Author Topic: Broj članova...  (Read 2568 times)

0 Members i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline markan

• WiFi početnik
  • *
  • Reputacija: +0/-0
  • Mreža: BsWireless
Odg: Broj članova...
« Reply #15 on: 08:03 09.10.2008. »
Kaj se vama desilo? Kak tak puno točaka a malo članova?

Ehh, duga prica, ali mozda jos ima nade za nas... ;)

Offline Bego

• WiFi entuzijast
  • **
  • Reputacija: +3/-4
  • Mreža: Udruga PING
« Reply #16 on: 11:47 09.10.2008. »
Pretpostavljam da znam o čemu se radi, mi smo vjerojatno imali sreće jer smo tu krizu prebrodili na samom početku...

Offline markan

• WiFi početnik
  • *
  • Reputacija: +0/-0
  • Mreža: BsWireless
« Reply #17 on: 07:52 10.10.2008. »
Mozda nebi bilo lose kad bi svoja iskustva podjelio sa ostatkom foruma...

Offline XmiX

• WiFi ovisnik
  • Reputacija: +3/-1
    • WiFiHR
  • Mreža: WiFiHR
« Reply #18 on: 09:13 10.10.2008. »
Evo malo citam ovau temu i razmisljam!

Iskreno moje misljenje je da broj tocaka uopce nije bitan, ono sto je bitno je broj aktivnih clanova mreze!

U urbanim sredinama kao sto je Zagreb gdje postoji prisutnost velikog broja kojekavih AP-a mreza itd, ja bih stavio na svaku zgradu gdje imamo i samo jednog clana router te ga spojio sa min 3 najbliza ista takva routera!

Posto vidim da se vise manje smatra da je svaka lokacija gdje postoji router tocka, iz toga razloga meni broj tocaka nije bitan!

Zasto imam takvo misljenje!

kazem ovaj scenarij je za urbane sredine. Kratkim bezicnim linkovima do 1000 mm +/- se postize stabilnost linkova na koje vanjski utjecaji te ostale mreze nemaju prevelik utjecaj. Spajanjem svakog routera sa jos 3 najbliza postize se paukova mreza te sa upotrebom dinamickog routing protokola stvara se iznimno stabilna i brza mreza!

Ovaj nacina postavljanja mreze je iznimno skup i dugotrajan ali jedno kada se napravi mreza je iznimno stabila!

Negativna strana ovako organizirane mreze je iznimno velika cijena odrzavanja te vrijeme za odrzavanje!
Iz toga razloga moje je misljenje da bi svaku tocku ako je to moguce trebalo financirati iz zajednickih sredstava radi kasnijeg izbjegavanja  mogucih problema oko vlasnistva opreme!
Druga mogucnost je da svaku tocku financia osoba koja se direktno spaja an tu tocku sa svoje strane te opremnu potrebnu za spajanje na tu tocku sa druge strane treba financirati osoba sa druge tocke! Za ovakav oblik financiranja potrebna je visoka razina razumjevanja i diplomacije sto ponekad nije lagano ostvariti!

Eto ovo je bio moj mali osvrt na ovau temu te iz ovih razloga stvarno mjerilo zivosti i uspjesnosti mreze su za mene samo aktivni clanovi!

Ukoliko postoji interes za raspravu o ovoj temi izrazite svoje zelje pa mozemo otvoriti posebnu temu samo za to?!

Lijep pozdrav,

Robert
Robert Šmorhaj - XmiX
Stavovi i mišljenja iznesena u postovima na ovome forumu su isključivo moja vlastita !!!

Offline dajhard

• Hero Member
  • Reputacija: +68/-7
  • Mreža: WiFiHR
« Reply #19 on: 11:43 10.10.2008. »
Jedino pravo mjerilo je broj aktivnih članova.

Eo šta mi imamo... imamo sve veći broj čvorova, a sve manji broj aktivnih članova. I šta imamo od toga? Lagano, ali sigurno urušavanje mreže.
Al, nije ni to loše. Ja na taj fenomen gledam kao na prirodnu selekciju. Fino će se isfiltrirati aktivni dio ekipe, a neaktivni će ili propast ili će se morati aktivirati. Na kraju ćemo dobiti, ajmo reći, "jezgru" mreže na koju ćemo svi moći računati da će raditi brzo i pouzdano.
I na kraju krajeva, to je ono što i jest bit wireless udruga: onima koji se žele baviti neka mreža radi najbolje što može, za sve druge: "Talk to the hand!".

Ugodno surfanje radio valovima!  ;)

Offline fire

• WiFi ovisnik
  • Reputacija: +6/-2
  • Mreža: medimurje wireless
« Reply #20 on: 11:48 10.10.2008. »
To s aktivnim clanovima je problem. Zato treba odbijati ljudi koji bi na mrezu samo zbog neta ili takvih slicnih razloga. Bolje imati manje ljudi koji su tu radi mreze, nego puno ljudi koje boli kurac za mrezu.

Offline Bego

• WiFi entuzijast
  • **
  • Reputacija: +3/-4
  • Mreža: Udruga PING
« Reply #21 on: 14:47 10.10.2008. »
To s aktivnim clanovima je problem. Zato treba odbijati ljudi koji bi na mrezu samo zbog neta ili takvih slicnih razloga. Bolje imati manje ljudi koji su tu radi mreze, nego puno ljudi koje boli kurac za mrezu.

Takva je situacija kod nas a i vjerujem odnosno kolko čujem i kod vas ostalih. Svi bi se spajali a kad treba nešt raditi ni glasa od nikog. Nas je sad preko 400 i išli smo malo prije zime očistiti i izolirati konektore, provjeriti kablove i ostale stvari i stavili vijest da svi koji mogu dođu pomoći (istina da većina njih nema kaj raditi jer neznaju al nam je bilo bitno samo da vidimo kolko će ih se odazvati, ne moraju ništ raditi, samo nek stoje i gledaju..) i kaj mislite kolko ih se javilo?? Cijeli 1 i nas 10 koji smo tu stalno...
Tak je svida i moramo se s tim pomiriti, ako smo nešt pokrenuli i napravili moramo to stalno raditi jer na samo one koji su tu da koriste mrežu nemožeš računati... E sad na koji ćemo način mi to iskorititi, sve zavisi od dogovora radnog naroda :).

Offline mar3k

• WiFi početnik
  • *
  • Reputacija: +1/-2
  • Mreža: Udruga mMw
« Reply #22 on: 14:31 03.11.2008. »
malo Medjimurje wireless
14 nod-ova
182 clana..

pozdraf

Offline Bego