WiFi.HR Forum
04:24 05.02.2012. *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: 4G Wireless Broadband Trial 2008  (Posjeta: 2740 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Kiko
WiFi početnik
*

Reputacija: +1/-0

Spol: Muški

« : 20:10 01.12.2007. »

Propisah na blogu o tome pa evo c/p... jako zanimljivo... što li će to donijeti svijetu Smješko

Vijest je friško danas objavljena na stranicama Verizon Wirelessa da su u partnerstvu sa Vodafoneom krenuli u koordinaciju trial plana za četvrtu generaciju mobilne broadband mreže bazirane na LTE (Long Term Evolution) tehnologiji, a testiranje bi trebalo krenuti sa početkom 2008. godine. 4G sa stilom (?) dolazi kao nasljednik aktualnih tehnologija kao što su Wimax, Flash-OFDM, 3GPP i td. Kao dobavljači hardvera u igri su Motorola, Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent, Ericsson i Nortel. Svi zajedno udruženim snagama omogućit će svijetu (čitaj: razvijenim zemljama) korištenje nove wireless broadband tehnologije koja bi trebala isporučiti mobilne mreže daleko većih propusnosti od sadašnjih, visokih performansa, manje latencije i veće efikasnosti. LTE tehnologija bazirana je na IP-u i omogućavat će download brzinom oko 100 Mbps i upload od 50 Mbps na svakih 20 MHz spektra. Zamišljeno je da hendla po 200 IP konekcija na svakih 5 MHz spektra. Woo-hoo! 4G će još dosta vremena biti u razvojnoj fazi dok se cijeli skup wireless standarda od kojih se 4G sastoji jednostavno ne ispegla i prilagodi potrebama na tržištu.

Najzanimljivije pitanje u cijeloj priči je “killer application” za 4G Smješko
Izgleda da nema previše dileme oko toga i da bi “killer app” trebala biti konstantna broadband veza prema Internetu sa propusnostima od 5-10 Mbps na dalje što bi trebalo omogućiti i streamanje HDTV-a. Naravno, ne u bližoj budućnosti i ne u Hrvatskoj, ali ajde i to će jednog dana doći na svoje. Mnogi ISP-ovi u svijetu bore se sa kapacitetima svojih mreža koji su polako pri maximumu iskorištenosti zbog poplave servisa poput Youtubea, Google Videa i drugih koji zahtijevaju dobru šnitu bandwidtha za normalno korištenje.

S druge strane pitanje je koliko će 4G sustavi koštati i tko će si ih moći priuštiti? ROI za takav business plan u Hrvatskoj bit će minimalno 10 godina (??) … ili 20 … ili doživotno? Smješko . Problematične su i cijene interneta koji je i dalje preskup s obzirom da T-Com nikako ne spušta cijene, a kupovina interneta izvan HR pomaže djelomično u financijskom smislu dok je u HR i dalje potrebno raditi skupe visokopropusne veze prema T-Scumu s obzirom da je najveći dio domena i sadržaja upravo na njihovoj mreži.

U svakom slučaju, promatrajući razvoj tehnologija, izgleda da je budućnost broadbanda ipak u zraku, a ne pod zemljom Smješko
Evidentirano

There are 2 rules to success in life:

1. Never tell people everything you know
Bas
Sr. Member

Reputacija: +14/-1

Mreža: WiFiHR

« Odgovor #1 : 13:11 02.12.2007. »

Nadovezao bi se na tvoju zadnju rečenicu, budućnost bi imala i optika da je grad položio cijevi za optičke niti (ne mogu se sjetiti gdje sam vidio ovo), ovako svaki provider ima svoj prst debeli kabel i banana.

Jel zna netko kako se stručnije nazivaju te cijevi kroz koje se upuhuju optičke niti?
Evidentirano

search engine čini čuda
Kiko
WiFi početnik
*

« Odgovor #2 : 19:20 02.12.2007. »

nije bitan grad (bilo koji) u ovoj priči i to što nije položio cijevi... gledaj svijet općenito i broadband u svijetu...

mobilnost je danas velikoj većini na vrhu svih prioriteta i danas svatko već ima laptop, iPod, iPhone i slične mobilne uređaje, pa i mobiteli imaju wifi kartice, 3-band, 4-band mobiteli i td.
Zamisli kad ti nekom možeš ponuditi da na svom iPhoneu gleda HDTV i surfa brzinom 10-15 Mbps na bilo kojoj lokaciji u HR, EU, svijetu... Totalna rasturačina!

bez obzira da li radiš backbone link ili pristupnu točku za rezidencijalu - zrakom je isplativije u svakom slučaju, jednostavnija je i brža izvedba. Optika nema ograničenja, ali je oprema za multipleksiranje skupa i opet - treba kopati i treba doći svakome do kuće/stana da bi mu mogao ponuditi pravi tip usluge.

Zamisli da paricom doma dobiš telefon i internet od 5-10 Mbps i to je to, a s druge strane na jebeni wifi ili GSM dobiješ 30-50 Mbps internet, TV, phone... Smješko
Evidentirano

Bas
Sr. Member

Reputacija: +14/-1

« Odgovor #3 : 20:46 02.12.2007. »

nije bitan grad (bilo koji) u ovoj priči i to što nije položio cijevi... gledaj svijet općenito i broadband u svijetu...

mobilnost je danas velikoj većini na vrhu svih prioriteta i danas svatko već ima laptop, iPod, iPhone i slične mobilne uređaje, pa i mobiteli imaju wifi kartice, 3-band, 4-band mobiteli i td.
Zamisli kad ti nekom možeš ponuditi da na svom iPhoneu gleda HDTV i surfa brzinom 10-15 Mbps na bilo kojoj lokaciji u HR, EU, svijetu... Totalna rasturačina!

bez obzira da li radiš backbone link ili pristupnu točku za rezidencijalu - zrakom je isplativije u svakom slučaju, jednostavnija je i brža izvedba. Optika nema ograničenja, ali je oprema za multipleksiranje skupa i opet - treba kopati i treba doći svakome do kuće/stana da bi mu mogao ponuditi pravi tip usluge.

Zamisli da paricom doma dobiš telefon i internet od 5-10 Mbps i to je to, a s druge strane na jebeni wifi ili GSM dobiješ 30-50 Mbps internet, TV, phone... Smješko

Da imaš pravo, a o "jebenom wifiju" i zračenju koje prouzorkuje toliko odašiljača ne želim razmišljat, preselit ću se na otok di nemam iznad glave odašiljač kao tu na zgradi. Smješko
Evidentirano

search engine čini čuda
burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #4 : 21:30 02.12.2007. »

Kad se pojavio WiMAX reko sam  živi bili pa vidjeli
Kad se poajvio MiMo reko sam živi bili pa vidjeli.

WiMAX još uvjek nije startao kak treba a momo se pokazao kao promašaj jer radi kao i obićan WiFi i još uvijek lođje od Atherosovog Xrange-a

Dakle Živi bili pa vidjeli
Evidentirano
Kiko
WiFi početnik
*

« Odgovor #5 : 23:08 02.12.2007. »

Bas,

da...svi ti odašiljači, zračenja, ovo ono... to je svijet u kojem živimo i to je realnost, a to nam omogućava komunikaciju i brzu dostupnost informacije.

Vjerojatno ćemo svi prije ili poslije dobiti tumor na nečemu od toga i imati posljedice koje će se pokazati vrlo lošima po naše zdravlje. Međutim i to je dio ovog sjebanog svijeta i sve se u principu svodi na jednu stvar - novac. Zanimljivo je kako se taj isti novac ulaže u tehnologiju koja nam istovremeno ide na korist (komunikacija, informacija...) i na štetu (zdravlje).

Anyway... WiMax je nešto u što ja ne polažem velike nade, barem ne u bližoj budućnosti, ali ukoliko se 4G kod Verizona pokaže kao uspješan - to će biti živa revolucija.
slažem se, živi bili pa vidjeli... za 5-10 godina u HR Smješko
Evidentirano

Matta
WiFi početnik
*

Reputacija: +0/-0

« Odgovor #6 : 15:09 03.12.2007. »

Bezicni (bilo koje podvrste) pristup internetu vidim kao odlicnu bazu za mainstream publiku i odlicnu stvar za internet on-the-go ali osobno, za sebe doma, ipak preferiram zicu (dsl trenutno, kasnije tko zna sta).
Latencije, zagusenje zbog prevelikog broja zakacenih korisnika i prevelika mogucnost variranja kvalitete linka mi je veliki no-no sto se tice povezivanja preko zraka.  Naravno, govorim o primarnom pristupu internetu i ostalim uslugama a ne o wireless mrezi kao wifi.hr, da ne bude zabune.  Cerim se

Evidentirano
Zvonimir
Sr. Member

Reputacija: +14/-0

Mreža: Pojatno wireless

« Odgovor #7 : 17:05 03.12.2007. »

Mene osobno ni mimo ni wimax previše ne oduševljavaju, imao sam u rukama dosta papirologije od određenih wimax providera i sve su to puste priče na papiru. Ali tko zna, obzirom da je google zainteresiran za kupnju radio frekvencija, možda se po tom pitanju nešto i promjeni.
Evidentirano

Kiko
WiFi početnik
*

« Odgovor #8 : 00:41 04.12.2007. »

Bezicni (bilo koje podvrste) pristup internetu vidim kao odlicnu bazu za mainstream publiku i odlicnu stvar za internet on-the-go ali osobno, za sebe doma, ipak preferiram zicu (dsl trenutno, kasnije tko zna sta).
Latencije, zagusenje zbog prevelikog broja zakacenih korisnika i prevelika mogucnost variranja kvalitete linka mi je veliki no-no sto se tice povezivanja preko zraka.  Naravno, govorim o primarnom pristupu internetu i ostalim uslugama a ne o wireless mrezi kao wifi.hr, da ne bude zabune.  Cerim se

nekako mislim da ćeš za 4-5 godina govorit drugačije i da će ti bit drago što nećeš po kući morat imat optiku, utp, koax i slično s obzirom da će sve što ti treba biti u zraku Smješko
Evidentirano

Cardi
WiFi početnik
*

Reputacija: +2/-0

« Odgovor #9 : 01:16 05.12.2007. »

Samo neka se spomene kako sam u preliminarnim testovima 802.11N opreme postigao preko 120 mbit realne brzine. E sad, kad bi još znao napraviti usmjereni link s tim i da radi, gdje bi nam bio kraj ...
Evidentirano
Kiko
WiFi početnik
*

« Odgovor #10 : 08:23 05.12.2007. »

Wikipedia kaže:
NTT DoCoMo recently reached 5 Gbit/s with 12x12 MIMO while moving at 10 km/h Smješko

btw, ja se ispričavam na nepotpunim informacijama oko 4G LTE, a kaže ovako:

You probably have not heard much about 4G or LTE, but it is already being tested in Japan. Speeds for this reach around 1GB/s, although, some other tests have reached amazing speeds of 5GB/s! Unfortunately, speeds like this would usually never happen in the U.S., but you can expect an increase of browsing speed somewhere around 100MB/s.

5 GB/s preko mobile mreže Smješko
Evidentirano

burke
WiFi ovisnik

Reputacija: +13/-2

Mreža: Pescenica WiFi

« Odgovor #11 : 21:29 05.12.2007. »

Samo neka se spomene kako sam u preliminarnim testovima 802.11N opreme postigao preko 120 mbit realne brzine. E sad, kad bi još znao napraviti usmjereni link s tim i da radi, gdje bi nam bio kraj ...

Evo stigle su ti nove igračke..
Dlink ostao vjeran Atherosu znači unutra je XSPAN isti kao kod Trendnetice

BTW napokon jedan AP sa kojeg mo'š skinut sve tri antene
« Zadnja izmjena: 21:35 05.12.2007. burke » Evidentirano
tres4
WiFi početnik
*

Reputacija: +2/-2

« Odgovor #12 : 01:12 24.12.2007. »

Mene osobno ni mimo ni wimax previše ne oduševljavaju, imao sam u rukama dosta papirologije od određenih wimax providera i sve su to puste priče na papiru. Ali tko zna, obzirom da je google zainteresiran za kupnju radio frekvencija, možda se po tom pitanju nešto i promjeni.

Sa obzirom da je www.novi-net.hr prikljucio 500 - tog korisnika i dobio koncesiju za jos 4 zupanije ja bi rekao da je to prilicno perspektivno.
To sto Optima i T-com ne razvijaju WiMax je stvar njihove poslovne procjene a ne stvarnih uvjeta poslovanja. Kada sam razgovarao sa ekipom iz Novog neta prije ljeta imali su vise potencijalnih korisnika nego su ih mogli primiti na mrezu.....
Evidentirano
fire
WiFi ovisnik

Reputacija: +6/-2

Mreža: medimurje wireless

« Odgovor #13 : 11:56 24.12.2007. »

Sa obzirom da je www.novi-net.hr prikljucio 500 - tog korisnika i dobio koncesiju za jos 4 zupanije ja bi rekao da je to prilicno perspektivno.
Od toga ih je oko 50 spojeno preko wimaxa. Imas vise o tome u drugom topicu.
Evidentirano
Kiko
WiFi početnik
*

« Odgovor #14 : 15:50 26.12.2007. »

...prije ljeta imali su vise potencijalnih korisnika nego su ih mogli primiti na mrezu.....

pa to je onda veliki problem, ne? Smješko
znači da je mreža u banani kad nisu spremni primat nove korisnike.

S druge strane sam poprilično jako siguran da ih nisu primali i zato što im je to jako skupa investicija.

Vidim da su T-Com, Optima i drugi već polako stigli u tu županiju preko HAC-a, HŽ-a i td. te se spremaju nuditi svoje usluge.
Evidentirano

Str: [1] 2   Gore
  Ispis