dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7
Mreža: WiFiHR
|
 |
« Odgovor #10 : 17:00 02.11.2009. » |
|
RouterStation dolazi s predinstaliranim OpenWRTom. Gore je par paketa već, ono što nema, a korisno je u wireless mrežama je dinamičko rutanje (Quagga, Zebra, OSPF, BGP, RIP, itd.). Malo čudno da su deployali routerboard bez modula za dinamičko rutanje, no ima i to neke prednosti...
Uglavnom, ja baš nemam puno iskustva s Tikom, tih par RBova što sam provuko kroz prste a imali su Tik gore je sve što sam radio. Komercijalan je (smrt fuj smrt smrt fuj), zatvoreni kod, opcije vrlo ograničene bez mogućnosti nadogradnje. Jako izbirljiv na wireless kartice, zapravo ih jako malo podržava. S druge strane, ima nstream, to radi dobro. Ima WinBOX što je vrlo vrlo dobar klijentski GUI.
S druge strane, OpenWRT je OpenSource, dakle, skini kod, komplajliraj kolko te volja, ubacuj, mijenjaj, dodavaj, nebo je granica. Ako nečeg nema ili ti nešto ne paše, nitko ti ne brani da si napraviš sam i ubaciš u OS. Dakle, brdo opcija, modularnost, podrška za sav mogući hardver. Velik broj ljudi koji rade na razvoju, community koji je voljan pomoć kad netko na forumu posta problem. OpenWRT ide na sve živo i neživo, vrlo širok spektar podržanih arhitektura.
Što se performansi tiče, isti su (Tik još nudi nstream). Linux kernel, MadWifi modul za Atherosa (OpenWRT podržava i druge module po potrebi/volji). Ne znam koja je verzija Quagge u Tiku, znam da od 3.1x na dalje radi dobro s ostalim verzijama, dakle upgrade je napravljen. U OpenWRTu je ona Quagga koju si uzmete. Ak ne valja, makneš, staviš drugu. I tak.
Eo, mi trenutno furamo: 3 x OpenWRT @ RouterStation, 2 x Tik 4.0RC1 @ RB433AH, 1 x Tik 3.28 @ RB600, brdo x Debian x86 (PC), par x Mandrake x86 (PC).
Propusnosti su do 8 MB/s TCPa, ovisno o uvjetima.
Ako se misliš igrat s OpenWRTom, ja ti mogu dat repozitorij paketa što sam ja skompajlirao za RouterStation, ili ti mogu dat link pa si skidaj od mene. Za prvu ruku ti je potrebno znati kako konfigurirati OpenWRT, ne trebaš niš kompajlirati. A ako imaš veće zahtjeve, onda ćeš se morat radit s OpenWRT SDK i kompajlirati si pakete (zapravo vrlo jednostavno nakon što napraviš jedan paket).
|