Author Topic: 10/10 Mbita VPN Osijek-Zagreb  (Read 775 times)

0 Members i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline valentt

• WiFi ovisnik
  • Reputacija: +3/-2
  • Mreža: Osijek Wireless
10/10 Mbita VPN Osijek-Zagreb
« on: 23:25 13.09.2011. »
Pozdrav,
načelno sam dogovorio sa svojim kolegama iz Iskona u Zagrebu VPN link 10/10 između Zagreba i Osijeka.

Tim vodom bi se povezale udruge iz Slavonije i Baranje sa Zagrebom. U početku će biti samo Osijek Wireless i Đakovo Wireless, no mi u Osijeku sada planiramo veze s e-Baranja i par drugih udruga pa će nas biti dosta.

U Osijeku ćemo predati link na zgradi Siemensa. Najvjerovatnije ćemo mi morati osigurati opremu za obje strane linka.

Za spajanje u Zagrebu također je potrebno predati link na neku od lokacija gdje Iskon ima optiku na nekome krovu. Mislim da je na Zagrebčanci i dalje imamo opreme i optiku do krova.

Tko bi htio dogovoriti s mojim Iskon kolegama u Zagrebu preuzimanje linka. Treba se dogovoriti o poziciji i opremi koja bi se postavila.

Offline PuW

• Sr. Member
  • Reputacija: +20/-2
  • Mreža: PulaWireless/Sava
Odg: 10/10 Mbita VPN Osijek-Zagreb
« Reply #1 on: 23:33 13.09.2011. »
Jel iskon u CIX-u? ako da ajd rjesi nesto za Pulu :D Mi smo spojeni s CARNetom, a CARNet je u CIX-u.

Sto se tice Osijek-Zagreba, ja mogu pomoci ako sta treba u fizckom radu i logistici :D .Mozda imam cak i nesto opreme.

Offline dajhard

• Hero Member
  • Reputacija: +68/-7
  • Mreža: WiFiHR
« Reply #2 on: 23:49 13.09.2011. »
Što se mene tiče, stoji sve što smo pričali na tel.
A ako će PuW pomoći u fizičkom radu, ja ću ga rado nadgledati dok radi.  ;D ::)

Ja sam možda za vikend u OS, ako sve bude po planu. Javim se ak sam tam.

Offline valentt

• WiFi ovisnik
« Reply #3 on: 12:30 14.09.2011. »
U početku će biti samo Osijek Wireless i Đakovo Wireless, no mi u

Ispravak krivog navoda, mislio sam na EBSW Đakovo jer smo s njima već povezani a s Đakovo Wirelessom nismo za sada.

Offline PuW

• Sr. Member
« Reply #4 on: 19:19 14.09.2011. »
dobro onda cemo to dajhard i ja rjesavati :D od iduceg  tjedan sam gore.. mozemo to onda za vikend rjesiti..   recite samo sto sve treba od djelova, sto imamo, sto ce trebait kupiti :)

p.s. od alata imam kljuc deset i križasti šarafciger koji su uvjek u torbi.. e da .. imam i laptop.. sluzbeni.. tako da ak padne nije greda :D

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #5 on: 20:51 14.09.2011. »
Lakše to malo... treba se prvo nać s ljudima, dogovoriti...  :o

Offline PuW

• Sr. Member
« Reply #6 on: 22:06 14.09.2011. »
pa dodjemo fino ispred zagrepcane s nekoliko gridica .. sasvim pristojno bi nas trebali primiti i uputiti prema krovu.. odmat ce nam i kaficku skuhati i pripremiti jakne da se ne prehladimo gore :D

.. salu na starnu..  svakako da se prvo treba dogovoriti.. cekam upute :)

Offline valentt

• WiFi ovisnik
« Reply #7 on: 22:35 14.09.2011. »
U subotu Iskon ima teambuilding i tamo će definitivno pasti finalni dogovor, javim se u ponedjeljak s reportom ;)

Offline valentt

• WiFi ovisnik
« Reply #8 on: 11:53 23.09.2011. »
Evo malo se odužilo no nešto smo ipak dogovorili.

Mojim kolegama u Zagrebu je najvažnije od svega da se oni ne moraju zezati s bilo čime. Dakle wifi udruge s jedne i druge strane trebaju osigurati pristup krovu zbog potrebe održavanje opreme, resetiranja, popravaka i slično. Ne žele da se njih zove da se neka vrata otvore i slično.

U Osijeku mi ćemo odigurati takav pristup na krovu zgrade Siemensa. Ako ispadne da to nije moguće onda ćemo morati tražiti drugu lokaciju :(

U Zagrebu su ove lokacije potencijalne točke:
- Zagrepčanka
- Chromos
- Utrine (Kombolova 21)
- V.Gorica (Matije Magdalenića 1, "neboder")
- EuroTower (I.Lucića 1)

za lokacije V. Godrica i Utrine Iskon POP se nalazi na prizemlju, dakle treba povući UTP od krova do prizemlja. Na Zagrebočanci je optika na krovu, no treba vidjeti sa zgradom kako dobiti napajanje i dozvolu za postavljanje antena.

Uglavnom, se na obje strane može napraviti tako da se UTP dovuce do Iskon prostora/uređaja i da se Iskon ne brinemo oko icega dalje (struja, aktiva, ups, antene), kao i sami riješimo dozvole sa stanarima ili održavanjem zgrada, to je OK.

Offline PuW

• Sr. Member
« Reply #9 on: 21:31 23.09.2011. »
dajhard koje od navedenih lokacije bi bile potencijalno dobre i blizu neki pristupnih tocaka?

Offline dajhard

• Hero Member
« Reply #10 on: 22:13 23.09.2011. »
Problem je što su to u Zg sve poslovne zgrade. Ako Iskon ne pomogne da se dobije pristup, teško da ćemo naći "dobre volje" da gore prčkamo.
Ja sam za sastanak u živo, to je uvijek najbolje prolazilo. Uglavnom, drugi tjedan ćemo biti pametniji.

Offline PuW

• Sr. Member
« Reply #11 on: 13:56 24.09.2011. »
valentt, hajde razmotri još jednu od mogucih solucija a to bi bilo da mozda, ako imate optiku i u nekim privatnim zgradama, a na kojima vec postoji oprema od neke wireless udruge u ZG-u. Mozda bi takva solucija bila brza/jednostavnija za realizaciju, samo neznam kako stojite s infrastukturom.

Offline valentt

• WiFi ovisnik
« Reply #12 on: 19:11 26.09.2011. »
Dogovorio sam Dajhardu date s voditeljem infrastrukture pa će vidjeti njih dvojica može li se naći nešto što zadovoljava obje strane.

Offline PuW

• Sr. Member
« Reply #13 on: 16:06 29.09.2011. »
e modza mogu rjesiti neku vezu za Pulu

45°47'16.27"S  15°56'17.19"I  ovaj neboder, krizanje Selske i Ljubljanske. Tu imamo VPN do Pule. Dali ima nesto u blizini? :)

Offline valentt

• WiFi ovisnik
« Reply #14 on: 19:04 25.10.2011. »
Eto nakon malo pauze, eto pokrenulo se s mrtve točke. Najvjerovatnije je će biti prema prijedlogu s wifi kolega s FER-a, tako da samo u Osijeku predajemo WIFI signal i tu prelazimo na javnu mrežu a sami ćemo napraviti VPN između Osijeka i FER-a odakle upadamo na switch na kojem su i sve ostale mreže.

Dalje slijede dogovori... Neku opremu smo već dobili pa smo i s te strane spremni.