Vec sam lezao u krevetu i pomirio se s cinjenicom da necu odgovoriti na ovaj post, al nesto mi nije dalo mira pa sam se ipak vratio i odlucio probati objasniti stvari na nacin kako to mali Ivica zamislja.

Dakle,
AP (router) zraci određenom snagom. Da bi se uspostavila veza izmedju
AP-a i nekog
drugog uredjaja, ta energija koju
AP zraci mora stici do tog
drugog uređaja. Kako bi
AP znao da je
drugi uređaj primio nekakav signal od
AP-a,
drugog uređaja mora imati dovoljno snage da dobaci informaciju do
Ap-a.
U slucaju da se izmedju
Ap-a i
drugog uredjaja nalazi nekaka prepreka, npr. ZID dio energije ce se reflektirati od zida. Ako se radi o zatvorenom prostoru, energija koja se reflektira od jednog zida, dolazi do drugog zida i vraca se natrag do prvog zida, i tako ako ugrubo gledamo da se energija sudarala od 2 zida (zakon ocuvanja energije FIZIKA 1), pola energije ce proci kroz jedan, a pola kroz drugi zid (uzmimo u obzir veliki faktor refleksije i da nema apsorbcije u zidovima). To nam govori da zapravo nas
AP zapravo izraci dobar dio energije cak iz zatvorenog prostora, a da ne spominemo ako zatvoreni prostor ima rupu velicine kao sto je prozor. Prozor nimalo ne prestavlja prepreku jer je valna duljina na 2,4 GHz 12,5 cm sto lako prolazi kroz prozor.
No zanemarimo sve to i recimo da je samo jedan dijelic prosao kroz zid. Recimo da je kartica snage
100 mW i da je prosla samo jedna desetina. Recimo
10 mW, koji se sada nalazi odmah iza zida. Od zida pa nadalje snaga pada s kvadratom udaljenosti. Sad se moramo vratiti na
Friisovu jednadzbu koja se nalazi nekoliko narednih postova, koja kaze da je snaga koju ce primiti antena na sebe proporcionalna dobitku prijemne antene. Sto to tocno znaci dobitku prijamne antene? Dakle mi smo udaljeni 1 km i snaga koja dolazi do nas je reda
0.001 mW (cisto ilustrativno kako to mali Ivica zamislja) sto je puno manje od pocetnih
100 mW. Mi koristimo jako malu antenu od
3 dBi-a (na prijemniku)sto nam kaze da ce se snaga koju primimo zbog svojstva antene povecati 2 puta.vidimo da sada baratamo sa snagom od 0.002 mW i to je mozda jako malo i mi s tom snagom nemozemo nista

... sto cemo sada? pa ajmo povecati malo povrsinu antene, uzmemo ogromni tanjur koji ce nam fokusirati puno, puno, puno malih snaga u jednu tocku. I gle,takva antena ima dobitak
30 dBi.. pa sto znaci tih
30 dBi-a? pa to znaci da se signal povecao za cak
1000 puta. Hura idemo po pivo jer sada s takvom antenom nas prijemnik prima
0.001 x 1000 = 1mW sto je sasvim dovoljno da nas prijemnik shvati o cemu se radi i moze normalno baratati sa takvim signalom.
I tako je mali Ivica krao susjedima internet