WiFi.HR Forum
04:30 05.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 2 [3] 4 5   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: iskustva sa Alfa AWUS036H 1000mW  (Posjeta: 4101 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
mrtvak
WiFi početnik
*

Reputacija: +1/-8

Mreža: wireless slatina

« Odgovor #30 : 20:22 27.04.2010. »

Ok ajde onda ti objasni ekipi na koju foru mozes komunicirati sa ruterom na razdaljini vecoj od 150m jer ruter nemoze dalje dobaciti pogotovo kroz zid a dokazano je da se moze komunicirati sa ruterima po nekoliko kilometara ajde objasni ja ne znam ti si pametniji!
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #31 : 21:40 27.04.2010. »

A zašto misliš da ruter ne može dobaciti dalje od 150m?

Evo, wiki je poprilični informativan na ovu tematiku... http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_propagation
Evidentirano
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« Odgovor #32 : 02:36 28.04.2010. »

Vec sam lezao u krevetu i pomirio se s cinjenicom da necu odgovoriti na ovaj post, al nesto mi nije dalo mira pa sam se ipak vratio i odlucio probati objasniti stvari na nacin kako to mali Ivica zamislja. Smješko

Dakle, AP (router) zraci određenom snagom. Da bi se uspostavila veza izmedju AP-a i nekog drugog uredjaja, ta energija koju AP zraci mora stici do tog drugog uređaja. Kako bi AP znao da je drugi uređaj primio nekakav signal od AP-a, drugog uređaja mora imati dovoljno snage da dobaci informaciju do Ap-a.

U slucaju da se izmedju Ap-a i drugog uredjaja nalazi nekaka prepreka, npr. ZID dio energije ce se reflektirati od zida. Ako se radi o zatvorenom prostoru, energija koja se reflektira od jednog zida, dolazi do drugog zida i vraca se natrag do prvog zida, i tako ako ugrubo gledamo da se energija sudarala od 2 zida (zakon ocuvanja energije FIZIKA 1), pola energije ce proci kroz jedan, a pola kroz drugi zid (uzmimo u obzir veliki faktor refleksije i da nema apsorbcije u zidovima). To nam govori da zapravo nas AP zapravo izraci dobar dio energije cak iz zatvorenog prostora, a da ne spominemo ako zatvoreni prostor ima rupu velicine kao sto je prozor. Prozor nimalo ne prestavlja prepreku jer je valna duljina na 2,4 GHz 12,5 cm sto lako prolazi kroz prozor.

No zanemarimo sve to i recimo da je samo jedan dijelic prosao kroz zid. Recimo da je kartica snage 100 mW i da je prosla samo jedna desetina. Recimo 10 mW, koji se sada nalazi odmah iza zida. Od zida pa nadalje snaga pada s kvadratom udaljenosti. Sad se moramo vratiti na Friisovu jednadzbu koja se nalazi nekoliko narednih postova, koja kaze da je snaga koju ce primiti antena na sebe proporcionalna dobitku prijemne antene. Sto to tocno znaci dobitku prijamne antene? Dakle mi smo udaljeni 1 km i snaga koja dolazi do nas je reda 0.001 mW (cisto ilustrativno kako to mali Ivica zamislja) sto je puno manje od pocetnih 100 mW. Mi koristimo jako malu antenu od 3 dBi-a (na prijemniku)sto nam kaze da ce se snaga koju primimo zbog svojstva antene povecati 2 puta.vidimo da sada baratamo sa snagom od 0.002 mW i to je mozda jako malo i mi s tom snagom nemozemo nista Tužan Plač ... sto cemo sada? pa ajmo povecati malo povrsinu antene, uzmemo ogromni tanjur koji ce nam fokusirati puno, puno, puno malih snaga u jednu tocku. I gle,takva antena ima dobitak 30 dBi.. pa sto znaci tih 30 dBi-a? pa to znaci da se signal povecao za cak 1000 puta. Hura idemo po pivo jer sada s takvom antenom nas prijemnik prima 0.001 x 1000 =  1mW sto je sasvim dovoljno da nas prijemnik shvati o cemu se radi i moze normalno baratati sa takvim signalom.

I tako je mali Ivica krao susjedima internet Sirast

Evidentirano
master Yoda
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +3/-0

Mreža: grwireless

« Odgovor #33 : 07:52 28.04.2010. »

Svaka čast PuW na zanimljivom tekstu!
Ja preporučujem da se pročita tekst pod nazivom "Zašto su antene toliko važne u Wi-Fi komunikacijama?" Na ovom linku:
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/ANT.htm 
Evidentirano
mrtvak
WiFi početnik
*

Reputacija: +1/-8

Mreža: wireless slatina

« Odgovor #34 : 18:43 28.04.2010. »

Ma bravo znaci moja alfa nista ne znaci sto ima 1w nego tanjur i antena ma bravo a zasto sa d-link i tp-link nehvataju ama bas nista od tih rutera koji po tvome moraju dobaciti do mene jer imam tanjur i antenu a kad spojim alfu sve sljaka! a ruteri su uvijek isti tu nesta meni smrdi ili ste vi pre pametni
Evidentirano
anito
WiFi ovisnik

Reputacija: +10/-1

Spol: Muški
Mreža: KR-net

KR-net

« Odgovor #35 : 19:34 28.04.2010. »

Ma bravo znaci moja alfa nista ne znaci sto ima 1w nego tanjur i antena

Točno!

a zasto sa d-link i tp-link nehvataju ama bas nista od tih rutera koji po tvome moraju dobaciti do mene jer imam tanjur i antenu a kad spojim alfu sve sljaka! a ruteri su uvijek isti

Osjetljivost kartica se smanjila, zbog raznoraznih razloga? Krivo spojena antena?

tu nesta meni smrdi ili ste vi pre pametni

Kod mene niš ne smrdi, možda kod tebe?  Vrtim očima

Ako ti pored ovoga kaj su napisali dajhard, PuW i Yoda stvari nisu još uvijek jasne, a onda ti nema pomoći.
Evidentirano

dajhard
Hero Member

« Odgovor #36 : 10:09 29.04.2010. »

Ja mislim da situacija ima 2 strane...

Komunikacija je obostrana i ako makar jedna strana ne čuje dovoljno, link neće raditi.

1. Tvoj tanjur omogućava da ti dobro čuješ udaljeni uređaj.
2. Alfa sa svojih "1000mW" (rekao bi da to radi s max 500mW, ako i tolko, no nebitno) omogućuje da zajedno s antenom signal dođe do udaljenog uređaja. Vjerojatno je tih par dBm extra u tom smjeru taman da imaš stabilan link.

Udaljeni uređaj s rubberduck antenom od 3dBi hvata tvoj signal jer ga ti bombardiraš sa signalom. To je onak, pristup sirove sile. Sila radi, al ne uzima u obzir svijet oko sebe.

Oprema s kojom si ti uspoređivao Alfu baš i nisu reprezentativni primjerci i uz to, tko zna u kakvom su stanju. Recimo, ja iskreno vjerujem da bi jedna CM9 kartica ili Bullet (običan) odradio isti posao s puno manjom izlaznom snagom. Valni oblik koji izlazi iz tih kartica je puno čišći od ovoga što daje nafrljena Alfa. Vidio sam nekoliko različitih čipova na spektralcu i razlike znaju biti nebo i zemlja. A naročito kod ovih jeftinjaka sa "1000mW". Nabrijani Yugo neće nikad bit Porsche.  Cerim se

I dajte ljudi malo lakše s ovim smradovima i pameti i sličnim epitetima i imenicama.
Topic je zapravo vrlo zanimljiv.... 5km na nečiji AP doma.  Š?
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« Odgovor #37 : 10:43 29.04.2010. »

imali mi 7 km sa satkantenom 90 cm i najobičnijom nekom karticom, mislim neka Edimax ili tako nešto. u vrlo lošoj situaciji kroz rašlje oraha:

ono u daljini, na obzoru Sirast je Bjelovar. ciljali smo naš AP, ali usput je lovilo 30-ak raznih modema i druga naša dva AP-a koji su svaki kilometar lijevo ili desno. radilo je kako-tako, ako uporedimo sa vezama koje su dobro napravljene onda loše, ali s obzirom na kompletnu situaciju, financije i potrebu da to radi - bilo je ok. i snaga kartice naravno da nije bila presudna, antena je ta koja je bitna. da si je čovjek dao truda mogao je biti na internetu na tuđi račun, po sistemu svaki dan modem jedan.
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #38 : 13:54 29.04.2010. »

Imao sam i ja doma 90 cm pijat na krovu dok ga orkanska bura sto je puhala jednog dana nije iscupala zajedno sa stupom. Svasta se dalo vidjeti kad se skenirao prostor. Cak i antene cija glavna latica nije bila usmjerena prema meni vec oko 90 ° od mene, na udaljenosti 8 km ( vjerovatno sam primao zracenje jedne od sekundarnih latica te antene). Zanimljivo je da je signal bio oko 86 dBm-a, al spajanje naravno nije bilo moguce jer je moja antena bila puno vise usmjerenija u drgom smjeru.

Jedna od zanimljivosti, taj tanjur je postavljen jos u pocetku razvoja wi-fia u hr-u, u pocetku se vidjelo svega nekoliko SSID-ova. Cak i od Ap-ova za koje sam znao da su udaljeni 8 Km i koriste male omnice. Kako je vrijeme islo i prostor se poceo gusiti sve vecim brojem razlicitih AP-ova odredjeni SSID-oovi su nestajali i pojavljivali se novi. Prije nego se stup pocupao ista Ap-ova je bila preko brojke 20 i vrlo je zanimljivo od kuda su sve signali pristizali Smješko sto ponovo znaci kako parabolcine antene znaju fino prikupiti signal Smješko

cak nam se jednom javio lik iz Vodjvodine da vidi nas signal iz Pule Smješko .. no to je vec rijec o nekom drugom fenomenu Smješko

Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #39 : 14:51 29.04.2010. »

Ha, vidio sam ja i ninja alien krave tokom jedne noći...  Š?
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #40 : 16:20 29.04.2010. »

Jako puhao vjetar pa je odnio signal Sirast hehe

salu na stranu.. evo potratio sam neko vrijeme trazeci sliku gdje nam je li posalo sken iz mikrotika, al ju nisam pronasao.. radi se o rijetkom fenomenu i stvar traje svega par sati, minuta... 

zna nam se desiti da ponekad vidimo i Italiane.. evo citirati cu kolegu Deana

Citat:
Evo samo jedan kuriozitet...Danas se na Vidikovcu na 24 dBi anteni koja gleda prema Fažani uredno već 3 sata cuje SSID:Lignano Sabbiadoro Beach and Fun00:1E:E5:45:CA:59Ako malo pogledate na Google Earth vidjeti cete da to i je taj smjer...Uglavnom ima cca 110 Km do tog AP-a Smile

e sad kako je nas signal zavrsio do srbije, necu zalaziti u to... mozda nas je lik izvarao Smješko al cudna je atmosfera a jos cudniji putevi signala  Smješko
Evidentirano
Bas
Sr. Member

Reputacija: +14/-1

« Odgovor #41 : 09:51 17.05.2010. »

salu na stranu.. evo potratio sam neko vrijeme trazeci sliku gdje nam je li posalo sken iz mikrotika, al ju nisam pronasao.. radi se o rijetkom fenomenu i stvar traje svega par sati, minuta... 

zna nam se desiti da ponekad vidimo i Italiane.. evo citirati cu kolegu Deana

e sad kako je nas signal zavrsio do srbije, necu zalaziti u to... mozda nas je lik izvarao Smješko al cudna je atmosfera a jos cudniji putevi signala  Smješko

Ovo me podsjeća na wirelessijadu u Dugavama, kada se čula točka WiFiHR. Dubrava i još par komada Smješko Burke će se sjetiti priče Smješko
Evidentirano

search engine čini čuda
burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #42 : 20:32 18.05.2010. »

Ovo me podsjeća na wirelessijadu u Dugavama, kada se čula točka WiFiHR. Dubrava i još par komada Smješko Burke će se sjetiti priče Smješko

LOOL
Kiko popizdio kak se sa -40 čuju 4 wifihr-ove točke koje od kojih je naj bliža 4 km
A ono 4 AP-a sa panelkama okrenute prema njemu a sve strpano u gepek auta  Namigujem
Evidentirano
burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #43 : 20:56 18.05.2010. »

ajd da i ja pokušam objasnit ovu situaciju sa slušanjem dsl-a

Izlazna snanga nema veze sa osjetljivošću tunera to ti je ko ketchup i semf u hot-dog-u

Ajmo ovak
Sanader i ja smo na livadi 100 m dalje jedan od drugog
On se dere ko krmak na predizbornom skupu, ja ga poprilično dobro čujem a i ja se derem i psujem mu m.... i on mene odlično čuje.
Ja uzmem "gluhe" slušalice i više ga ne čujem, al on i dalje mene čuje  Cerim se

Sami tuner u kartici je napravljen tako da izlazni stupanj predaje ide na mali antena switcher na kojeg je spojena i prijemna strana
Na treci kraj antena switchera  spoojen je obićno još jedan antena swither na kojeg su spoejne unutarnja antena i vanjska antenena

Po višegodisnjem iskustvu kartica/AP će prije oglušiti nego što će mu predaja popustiti te tako AP/kartica postupno tjekom godine pogluhnjuje kao i ljudi.
Na jednoj 310-tki sam prelemio vanjski switcher na unutarnji a vanjski prebriko tak da nema unutarnje antene i stvar je ponovo proradila.

Razlog tome je loša elektronika, statika koja ulazi u tuner, loš SWR, gubitak napajanja prijemnog dijela usred sjebane elektronike i kondova i sl.

Razlog zašto ti sa 5 km čuješ hrpu AP-ova je to što u blizini nemaš smetnji odnosno jake signale koji ti stvaraju šum a i koristiš 1.6m parabolu koja ima vrlo dobar dobitak od oko 30-tak dB s obzirom na iskoristivost koja nikad nije 100% već je u tvom slučaju oko 90-95 %

Dakle uzmi neki novi AP ili karticu pa probaj usporediti.
Ja sam sa jednog nebodera u ZG-u uhvatio relativno stabilan signal iz Krškog što je LoS-om oko 40 km,
a imao sam DIY panelku i oko 2m H155

Čuda su moguća ali da će ti 1w izlaza pomoći u prijemu .... neće
Evidentirano
Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0

Mreža: Pojatno wireless

« Odgovor #44 : 07:47 19.05.2010. »

Sanader i ja smo na livadi 100 m dalje jedan od drugog

Smješko)))))))))
Evidentirano