WiFi.HR Forum
03:49 05.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1] 2 3 ... 7   Dolje
  Ispis  
Ova tema nije ocjenjena!
Niste ocjenili ovu temu. Odaberite ocjenu:
Autor Tema: MIMO ili 802.11n standard  (Posjeta: 3107 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
PuW
Sr. Member

Reputacija: +20/-2

Mreža: PulaWireless/Sava

« : 02:21 25.05.2010. »

S obzirom da sam se u zadnje vrijeme bavio pisanjem seminara na temu MIMO sustava, želio bi podijeliti s vama jednu važnu stvar, u slučaju da ćete koristiti n standard. Kod MIMO sustava prijenos podataka se može odvojiti na dva dijela. Veća brzina ili bolja kvaliteta prijenosa. S obzirom da se radi o istoj frekvenciji na više antena, ako se atene postave u jednakom smjeru  jednake polarizacije na udaljenosti manjoj od 10 λ  teoretski bi trebali postići dosta veliku brzinu, al zbog prirode valova i interferencije, signal će vam biti dosta nečitljiv na prijemu. Zbog toga bi trebalo naći neki optimum.  Preporučljiva udaljenost antena (spojene na jednu karticu) je 10 λ, i koristi polarizacijski diversitij (ime za tehniku očuvanja kvalitete signala). Dakle , jednu antenu polarizirati horizontalno, a drugu vertikalno. Zatim kad ste sve spojili pustiti neki promet kroz mrežu i pomalo mijenjati polarizaciju 2 para antena s obadvije strane do neke kose polarizacije. Moguće da će 45° davati najbolje rezultate (treba provjeriti).

ajd ako netko testira neka javi

10 λ (2,4 GHz) = 1.25 m
10 λ (5,8 Ghz) = 0.52 m
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

Reputacija: +9/-0

Mreža: Bjelovar WiFi

« Odgovor #1 : 07:33 30.06.2010. »

ima li kakvih praktičnih iskustava sa MIMO tehnologijom?
Evidentirano
dajhard
Hero Member

Reputacija: +67/-7

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #2 : 08:25 30.06.2010. »

Reci, jel bi ti to htio isprobat u praksi?
Imam svu kompletnu opremu, al nemam vremena prčkat...

Ak ti se da i u Zagrebu si, možemo valjda neš sredit, a?  Cerim se
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

« Odgovor #3 : 08:57 30.06.2010. »

kako da ne  Smješko
teorija i pdf-ovi koje sam pročitao izgledaju zanimljivo ali ne mogu naći da se netko baš pozabavio i dao nekakve RL brojke, mjerenja i nekakvu ocjenu isplativosti

MIMO 2T2R bi trebao u svakom pogledu biti bolji od super/turbo bilo na 2.4 ili 5 GHz, ne? čak bi i 802.11g klijenti trebali imati koristi od toga, iako se u slučaju miješanja gubi maksimalna 802.11n brzina. što ponekad i nije bitno
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #4 : 15:35 30.06.2010. »

Ko je tebe što pito.  Ljut Bolje ti je da se ideš vozit na skuterčiću vani. Cool Ja još čamim čekajući...

Mene kod MIMO zanima kolko to CPU-a jede i dal će RSići to moć gutat.
Imam doma komplet za testirat 2T2R, al nemam kad.

Al da mi je došla igračkica, vjerujem da me ni to ne bi zanimalo.  Plač Neodlučan
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #5 : 03:29 02.07.2010. »

na mene mislis?  Smješko

imam dogovor s jednim profesorom preko ljeta istestirati MIMO na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz promjenu diverzitija... doma idem za 2 tjedna pa ako mi zelis pustiti opremu na mjesec dana Smješko

u suprotnom cu morat sebi naruciti 2 kartice pa testirati Smješko
Evidentirano
Dac
WiFi ovisnik

« Odgovor #6 : 07:13 02.07.2010. »

Ko je tebe što pito.  Ljut Bolje ti je da se ideš vozit na skuterčiću vani. Cool Ja još čamim čekajući...

Mene kod MIMO zanima kolko to CPU-a jede i dal će RSići to moć gutat.
Imam doma komplet za testirat 2T2R, al nemam kad.

Al da mi je došla igračkica, vjerujem da me ni to ne bi zanimalo.  Plač Neodlučan

možeš reći da je skuterčić, al ja se bar vozim. ti si izbirljiv pa ćeš nagodinu Jezik

http://www.atheros.com/whitepapers/MIMO_WLAN_Perf_whitepaper.pdf
http://www.konvergenz-forum.de/white_paper/aruba_white_paper_on_802.11n.pdf
http://www.nari.ee.ethz.ch/commth/pubs/files/proc03.pdf
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #7 : 12:38 02.07.2010. »

na mene mislis?  Smješko

imam dogovor s jednim profesorom preko ljeta istestirati MIMO na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz promjenu diverzitija... doma idem za 2 tjedna pa ako mi zelis pustiti opremu na mjesec dana Smješko

u suprotnom cu morat sebi naruciti 2 kartice pa testirati Smješko

Dja, nažalost, nemrem ti dat opremu...
Mislio sam da montiramo opremu negdje gdje je lako dostupna (kod nas na mreži) za eksperimente i to još u području velikog zagušenja. Pa ako si voljan da se poigraš malo.

Mene bi zanimalo s čime i kako testirate to?
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #8 : 18:17 02.12.2010. »

bacio sam neki test... evo sta sam dobio... oprema je u sobi, P4 i Alix

iskreno neke stvari mi jos nisu jasne Smješko nadam se da cu se uskoro prosvjetliti...
Evidentirano
PuW
Sr. Member

« Odgovor #9 : 10:23 03.12.2010. »

evo me ponovo... ovo je sve nekako bugovito Tužan

Dakle, stavio sam Mikrotik v 4.11 demo na p4 1800 MHz, i na Alix LX800. U svaki sam stavio po karticu DNMA-92 a/b/g/n  . Stavio po dvije male omnice, jednu do druge mali razmak 5 cm....   tek toliko za test. Racunala na udaljenosti  1 m... u prostoriji 2m^2

Danas ponovnim testovima maximalna brzina koju sam uspio dobiti sa preneosenjem podataka preko ftp-a bile su 6 MB/s i to na sljedeci nacin.

Prvo je max bilo 3.5 MB/s s time da je stalno variralo. Nakon toga sam probao s Nstreamom.. brzina ide do 6 MB/s, ali veza stalno puca. stvarno neznam radi cega... mozda ove kartice ne rade dobro ko ce ga znati... 

uskoro bi trebao biti test 2x RB800 s RBHn karticama.. pa cemo vidjeti...

Evidentirano
Antonio_mMw
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +13/-3

Mreža: mMw

« Odgovor #10 : 11:32 03.12.2010. »

mi smo takoder testirali taj n standard na mikrotiku al isto tako dobili vrlo lose rezultate. Koristili smo kartice 2xr52n, amd5000+ i p4 3000Mhz. Takoder test smo radili u sobi i nekad dobili brzine do 150mbps dok drugi dan s istim postavkama i nista ne dirano jedva 50mbps...takoder link pucao, ping dosta varirao

kolko znam decki iz MW-a su jedan svoj stvarni link prebacili na n standard i kolko mi je poznato na pocetku je radilo dobro dok sada imaju također probleme...mozda da se neko od njih javi pa kaze kakva je stvarna situacija

također mogu reci da smo poceli koristi mimo od ubiquita jer nam mikrotik digao zivce Smješko pa tako korisitmo airmax sektor antene dok za cliente nanostation, nanostation loco i airgrid...mogu reci da smo vrlo zadovoljni...brzina do 7MB ide bez problema dok je kod testiranja te iste opreme u svrhu linka brzina isla i do maksimalnih 100mbps...

jedina mana ovih uređaja je to sto imaju lan port 100mbitni pa nije moguce dobiti vece brzina a prema svemu bi maximalna brzina bila i veca od tih 100mbps i naravno jos jedna mana je to da te opreme koliko mi jepoznato jos nema i hr Smješko . Link u stvarnoj situaciji s ovom opremom nismo testirali bas iz tog razloga jer znamo da brzinu vecu od 100mbps ne mozemo dobiti sto nam je ipak malo premalo posto vec clienti na mrezi postizu skoru tu istu brzinu, pa prema tome cekamo mikrotik da malo usavrsi tu svoju tehnologiju jer za sada jos to ne radi kak treba

pratim malo i ovaj forum pa također vidim da nekima radi dok nekima s istim postavkama ne radi
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=32143&start=700

ak neko zna nest vise o tom novom standardu i kako ga podesiti slobodno napise da i mi ostali mozemo posloziti kod sebe Smješko
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #11 : 14:35 03.12.2010. »

BulletM 5 s AirMaxom radi ko beba... 100 Mbps, kolko mu LAN port dopušta.

Ja sam kao krenuo testirati OpenWRT s Ath9k na RouterStationu, al nisam nikada dovršio zbog manjka vremena.
A i 1T1R koji daje 100 Mbps mi je malo smanjio želje za patljanjem s više antena...
Evidentirano
Antonio_mMw
WiFi entuzijast
**

Reputacija: +13/-3

Mreža: mMw

« Odgovor #12 : 15:31 03.12.2010. »

da radi sve to na 100mbps al mi je u mom slucaju malo premalo to Smješko
Evidentirano
dajhard
Hero Member

« Odgovor #13 : 16:30 03.12.2010. »

Ha, nekak mi je to OK za sve ove embedded uređaje bazirane na MIPS-evima od 400-800 MHz i 5W potrošnje.
Za 1 Gbps LAN i 100Mbps++ wireless mislim da će se trebati popesti par stepenica gore... Gbit moduli, CPU power, MEM troughput, PCI sabirnica... itd. itd. A to sve naravno nešto i košta, a i troši, a i grije.
RB600 je po meni odličan primjer "epic-fail" proizvoda. Htjelo se na slabu arhitekturu nakrcat brdo novih dodataka. Nije baš uspjelo. Sad ovaj RB800 nisam probao, al sam vidio da je cijena vrlo neugodna.  Cerim se
Evidentirano
fire
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-2

Spol: Muški
Mreža: medimurje wireless

« Odgovor #14 : 15:12 11.12.2010. »

Kod nas bio problem sto nema vise slobodnih kanala.
Kada ima slobodnih kanal ok radi. Mislim da link bio 2x160Mb/s ili tako nesto u najboljim danima(ali dosta sprobavali, 1kartica dve anena, 2kartice dve antene i tak Smješko.
Ali trenutno nema slobodni kanala pa nede tolko.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 7   Gore
  Ispis