ravni reflektor pokraj omnice)... ta antena ima recimo nekih 15 dBi (lupam) .. kad bi joj joj malo smanjili dijagram zračenja dobili bi jos vise... al sad recimo na slici vidis da sto vise snage zelis "spljostiti" gubis na tome da se neki korisnici spoje od ispod...

i tako Smješko
Evidentirano
cross
WiFi početnik
*

« Odgovor #11 : 15:32 31.05.2010. »

Znaci ako sam dobro shvatio, omnica siri signal u radijusu, ali taj 21 decibel nije usmjeren vec se siri, a samim time se gube decibeli prema usmjerenoj tocki. Ako je tako onda bolje uzet usmjerenu antenu....
Thx za info  Namigujem
Evidentirano
burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #12 : 18:20 31.05.2010. »

omnice od 2 dB ilti tzv rubberduck antene ti zrače u obliku kugle ili ajmo bolje reć jabuke
jer vrh i dno antene ne zrače pa tu nastaje rupa što ti je kod jabuke petiljka

jače omnice spadaju u usmjerene antene
zašto usmjerene ?
one zrače 360 stupnjeva u azilutu znači okolo sebe ali ne zrače gore i dolje
odnosno zrače ali čim je omnica jača kut zračenja je manji
Tipa 12 dB omnica zrači oko 8 stupnjeva po horizontali
Tu ćeš naj češće naići na izraz downtilt a to je taj kut
On znači zračenje omnice prema elevaciji od omnice u horizontalnoj liniji pa prema dolje

Čim omnica ima veći gain to znači da je downtilt manji pa ćeš tnaj bolje iskorištenje imati ako se takva antena montira na neki silos u Slavoniji. E i da omnica od 21 dB na 2,4 GHz postoji samo u teoriji
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis